Kennisgeving project Spiekerbeek

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de planvorming van het project ‘Spiekerbeek’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op projectenpagina: https://www.waterschaplimburg.nl/vaste-onderdelen/zoeken/@7316/spiekerbeek/ 

Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

 

Aanleiding

Een gedeelte van de Spiekerbeek is nagenoeg niet bereikbaar voor het waterschap. Aan weerszijden van de Spiekerbeek is nauwelijks ruimte, waardoor het beheer en onderhoud haar taken niet goed kan uitvoeren. Daarnaast leidt de geringe ruimte in combinatie met stijlen taluds voor een onveilige situatie.

Hellingsgraad

De hellingsgraad van de beekbodem is niet correct, wat tot problemen leidt in de doorstroming. Hoewel de Spiekerbeek geen primaire waterloop is en zelfs regelmatig droogstaat, zorgt de incorrecte bodem verhang voor problemen bij piekafvoeren.

Bereikbaarheid

Het gedeelte van de Spiekerbeek direct ten oosten van de Venstestraat, over een lengte van circa 100 meter, is nagenoeg onbereikbaar voor het beheer en onderhoud. Dit heeft logischerwijs geleid tot achterstallig onderhoud op dit tracé.

Veiligheid

De geringe ruimte gecombineerd met de stijlen taluds leiden tot een onveilige en daarom onwenselijke situatie, voor zowel het beheer en onderhoud als de lokale bewoners.

Doelstelling

Het uiteindelijke doel is om een goede doorstroming bij piekafvoeren te bereiken, de bereikbaarheid te verbeteren en de veiligheid voor alle gebruikers te waarborgen.

Plangebied

De Spiekerbeek is een waterloop in het stroomgebied van de Niers gelegen in Ven-Zelderheide (gemeente Gennep). Het plangebied bestaat uit 2 onderdelen. Namelijk:

1. Het knelpunt omtrent het incorrect verhang van de beekbodem vindt plaats over circa een lengte van de laatste 750 meter van de Spiekerbeek (figuur 1);

2. Het knelpunt met betrekking tot de slechte bereikbaarheid ligt direct ten oosten van de Vensestraat (figuur 2).

Figuur 1 Plangebied omtrent incorrect verhang beekbodem Spiekerbeek

Figuur 2 Plangebied van het slecht bereikbare gedeelte

De vorm van participatie

Om te komen tot een definitief ontwerp moet er veel informatie worden opgehaald en verwerkt. We gaan inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, grondeigenaren, terreinbeheerders en diverse bestuursorganen en andere betrokkenen uitnodigen om op meerdere manieren met ons mee te denken. Het verminderen van wateroverlast is namelijk een complexe taak die enkel samen succesvol volbracht kan worden. De aangedragen ideeën worden beoordeeld en meegenomen in het keuzentraject. Dit is een complex proces dat zorgvuldigheid vereist. Het is daarom belangrijk om vooraf het proces te beschrijven zodat iedereen op het juiste moment informatie kan brengen en halen.

Hoe bereiken wij de omgeving

Het trechteren van ideeën en mogelijkheden tot een Definitief Ontwerp doen we in de volgende stappen:

Keukentafelgesprekken

Een aantal direct betrokkenen worden persoonlijk benaderd voor keukentafelgesprekken. De wensen en eisen van ieder gesprek worden verzameld. Na de eerste bewonersbijeenkomst houden we keukentafelgesprekken met de betreffende stakeholders. Gedurende de looptijd van het project vinden aanvullende keukentafelgesprekken plaats met de stakeholders.

Website

In het teken van informeren en ophalen van ideeën, wensen, meekoppelkansen en suggesties. Voor dit proces van informeren en ophalen is aanvullende informatie terug te vinden op de projectenpagina van de website van Waterschap Limburg. Dit is een projectenpagina met:

· Algemene projectinformatie

· Informatie over de problematiek en de doelstellingen, randvoorwaarden en uitgangspunten

· Raadplegen terugkoppeling van de opgehaalde input uit het participatietraject. Per bijeenkomst wordt een verslag gemaakt, waarin de participatie in beeld is gebracht.

De website zal gedurende het project open staan, zodat we de geïnteresseerden kunnen informeren, activeren, betrekken, ophalen, vertalen en terugkoppelen.

Communicatiemoment 1: Informeren omgeving

Tijdens deze stap informeren we de omgeving over de doelstelling van dit project en zullen we uitleg geven hoe dit project de omgeving mogelijk raakt. We zullen dit doen via de projectenpagina van het Waterschap Limburg en via nieuwsbrieven. Ook beoordelen we vanuit de behoefte in de omgeving of er een inloopmoment georganiseerd moet worden.

Communicatiemoment 2: Ophalen informatie 

Tijdens deze stap brengen we de wensen en ervaringen in het gebied in kaart en verkennen we mogelijke oplossingen. Deze inventarisatie gebeurt door middel van één-op-één gesprekken met de belanghebbenden.

Communicatiemoment 3: Terugkoppelen opgehaalde informatie

De opgehaalde informatie is onderzocht door verschillende technische experts. Tijdens deze stap koppelen we naar de omgeving terug over de wijze waarop aangedragen ideeën, wensen en suggesties zijn verwerkt en hoe de ingebrachte voorstellen zijn besproken. De ophaalde informatie zal schriftelijk worden teruggekoppeld.

Communicatiemoment 4: Ter inzage legging Definitief Ontwerp en Projectplan Waterwet

Als het Definitief Ontwerp en het Projectplan Waterwet gereed zijn, worden ze ter inzage gelegd.

Belanghebbenden worden per brief hierover geïnformeerd. Tijdens de inzagetermijn hebben de belanghebbenden nog de mogelijkheid om, indien gewenst, een formele reactie te geven.

Communicatiemoment 5: Brief start uitvoering

Tijdens dit communicatiemoment staan we aan de vooravond van de uitvoering. Bewoners ontvangen een brief van de door Waterschap Limburg geselecteerde aannemer. In deze brief staat per fase een gedetailleerde toelichting op de werkzaamheden en de planning. Wensen, zorgen en randvoorwaarden (bereikbaarheid, hinderduur, etc.) met betrekking tot het definitief ontwerp kunnen gemeld worden.

Planning

De onderstaande tabel geeft de planning van de genoemde participatieactiviteiten weer.

 

Ronde

Focus van inbreng

Hoe?

Stap 1: informeren (Q4 2023)

Berichtgeving

Waterproblematiek

Bewonersbrief

Lokale krant

Sociale media Waterschap Limburg

Stap 2: ophalen van ideeën

(Q4 2023)

Belangen en aandachtspunten

(eisen en wensen)

Keukentafelgesprekken

Stap 3: terugkoppelen opgehaalde informatie

(Q4 2023)

Mogelijke oplossingen (alternatieven)

Uitwerking oplossingen

Keukentafelgesprekken

Stap 4: terinzagelegging

(Q4 2023)

Begrip en draagvlak uitvoering

Terinzagelegging

Stap 5: Start uitvoering

(Q2 2024)

Begrip en draagvlak uitvoering

Bewonersbrief

Lokale krant

Sociale media Waterschap Limburg

* Q = kwartaal

Altijd in contact

Het waterschap vindt het belangrijk om contact te kunnen onderhouden met alle betrokkenen in het gebied. Daarvoor gebruiken we het digitale informatieplatform: https://www.waterschaplimburg.nl/vaste-onderdelen/zoeken/@7316/spiekerbeek/.

U kunt ook de QR-code met uw telefoon scannen.

Hier verzamelen we informatie over het gebied, het project, geven we antwoorden op veel gestelde vragen en delen we aanvullende informatie in de loop van het proces beschikbaar komt zoals de planning. Via de website kan iedereen zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Zo blijft elke belangstellende op de hoogte van de laatste stand van zaken. Daarnaast wordt ook een kennisgeving van dit participatieplan gepubliceerd via de website: https://www.officielebekendmakingen.nl/ 

Heeft u nog overige vragen of heeft u liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Casper de Vilder. Casper is bereikbaar op c.devilder@waterschaplimburg.nl

Rechtsbescherming

In de planvorming ‘Spiekerbeek’ nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van planuitwerking fase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

 

Naar boven