Waterschapsblad van Waterschap Drents Overijsselse Delta
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Drents Overijsselse Delta | Waterschapsblad 2017, 4287 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Drents Overijsselse Delta | Waterschapsblad 2017, 4287 | Overige besluiten van algemene strekking |
Besluit van het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta houdende bestuurlijke afspraken rond klimaatbestendigheid, zoetwatervoorziening en waterkwaliteit Samenwerken aan voldoende en schoon water in het landelijk gebied
Het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft op 18 april 2017 besloten de subsidieregeling ‘Samenwerken aan voldoende en schoon water in het landelijk gebied’ vast te stellen.
Deze regeling is een uitwerking van de bestuurlijke afspraken die het waterschap heeft gemaakt rond de thema’s klimaatbestendigheid, zoetwatervoorziening en waterkwaliteit.
Hieronder treft u de subsidieregeling integraal aan. U kunt de regeling ook raadplegen via de link aan de linkerzijde en op de website van het waterschap: www.wdodelta.nl
Subsidieregeling Samenwerken aan voldoende en schoon water in het landelijk gebied.
Het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta,
gelet op artikel 1.4, lid 2 van de Algemene subsidieverordening Drents Overijsselse Delta 2016, het Waterbeheerplan 2016-2021 van het waterschap Drents Overijsselse Delta, het werkprogramma “Wel goed water geven”, de Realisatiestrategie voor de uitvoering van het werkprogramma, het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, en de maatregelenlijst van het Bestuurlijk Overleg Open Teelt.
overwegende dat het gewenst is het treffen van maatregelen door derden die bijdragen aan beter waterbeheer in het landelijk gebied te stimuleren;
vast te stellen de volgende beleidsregel:
Samenwerken aan voldoende en schoon water in het landelijk gebied.
HOOFDSTUK 1 ALGEMENE EN PROCEDURELE BEPALINGEN
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze beleidsregel wordt verstaan onder:
Artikel 7 Verplichtingen van de subsidieontvanger, subsidievaststelling en betaling
Het bepaalde in hoofdstuk 4, 5 en 7 van de Algemene Subsidie Verordening geldt onverkort voor deze beleidsregel, met dien verstande dat de subsidieontvanger binnen acht weken na afloop van de activiteiten een aanvraag tot vaststelling van de subsidie indient waarbij gebruik moet worden gemaakt van het door het dagelijks bestuur vastgesteld formulier.
HOOFDSTUK 2 TOETSINGSKADER Samenwerken aan voldoende en schoon water in het landelijk gebied”
Het waterschap kan onaangekondigd de werkzaamheden waarvoor subsidie is verleend controleren tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden.
Aldus vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur op 18 april 2017.
De secretaris de dijkgraaf
Het algemeen bestuur heeft op 4 januari 2016 de Algemene subsidieverordening Waterschap Drents Overijsselse Delta 2016 vastgesteld. Deze verordening biedt de grondslag voor de beleidsregel. Het dagelijks bestuur maakt gebruik van de bevoegdheid uit artikel 1.4, lid 2 van de verordening waarin is bepaald dat het dagelijks bestuur bevoegd is beleidsregels op te stellen voor subsidieverlening voor specifieke objecten. Deze verordening is terug te vinden op www.overheid.nl en op www.wdodelta.nl
Werkprogramma “Wel goed water geven”
Op 27 mei 2015 heeft het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) Rijn-Oost een Bestuursovereenkomst en een Werkprogramma vastgesteld voor de periode 2016 – 2021.
Met de ondertekening van de Bestuursovereenkomst zetten de partijen in de regio Oost de laatste stap naar de uitvoering van maatregelen om de zoetwatervoorziening in onze regio klimaatbestendig te maken.
Onderdeel van de Bestuursovereenkomst is het Werkprogramma “Wel goed water geven”. Dit programma beschrijft de geplande en voorgenomen activiteiten en maatregelen van de regionale partijen om de zoetwatervoorziening in Oost-Nederland te verbeteren en klimaatbestendig te maken.
Meer informatie: http://www.overijssel.nl/thema's/water/waterprojecten/zoetwatervoorziening
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
In het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer staat beschreven hoe de land- en tuinbouw kan bijdragen aan het oplossen van de wateropgaven, in combinatie met het versterken van de land- en tuinbouw.
Het DAW is een initiatief van LTO Nederland en zal samen me de waterschappen en met betrokkenheid van het Rijk, de provincies en de drinkwatersector worden uitgevoerd. De samenwerking wordt aangestuurd door het Bestuurlijk Overleg Open Teelten en Veehouderij, in opdracht van de Stuurgroep Water.
Maatregelenlijst Bestuurlijk Overleg Open Teelt
In het BOOT (Bestuurlijk Overleg Open Teelten en Veehouderij) is een lijst met maatregelen vastgesteld die bijdragen aan het verbeteren van waterkwaliteit en/of waterkwantiteit. De maatregelen op de lijst worden voortdurend getoetst op effectiviteit en met enige regelmaat wordt de lijst aangevuld met nieuwe maatregelen.
Raadpleeg voor de meest actuele lijst: http://agrarischwaterbeheer.nl/document/boot-lijst-maatregelen-agrarisch-waterbeheer
Ter ondersteuning van de uitvoering heeft het bestuur van het waterschap een zogenaamde realisatiestrategie opgesteld. De strategie beschrijft de gewenste gebiedsgerichte aanpak die leidt tot de ontwikkeling en uitvoering van initiatieven die bijdragen aan beter waterbeheer.
Lid 1: Het waterschap kan besluiten zelf een project te subsidiëren op basis van de regeling “Samenwerken aan voldoende en schoon water in het landelijk gebied”. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de provincie subsidie verleent op basis van een regionale regeling of een POP regeling waarbij het waterschap cofinanciering levert.
Lid 2: Nu er gebruik gemaakt moet worden van een vastgesteld aanvraag- en vaststellingsformulier, hoeft er geen activiteitenverslag als bedoeld in artikel 5.2 van de verordening worden ingediend. Vandaar dat artikel 5.2 van de verordening niet van toepassing is.
Het dagelijks bestuur heeft formulieren vastgesteld voor de subsidie aanvragen. Deze formulieren kunnen worden gedownload en digitaal worden ingeleverd door verzending naar het mailadres info@wdodelta.nl
Lid 1: Voor het verstrekken van subsidie geldt voor het jaar 2017 een subsidieplafond van € 463.000,--. Voor volgende jaren neemt het Dagelijks Bestuur van het waterschap aanvullend besluiten over het subsidieplafond.
Lid 2. Het waterschap kan besluiten zelf een project te subsidiëren op basis van de regeling “Samenwerken aan voldoende en schoon water in het landelijk gebied”. Indien het waterschap de subsidie verleent gelden beperkingen ten aanzien van het subsidiepercentage en het maximaal subsidiebedrag.
Lid 3: Indien de provincie subsidie verleent op basis van een regionale regeling of een POP regeling en het waterschap cofinanciering levert, dan gelden de afspraken die zijn vastgelegd in de bestuursovereenkomst of in de POP regeling.
Lid 1: Subsidie wordt alleen verstrekt als het project en/of maatregel is vermeld in het Werkprogramma ZON of de BOOT lijst.
Lid 2: Het initiatief wordt beoordeeld door het expertiseteam. Het team bestaat uit specialisten van het waterschap die werkzaam zijn op het gebied van waterkwantiteit en waterkwaliteit in het landelijk gebied. Het expertiseteam adviseert de gemandateerde over subsidieverlening of cofinanciering. Het expertiseteam gebruikt bij de beoordeling van initiatieven de checklist “Beter waterbeheer landelijk gebied”.
Het waterschap vindt het belangrijk dat de beschikbare middelen worden ingezet voor maatregelen die effectief bijdragen aan voldoende en schoon water. Bij de beoordeling zijn daarom een aantal aanvullende overwegingen vermeld:
Het is niet de bedoeling slechts één bepaalde maatregel te stimuleren. De regeling is bedoeld voor introductie en toepassing van verschillende maatregelen.
Brede toepassing van maatregelen wordt beter mogelijk naarmate meerdere personen, bedrijven en organisaties hier kennis van kunnen nemen. Dit is beter mogelijk bij geografische spreiding binnen het beheergebied van het waterschap Drents Overijsselse Delta.
Met innovatie wordt hier niet alleen bedoeld de introductie van nieuwe technieken en oplossingen, maar ook introductie en bredere toepassing van bestaande technieken.
“Een goed voorbeeld geven dat doet volgen” is het uitgangspunt geweest bij het ontwerpen van deze subsidieregeling. Het waterschap streeft ernaar dat burgers, bedrijven en organisaties zoveel mogelijk maatregelen uitvoeren die bijdragen aan voldoende en schoon water. Het is echter niet mogelijk àlle maatregelen te subsidiëren, de beschikbare budgetten zijn immers beperkt. Daarom zet het waterschap vooral in op het subsidiëren van maatregelen met een goede voorbeeldwerking.
De mogelijkheid bestaat dat een initiatief vooral meerwaarde heeft voor de bedrijfsvoering en productiviteit. Geen subsidie wordt verleend voor projecten waarbij de meerwaarde voor de beschikbaarheid van water of de kwaliteit van water zeer beperkt is.
In principe worden geen maatregelen gesubsidieerd waarvan uitvoering een wettelijke verplichting is. Subsidie is bedoeld voor het stimuleren van maatregelen op vrijwillige basis.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2017-4287.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.