Wijziging Algemene Regels behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014 WT 18 Varen op oppervlaktewaterlichamen

Registratie nr.: 201520890

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland;

Op voordracht van de directieraad van 14 maart 2016;

Overwegingen:

Uit het CDH-voorstel met nummer 20520890 is gebleken dat het wenselijk is om de algemene regel WT 18 Varen op oppervlaktewaterlichamen, die onderdeel uit maakt van de geldende Algemene Regels behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014, te wijzigen.

Wettelijk kader:

Waterschapswet

Keur Waterschap Rivierenland 2014

BESLUIT:

Vast te stellen de wijziging van Algemene Regels behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014 WT 18 Varen op oppervlaktewateren

Artikel I. Wijzigingen

De algemene regel WT 18 Varen op oppervlaktewaterlichamen van de Algemene Regels behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 1 komt als volgt te luiden:

Na het vierde lid wordt toegevoegd:

5. de Beuningse Plas te Beuningen en omgeving, zoals weergegeven op de in de bijlage opgenomen “kaart 2: Recreatief varen in Beuningen”, waarbij het vaartuig de volgende maximale waarden niet overschrijdt en een vaarsnelheid van maximaal 6 km per uur wordt aangehouden:

- maximale lengte: 7 meter;

- maakt gebruik van een mechanisch voortbewogen vaartuig met behulp van een verbrandingsmotor of elektrische motor met een door de leverancier opgegeven vermogen van maximaal 2,5 kWatt (= 3,4 Pk);

6. het Lingemeer te Buren, waarbij het vaartuig de volgende maximale waarden niet overschrijdt en een vaarsnelheid van maximaal 6 km per uur wordt aangehouden:

- maximale lengte: 7 meter;

- maakt gebruik van een mechanisch voortbewogen vaartuig met behulp van een verbrandingsmotor of elektrische motor met een door de leverancier opgegeven vermogen van maximaal 2,5 kWatt (= 3,4 Pk);

 

B

het oorspronkelijke lid 5 wordt vernummerd tot lid 7;

 

C

De toelichting op WT 18 Varen op oppervlaktewaterlichamen van de Algemene Regels behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014 komt als volgt te luiden:

Toelichting  

Kader

Op grond van artikel 3.2, vierde lid van de keur, is het verboden zonder watervergunning zich op een oppervlaktewater te bevinden met een vaartuig voortbewogen door mechanische kracht. Op grond van artikel 3.10 van de keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regel is hiervan gebruik gemaakt.

Het verbod geldt voor alle oppervlaktewateren waarop de keur van toepassing is. Gelet op de functie en het gebruik is het uitzonderen van dit verbod in bepaalde gevallen gewenst. Ten aanzien van het varen is er een onderscheid te maken in deze wateren.

 

Vaarweg

Zo zijn er wateren die (door de provincie) zijn aangewezen als vaarweg en waarvoor het waterschap het zogenaamde vaarwegbeheer (“bakbeheer”) uitvoert. Deze wateren waaraan een specifieke vaarwegfunctie is toegekend, worden dan ook vrijgesteld van het vaarverbod. In het belang van de functie vaarweg en de functie watersysteem worden onder andere voorwaarden gesteld aan afmetingen van de vaartuigen. Het gaat hier om de Linge, de Korne, het Kanaal van Steenenhoek inclusief de Steenenhoekse Kanaalsluis en toegangsgeul vanuit Rijksvaarwater Merwede.

 

Recreatief medegebruik van het watersysteem

Daarnaast zijn er wateren die geen specifieke vaarwegfunctie hebben, maar waar het varen wel wordt toegestaan. Dit wordt aangemerkt als recreatief medegebruik naast het watersysteembeheer (zogenaamd “meeliften”). Hiervoor is het wenselijk om bij algemene regel onder voorwaarden gemotoriseerde vaartuigen toe te staan. Voor deze wateren worden geen specifieke maatregelen genomen ter bevordering van de bevaarbaarheid, zoals verdiepen.

Voor de wateren met een vaarwegfunctie en voor enkele wateren zonder vaarwegfunctie is het waterschap tevens aangewezen als nautisch beheerder. Dat wil zeggen dat het waterschap op grond van de Scheepvaartverkeerswet verkeersbesluiten mag nemen.

 

Risico’s

Door een maatvoering met een eventuele beperking van de vaarsnelheid op te nemen in deze algemene regel, wordt het waterhuishoudkundig en scheepvaartkundig belang (voor wat betreft het zogenoemde bakbeheer) voldoende gewaarborgd. Het nautisch beheer betreft de zorg voor de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer en is afdoende geregeld in de vigerende regelgeving op het gebied van scheepvaartverkeer, zoals de Scheepvaartverkeerswet, het daarop gebaseerde Binnenvaartpolitie-reglement (BPR) en het Besluit Administratieve bepalingen scheepvaartverkeer

(BABS).

Melding

Voor deze activiteit geldt geen meldingsplicht.

 

Artikel II. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2016.

Artikel III. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit tot wijziging van de Algemene Regels behorende bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014 WT 18 Varen op oppervlaktewaterlichamen.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland van 22 maart 2016 te Tiel.

de secretaris-directeur, ir. Z.C. Vonk

de dijkgraaf, ir. R.W. Bleker

Bijlage Kaart 2: Recreatief varen in Beuningen

Naar boven