Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 6 maart 2024, nr. WJZ/ 44501723, tot wijziging van de Regeling houders van dieren in verband met de uitvoering van een beschikking van het Benelux Comité van Ministers over verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels zonder diergezondheidscertificaat in de grensgebieden

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 139 van verordening (EU) nr. 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid (diergezondheidsverordening) (PbEU 2016, L 84), de beschikking van 11 december 2023 van het Benelux Comité van Ministers betreffende voorwaarden inzake verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels aan de intra-Benelux grenzen (M (2023) 14), artikel 5.4 Wet dieren en artikel 4.8 van het Besluit handhaving en overige zaken Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Na hoofdstuk 8c van de Regeling houders van dieren wordt het volgende hoofdstuk ingevoegd:

HOOFDSTUK 8D. VERPLAATSINGEN VAN IN GEVANGENSCHAP LEVENDE VOGELS

Artikel 8d.1. Afwijking voorschriften verplaatsingen aan de Benelux-grenzen

In afwijking van artikel 126, eerste lid, aanhef en onderdeel d, in samenhang met artikel 143, eerste lid, aanhef en onderdeel d, van verordening (EU) nr. 2016/429 is het toegestaan in gevangenschap levende vogels als bedoeld in voornoemde verordening zonder een diergezondheidscertificaat vanuit België in Nederland te brengen en te verplaatsen of vanuit Nederland naar België te verplaatsen indien voldaan is aan het Reglement inzake verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels aan de intra-Benelux grenzen, opgenomen in de bijlage bij de beschikking van het Benelux Comité van Ministers van 11 december 2023, M (2023) 14.

ARTIKEL II

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2.4 wordt ‘zonde’ vervangen door ‘zone’.

B

In artikel 7.4 wordt na ‘punt’ ingevoegd ‘6’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 6 maart 2024

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

1. Inleiding en achtergrond

Het Benelux Comité van Ministers (hierna ‘het Comité’) draagt zorg voor de toepassing van het Verdrag tot instelling van de Benelux Unie en verzekert de verwezenlijking van de daarin vervatte doelstellingen, bijvoorbeeld door middel van het geven van beschikkingen waarin de wijze van uitvoering van de bepalingen van dit Verdrag onder de daarin vermelde voorwaarden bepaald wordt. Deze beschikkingen zijn bindend voor de verdragsluitende partijen.

In het kader van het reguliere Benelux-overleg tussen de zogeheten Chief Veterinary Officers is gebleken dat het nodig is afspraken te maken over voorwaarden inzake verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels zonder diergezondheidscertificaat voor in een grensgebied georganiseerde evenementen. Op 11 december 2023 heeft het Comité beslist dat verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels zonder een diergezondheidscertificaat binnen de Benelux-landen mogen geschieden mits ze voldoen aan een vastgesteld reglement. Deze beschikking is gepubliceerd op de website van de Benelux onder referentie M_2023_141. Met deze beslissing is in Benelux-verband uitvoering gegeven aan de ruimte die artikel 139 van verordening (EU) 2016/4292 (hierna: verordening) aan de bevoegde autoriteiten van de lidstaten biedt om af te wijken van in die verordening opgenomen voorschriften over verplaatsingen van gehouden landdieren.

Deze regeling geeft hier uitvoering aan.

De regels zijn opgenomen in hoofdstuk 8d van de Regeling houders van dieren (artikel I). Verder is van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee verschrijvingen te herstellen in de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen (artikel II).

2. Inhoud regeling

Artikel I

Verordening (EU) 2016/429 bevat regels voor de preventie en bestrijding van dierziekten die op dieren of mensen kunnen worden overgedragen. Daartoe behoren de diergezondheidsvoorschriften voor verplaatsingen binnen de Unie van gehouden landdieren.

Een van de voorwaarden voor verplaatsing van deze dieren is dat zij vergezeld gaan van een diergezondheidscertificaat (artikel 143, eerste lid, aanhef en onderdeel d, van de verordening).

Afwijking van deze regel is op grond van artikel 138 van de verordening mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo dient de verplaatsing plaats te vinden onder een van de in artikel 139, eerste lid, van de verordening gegeven situaties. Ook dienen de lidstaten van oorsprong en bestemming over die verplaatsing overeenstemming te hebben bereikt en dienen er passende risicobeperkingsmaatregelen te zijn getroffen om te waarborgen dat dergelijke verplaatsingen geen significant risico vormen. Met het Reglement inzake verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels aan de intra-Benelux grenzen (hierna: reglement), opgenomen als bijlage bij de beschikking van het Comité, hebben de buurlanden in de Benelux afspraken gemaakt over deze verplaatsingen.

De voorschriften voor verplaatsingen van in gevangenschap levende vogels zijn opgenomen in het door het Comité vastgestelde reglement. In dat reglement is bepaald in welke gevallen verplaatsingen van deze vogels zonder diergezondheidscertificaat toegestaan is (recreatief gebruik in grensgebied en voor in grensgebied georganiseerde tentoonstellingen en sportieve, culturele of soortgelijke evenementen) en onder welke voorwaarden dat mag. Met die voorwaarden is invulling gegeven aan de vereiste passende risicobeperkingsmaatregelen.

Artikel II

In artikel II, onderdeel A, is een kennelijke verschrijving in de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen hersteld. In artikel II, onderdeel B, is het ontbrekende nummer achter ‘punt’ toegevoegd. Dit nummer (‘6’) ontbreekt in de tekst van de regeling maar staat wel correct opgenomen in de toelichting bij de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 27 oktober 2023, houdende wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen in verband met het stellen van regels ter uitvoering van verordening (EU) 2020/688 (Stcrt. 2023, 30015).

Aangezien deze regels uitvoering geven aan Europese regels en aan een internationaalrechtelijke verplichting in Benelux-verband, is afgezien van een adviesaanvraag aan het Adviescollege toetsing regeldruk, een uitvoerings- en handhavingstoets en internetconsultatie. Ook is er geen notificatie bij de Europese Commissie vereist in het kader van richtlijn 2015/15353 en van de Dienstenrichtlijn4 nu de regeling een verruiming van voorschriften betreft, waartoe de AHR de ruimte biedt. De inwerkingtreding van deze regeling wijkt af van de systematiek van vaste verandermomenten. Dat is in dit geval gerechtvaardigd omdat het hierbij gaat om regelgeving ten gunste van belanghebbenden, die gebaat zijn bij spoedige inwerkingtreding, en omdat er uitvoering wordt gegeven aan een internationaalrechtelijke Benelux-verplichting.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
2

Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid (‘diergezondheidswetgeving’) (PbEU 2016, L 84).

X Noot
3

Richtlijn nr. 2015/1535 van het Europees Parlement en de Raad van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (codificatie) (PbEU 2015, L 241).

X Noot
4

Richtlijn nr. 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (PbEU 2006, L 376).

Naar boven