Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 26 februari 2024, nr. 43777833, houdende wijziging van de Regeling financiën hoger onderwijs in verband met de vervanging van het minimummaandloon door het referentiemaandloon

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 3.3, tweede lid, en 7.51k, tweede lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING FINANCIËN HOGER ONDERWIJS

Artikel 13, eerste lid, van de Regeling financiën hoger onderwijs komt te luiden:

  • 1. De financiële ondersteuning is gelijk 115% van het minimumloon, bedoeld in artikel 8, eerste lid, onderdeel b, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag voor een werknemer van 21 jaar of ouder bij een volledig dienstverband per maand.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemene toelichting

Op 1 januari 2024 is het wettelijk minimumuurloon ingevoerd (Wet invoering minimumuurloon).1 Hiermee zijn de vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwenen. Voor diverse sociale zekerheidsuitkeringen en tegemoetkomingen blijft het minimumloon per maand wel bestaan (artikel 8, eerste lid, onder b Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag). Artikel 13 van de Regeling financiën hoger onderwijs (hierna: RFHO) regelt de hoogte van de financiële ondersteuning van studenten die vertegenwoordiger zijn van belangenorganisaties van studenten of andere jongerenorganisaties (artikel 7.51k en 3.3 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek). Deze financiële ondersteuning wordt berekend op grond van het minimumloon per maand. De technische wijziging beperkt zich tot het aanpassen van de verwijzing naar het minimummaandloon naar het referentiemaandloon.

Tevens is de leeftijdsgrens waarop een werknemer recht heeft op het volledig wettelijk minimumloon verlaagd van 23 jaar naar 21 jaar.2 Om deze reden is de leeftijdsgrens in artikel 13 RFHO ook aangepast.

De wijziging heeft geen gevolgen voor de uitvoering en regeldruk.

De wijziging heeft geen financiële gevolgen.

De wijziging werkt terug tot en met 1 januari 2024, omdat op deze datum het minimumuurloon is ingevoerd. Hierdoor is een technische wijziging noodzakelijk zodat DUO de juiste bedragen kan uitkeren.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven