Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 november 2024, kenmerk 3992060-1074125-DMO, houdende wijziging van de Subsidieregeling intergenerationeel wonen in verband met de wijziging van de subsidieplafonds en beperking openstelling van de subsidieregeling tot het jaar 2025

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling intergenerationeel wonen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7

  • 1. Het subsidieplafond bedraagt voor het jaar 2025 € 1.000.000,–.

  • 2. De Minister verdeelt het ingevolge het subsidieplafond beschikbare bedrag op volgorde van binnenkomst van de aanvragen, met dien verstande dat wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, de dag waarop de aanvraag is aangevuld als datum van ontvangst geldt.

B

Artikel 8, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Een aanvraag tot subsidieverlening voor subsidiabele activiteiten, bedoeld in artikel 3, eerste lid, die aanvangen in het kalenderjaar 2025 kan worden ingediend van 18 november 2024 om 09.00 uur tot en met 30 april 2025 om 16.00 uur.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport V. Maeijer

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling intergenerationeel wonen (hierna: de regeling) die laatstelijk op 14 juli 2023 is gepubliceerd in de Staatscourant.1 Deze wijziging ziet op de aanpassing van het subsidieplafond voor het jaar 2025 en een beperking van de openstelling van de regeling tot het jaar 2025.

Aanleiding

In het hoofdlijnenakkoord Hoop, Lef en Trots is besloten tot een rijksbrede structurele taakstelling op subsidies van 1 miljard euro.

De subsidietaakstelling van VWS wordt deels ingevuld door te korten op het budget van de regeling. Dat gebeurt door het aantal jaren dat de regeling is opengesteld te beperken en het subsidieplafond te verlagen. Omdat er de afgelopen twee jaar relatief weinig gebruik is gemaakt van de subsidieregeling is de verwachting dat een verlaging van het subsidieplafond beperkte gevolgen zal hebben.

Er zijn mooie voorbeelden van hoe in de praktijk samen wordt gewoond door jong en oud. Er ontstaat relaties tussen jongeren en ouderen. Zo is er bijvoorbeeld een mooi voorbeeld waarin door het contact en de stimulans van een jongere, iemand weer koffie is gaan drinken in de gemeenschappelijk ruimte. Ook voor jongeren is het vormend. Zo geven jongeren aan volwassener en wijzer te worden van het wonen in een intergenerationeel woonconcept.

Ondanks deze mooie voorbeelden, is het onvoldoende doeltreffend om voor een klein aantal aanvragers een subsidieregeling operationeel te houden. Daarnaast werd bij een deel van de aanvragers ook vóór de regeling al intergenerationeel samengewoond. Het concept is daarmee niet enkel afhankelijk van deze subsidieregeling.

Subsidieplafond, aanvraagtijdvakken en vervaldatum

Met deze wijziging wordt geregeld dat deze subsidieregeling nog één keer open wordt gesteld, met een indieningsperiode van 18 november 2024 09.00 uur tot en met 30 april 2025 16.00 uur. Het subsidieplafond wordt voor deze eenmalige openstelling in 2025 vastgesteld op € 1.000.000,–.

De in deze openstelling aangevraagde subsidies, lopen maximaal door tot 31 december 2027. Dit betekent dat de activiteiten tot 31 december 2027 kunnen worden uitgevoerd De regeling vervalt met ingang van 1 november 2030, met dien verstande dat deze van toepassing blijft op de subsidies die voor deze datum zijn aangevraagd en vastgesteld.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport V. Maeijer

Naar boven