Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 januari 2024, nr. MBO/43211510, houdende wijziging van de Regeling vaststelling keuzedelen in verband met het vaststellen van nieuwe en het vervallen van oude keuzedelen

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 7.2.4, tweede lid, onderdeel d, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 17d, eerste lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit WEB;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vaststelling keuzedelen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2.1, tweede lid, wordt ‘42 tot en met 53’ vervangen door ‘42 tot en met 54’.

B

In bijlage 40 worden de volgende keuzedelen in de alfabetische volgorde ingevoegd:

Naam keuzedeel

Code

Aantal sbu

Nieuw of bestaand

Vorige versie

Toelichting

Automotive industrie

K1424

480

Bestaand

Automotive industrie

Het keuzedeel 'Automotive industrie' is onderhouden, omdat de omvang en de vakkennis en vaardigheden niet meer voldeden.

Basis CNC draaien en frezen

K1425

240

Nieuw

Batterijtechnologie basis

K1426

240

Nieuw

Fries in de beroepscontext B2

K1427

240

Nieuw

Fries in de beroepscontext C1

K1428

240

Nieuw

Muziekinstrumentenbouw

K1429

240

Nieuw

Port safety & security

K1417

240

Bestaand

Port safety & security

In verband met de wettelijke beroepsvereisten is het keuzedeel 'Port safety & security' onderhouden.

Service en informatie in de bibliotheek

K1430

240

Nieuw

Toewerken naar rekenen mbo-niveau 2

K1421

240

Bestaand

In verband met de nieuwe rekeneisen is het keuzedeel 'Rekenen in de beroepspraktijk' onderhouden.

Verdieping brandveiligheid en ondersteunen van de brandweer

K1431

240

Nieuw

Verdieping kraamzorg (Versie 2)

K1432

480

Bestaand

Verdieping kraamzorg

In verband met branchevereisten is het keuzedeel 'Verdieping kraamzorg' onderhouden.

Verdieping thuiszorg

K1433

240

Nieuw

C

In bijlage 41 worden de volgende keuzedelen in de alfabetische volgorde ingevoegd:

Naam keuzedeel

Code

Aantal SBU

Einddatum

Toelichting

Automotive industrie

K0620

720

01-08-2024

Het keuzedeel 'Automotive industrie' (K0620) wordt uitgefaseerd en vervangen door het keuzedeel 'Automotive industrie' (K1424).

Port safety & security

K0743

240

01-08-2024

Het keuzedeel ‘Port safety & security’ (K0743) wordt uitgefaseerd en vervangen door het keuzedeel ‘Port safety & security’ (K1417).

Rekenen in de beroepspraktijk

K0285

240

01-08-2024

Het keuzedeel 'Rekenen in de beroepspraktijk' (K0285) wordt uitgefaseerd en vervangen door het keuzedeel 'Toewerken naar Rekenen 2F' (K1421).

Verdieping kraamzorg

K1200

480

01-08-2024

Het keuzedeel 'Verdieping kraamzorg' (K1200) wordt uitgefaseerd en vervangen door het keuzedeel 'Verdieping kraamzorg' (K1432).

D

Er wordt een bijlage toegevoegd, luidende overeenkomstig de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Bijlage 54 wordt gepubliceerd op de website https://kwalificatie-mijn.s-bb.nl/Lijsten/Groep/13, onder ‘Herziening keuzedelen’, bij ‘Keuzedelen en koppelingen’.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemeen

Met de invoering van de herziene kwalificatiestructuur voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) per 1 augustus 2016, zijn ook keuzedelen in het mbo ingevoerd.1

Om snel in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen, kunnen vier keer per jaar nieuwe keuzedelen bij ministeriële regeling worden vastgesteld of geactualiseerd. Met deze regeling worden voor de drieëndertigste keer keuzedelen vastgesteld.

Zoals aangekondigd in de brief aan de Tweede Kamer van 18 december 20192 worden sinds augustus 2020 in het kader van de veranderaanpak keuzedelen nieuwe keuzedelen niet meer gekoppeld aan kwalificaties of kwalificatiedossiers. De belangrijkste redenen daarvoor zijn meer keuzevrijheid voor de student, minder bureaucratie, meer flexibiliteit in de afstemming van mbo-opleidingen op specifieke arbeidsmarktvragen en ontwikkelingen in de regio.

Oude keuzedelen blijven nog wel gekoppeld, en voor deze keuzedelen kunnen ook nog steeds conform de gangbare praktijk koppelverzoeken worden aangevraagd. Dat is ook in de aanloop naar deze wijzigingsregeling weer gebeurd. Deze koppelverzoeken staan in bijlage 54 en worden met deze wijzigingsregeling vastgesteld. Op dit moment wordt een wetswijziging voorbereid waarmee alle koppelingen tussen keuzedelen en kwalificaties worden losgelaten.3 Na inwerkingtreding van die wetswijziging zullen ook de koppelingen voor oude keuzedelen vervallen en zal de mogelijkheid om koppelverzoeken in te dienen overbodig worden.

Voorts wordt in deze regeling verwezen naar een (nieuwe) link van de SBB-website waarop de bijlage te vinden is met daarin de nieuwe keuzedelen die via deze wijzigingsregeling worden vastgesteld.

Nieuwe en gewijzigde keuzedelen

De Toetsingskamer van SBB heeft twaalf keuzedelen voorzien van een positief advies, waarvan acht nieuwe keuzedelen en vier aangepaste bestaande keuzedelen. Deze keuzedelen worden, gelet op artikel 2.2 van de Regeling vaststelling keuzedelen, toegevoegd aan bijlage 40, waarin alle keuzedelen zijn opgenomen die op of na 1 augustus 2020 zijn vastgesteld of gewijzigd.

Vervallen keuzedelen

Aan bijlage 41 worden vier keuzedelen toegevoegd die op 1 augustus 2024 vervallen. Deze vier keuzedelen worden vervangen door een nieuwere versie en kunnen niet meer worden aangeboden per 1 augustus 2024. Deze keuzedelen worden, gelet op artikel 2.3 van de Regeling vaststelling keuzedelen, toegevoegd aan bijlage 41.

Administratieve lasten

Deze wijzigingsregeling leidt niet tot een toename van de administratieve lasten, omdat met deze regeling geen nieuwe informatieverplichtingen worden opgelegd aan burgers, bedrijven of instellingen.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de systematiek dat ministeriële regelingen minimaal twee maanden voordien bekend worden gemaakt en op een vast verandermoment in werking treden. Dat is in dit geval gerechtvaardigd, omdat instellingen en studenten gebaat zijn bij de snelheid en flexibiliteit zoals de regeling die nu biedt. De kortere vaststellingsprocedure leidt tot geactualiseerde keuzedelen. Instellingen kunnen de keuzedelen direct opnemen in het aanbod en daarmee snel inspelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat studenten worden opgeleid conform de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, die voor hun beroepsopleiding relevant kunnen zijn.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdelen A en D

Bijlage 54 wordt toegevoegd aan artikel 2.1, tweede lid, van de Regeling vaststelling keuzedelen. Hiermee worden nieuwe koppelingen van keuzedelen aan kwalificaties in het mbo vastgesteld. Deze bijlage wordt gepubliceerd op de website https://kwalificatie-mijn.s-bb.nl/Lijsten/Groep/13, onder ‘Herziening keuzedelen’, bij ‘Keuzedelen en koppelingen’.

Artikel I, onderdeel B

In bijlage 40 worden, op basis van artikel 2.2 van de Regeling vaststelling keuzedelen, nieuwe of gewijzigde keuzedelen ingevoegd. Deze keuzedelen kunnen vanaf de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, in een beroepsopleiding worden aangeboden.

Artikel I, onderdeel C

Op grond van artikel 2.3 van de Regeling vaststelling keuzedelen worden keuzedelen die vervallen, in bijlage 41 ingevoegd. Met ingang van 1 augustus 2024 mogen deze keuzedelen niet meer worden aangeboden, omdat ze zijn vervangen door een nieuwe versie.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Wet van 14 oktober 2015 tot wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met het regelen van keuzedelen waarop beroepsopleidingen mede worden gebaseerd (Stb. 2015, 390).

X Noot
2

Kamerstukken II 2019/20, 31 524, nr. 456.

Naar boven