Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 13 juni 2024, nr. WJZ/ 59153744, tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met de verlenging van de subsidiemodule Venture Challenge

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3.23.12 wordt ‘1 januari 2025’ vervangen door ‘1 januari 2030’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2025.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 13 juni 2024

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

I. ALGEMEEN

1. Doel en aanleiding

Met deze regeling wordt de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies (RNES) gewijzigd in verband met de verlenging van de subsidiemodule Venture Challenge, opgenomen in titel 3.23 van de RNES.

In artikel 4.10, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016 is bepaald dat subsidieregelingen een vervaltermijn van maximaal vijf jaren bevatten. De subsidiemodule Venture Challenge zou met ingang van 1 januari 2025 komen te vervallen. Om de hieronder vermelde redenen is besloten de vervaldatum voor deze subsidiemodule te verlengen. Op grond van artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016 moet de aanpassing van een vervaldatum van een subsidieregeling bij de Tweede Kamer worden voorgehangen. Onderhavige regeling is daarom aan de Tweede Kamer overgelegd (Kamerstukken II 2023/24, 32 637, nr. 632).

2. Venture Challenge

In 2020 is de subsidiemodule Venture Challenge geïntroduceerd. De module heeft als doel om wetenschappelijke kennis in de Life Sciences sneller te valoriseren middels het starten van bedrijven. Soms blijven wetenschappelijke vindingen op de plank liggen omdat ondernemende onderzoekers niet de kennis en ervaring hebben die nodig is om een commerciële organisatie op te zetten en te komen tot een marktrijp product. Dit is onder andere een probleem in de Life Sciences sector, waarbij de basis van dit soort bedrijven vaak alleen bestaat uit wetenschappelijke kennis en de ontwikkeltrajecten lang, kostbaar en risicovol. De subsidiemodule Venture Challenge helpt om dit gat in kennis en ervaring te overbruggen door subsidie te verstrekken voor deelname aan het Venture Challenge programma. In dit tienweekse coachingsprogramma krijgen deelnemers ondersteuning om een goed doordachte businesscase te ontwikkelen en ze krijgen inzicht in wat er nodig is om de vinding naar de markt te brengen. Tijdens het programma worden deelnemers geïntroduceerd in het Life Sciences business ecosysteem door hen in contact te brengen met relevante ondernemers, experts en investeerders. Met deze ondersteuning kunnen wetenschappelijke vindingen sneller vertaald worden in marktrijpe diensten en producten.

Het Venture Challenge programma is geëvalueerd en de resultaten hiervan zijn op 12 maart 2024 aan de Tweede Kamer gepresenteerd in het rapport ‘Evaluatie Venture Challenge’.1 De uitkomst van de evaluatie was positief. De regeling doet wat hij moet doen: startende ondernemers in de Life Sciences ondersteunen bij het verbeteren van hun businessplan en hen inzicht geven in het pad naar de markt. Om die reden wordt deze subsidiemodule dan ook verlengd tot 1 januari 2030.

3. Staatssteun

De subsidiemodule Venture Challenge bevat staatssteun en wordt gerechtvaardigd door artikel 28 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening2 (zie artikel 3.23.11 van de RNES). De verlenging van de vervaldatum van de subsidiemodule Venture Challenge brengt geen verandering in de staatssteunaspecten, omdat de voorwaarden van deze subsidiemodule ongewijzigd blijven.

4. Regeldruk

De onderhavige wijziging heeft geen gevolgen voor de regeldruk.

5. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2025, een vast verandermoment. De publicatie geschiedt meer dan twee maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding; dit geeft de doelgroep voldoende tijd om te kunnen anticiperen op de inhoud van deze regeling.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Kamerstukken II 2023/24, 32 637, nr. 632.

X Noot
2

Verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2014, L187).

Naar boven