32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 632 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 12 maart 2024.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 11 april 2024.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 12 april 2024 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 maart 2024

Soms blijven wetenschappelijke vindingen op de plank liggen. Een reden hiervoor kan zijn dat ondernemende onderzoekers niet de kennis en ervaring hebben die nodig is om een commerciële organisatie op te zetten en tot een «marktrijp» product te komen. Dit zien we ook in de Life Sciences sector, waarbij de basis van bedrijven vaak wetenschappelijk is en de ontwikkeltrajecten lang, kostbaar en risicovol. De subsidiemodule Venture Challenge (titel 3.23 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies) is bedoeld om dit gat in kennis en ervaring te overbruggen. Met de subsidiemodule Venture Challenge wordt subsidie verstrekt om deel te nemen aan het Venture Challenge programma: met onderzoekers wordt een goed doordachte businesscase ontwikkeld en wordt inzicht gegeven in wat er nodig is om vindingen naar de markt te brengen.

De subsidiemodule Venture Challenge vervalt met ingang van 1 januari 2025. Ik heb deze subsidiemodule daarom laten evalueren. Met deze brief bied ik uw Kamer het evaluatierapport aan en licht ik kort de aanbevelingen toe.

Gezien de positieve beoordeling, leg ik, in overeenstemming met artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016, hierbij tevens de regeling die strekt tot wijziging van genoemde vervaldatum aan u voor.

Venture Challenge Programma

De Venture Challenge richt zich op nieuwe ondernemers in de Life Sciences. De meeste deelnemers hebben een academische achtergrond. Zij willen een wetenschappelijke vinding omzetten in een product of dienst, maar hebben niet de kennis en ervaring om dat te doen. In dit tienweekse programma krijgen deelnemers intensieve coaching en begeleiding bij het opzetten van een bedrijf en het ontwikkelen van hun idee naar een businessplan. Daarnaast worden deelnemers geïntroduceerd in het Life Sciences business ecosysteem. Zij worden in contact gebracht met relevante ondernemers, experts en investeerders. De ondersteuning in het programma helpt om wetenschappelijke vindingen sneller te vertalen in marktrijpe diensten en product.

In 2022 won de Venture Challenge de European Enterprise Promotion Award (EEPA), waarmee het programma internationale erkenning kreeg.

Evaluatie subsidiemodule Venture Challenge

Van november 2023 tot februari 2024 heeft Birch het Venture Challenge programma en de subsidiemodule Venture Challenge geëvalueerd.

De onderzoekers concluderen dat de Venture Challenge zeer doeltreffend en zeer doelmatig is. De Venture Challenge heeft een groot effect gehad op de benutting van wetenschappelijke onderzoeksresultaten: uit 201 projecten zijn 145 bedrijven voortgekomen. Op basis van de uitgevoerde surveys en interviews concluderen de onderzoekers dat zonder overheidssteun deze ontwikkelingen niet hadden plaatsgevonden. Daarbij zijn de effecten hoog ten opzichte van de overheidsinvestering van ongeveer € 3 miljoen over een periode van 15 jaar. In de bedrijven die hebben deelgenomen is volgens schattingen ruim € 600 miljoen geïnvesteerd en er werken op dit moment ongeveer 1000 mensen bij bedrijven waarbij de Venture Challenge aan de wieg stond.

De eerste aanbeveling van de onderzoekers is dan ook om de financiering van het Venture Challenge door te zetten. Wel geven de onderzoekers aan dat de uitvoering op microniveau doelmatig is, maar dat er ruimte is voor verbetering. Hiervoor doen zij nog drie aanbevelingen:

  • Verken of het mogelijk is om de selectie van deelnemers te beleggen bij de Venture Challenge in plaats van bij NWO als er behoefte is om te besparen op uitvoeringskosten en de flexibiliteit en snelheid van de Venture Challenge te vergroten;

  • Verken of er voldoende projecten zijn om jaarlijks een extra ronde toe te voegen;

  • Geef financiële ruimte om één extra persoon aan het team van coaches toe te voegen. Deze persoon kan in de toekomst de rol van de huidige coaches overnemen, waarmee de continuïteit en kwaliteit van het programma geborgd blijft.

Verlenging subsidiemodule Venture Challenge

De uitkomst van de evaluatie is positief. De subsidiemodule doet wat hij moet doen: startende ondernemers in de Life Sciences ondersteunen bij het verbeteren van hun businessplan en hen inzicht geven in het pad naar de markt. Hierdoor wordt wetenschappelijke kennis gevaloriseerd middels het starten van bedrijven. Een mooie bijdrage aan maatschappij en economie.

Ik wil daarom graag uitvoering geven aan de eerste aanbeveling uit de evaluatie en mogelijk maken dat de subsidiemodule Venture Challenge ook na 2024 doorgang kan blijven vinden door de vervaldatum van deze subsidiemodule te verlengen tot 1 januari 2030. De evaluatie geeft geen aanleiding de regeling fundamenteel te herzien. De overige aanbevelingen zullen nader worden onderzocht.

Op basis van de bevindingen kan ik besluiten om de subsidiemodule Venture Challenge te herzien of een eventuele andere invulling te geven.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven