Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 8 april 2024, nr. 5312153, tot wijziging van de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar in verband met de bevoegdheden in domein I met betrekking tot verkeershandhaving en enkele redactionele aanpassingen

Gelet op artikel 142, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering en artikel 17, derde lid, van de Wet op de economische delicten;

Besluit:

ARTIKEL I

1. Onderdeel 10 in de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar Domein I. Openbare ruimte komt te luiden:

‘10.

• Alleen voor stilstaand verkeer: artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV).

 

• Voor zover van toepassing ook voor rijdend verkeer: de artikelen 4, 5, 6, 8, 10, 28, 57, 60 en 82 RVV, en artikel 62 RVV juncto bijlage I, hoofdstukken C (geslotenverklaring) en D (rijrichting), RVV. Handhaving op het negeren van een C- of D-bord is toegestaan in relatie tot de leefbaarheid, waaronder het tegengaan van overlast door sluipverkeer en het verbeteren van de leefbaarheid door bepaalde gebieden af te sluiten voor (vracht)auto’s, zoals de zogeheten milieuzones.

 

• Voor zover van toepassing op fietsers en voetgangers:

1. artikelen 35 en 35a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

2 artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, voor zover het gaat om niet-gemotoriseerd verkeer;

3. artikelen 62 juncto 68 lid 1 en onder c en 62 juncto 69 lid 1 en onder b en 62 juncto 74 lid 1 en onder c van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, voor zover het gaat om niet-gemotoriseerd verkeer en voetgangers.

 

Handhaving is slechts mogelijk wanneer in een gezamenlijk handhavingsarrangement de (rand)voorwaarden zijn beschreven waaronder handhaving zal plaatsvinden.

 

• Digitaal handhaven is slechts mogelijk bij overtreding van het RVV en na instemming van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie;’

2. In de voetnoten 2 tot en met 6 in de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar wordt telkens na ‘paragraaf’ ingevoegd ‘4.1 Veilige publieke taak’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin hij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 8 april 2024

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Met deze wijziging worden in Domein I, onder punt 10 (nieuw), derde opsommingsteken, de artikelen 62 juncto artikel 74 lid 1 sub c van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna: RVV) opgenomen. Daarnaast worden met deze wijzigingen enkele redactionele aanpassingen gemaakt in de voetnoten en in Domein I, onderdeel 10.

Deze wijziging maakt het mogelijk dat buitengewoon opsporingsambtenaren (hierna: boa’s) in Domein I de bevoegdheid hebben om ook te handhaven op roodlichtnegatie door voetgangers bij verkeerslichten in de zin van artikel 74 RVV. Met deze wijziging sluiten de bevoegdheden van boa’s in Domein I beter aan bij de bedoelingen van een eerdere wijziging van deze Regeling (Stcrt. 2023, 34095) waarmee de bevoegdheden van boa’s in Domein I uitgebreid zijn in het kader van verkeershandhaving. Met pilots is onderzocht in hoeverre de boa’s in Domein I in staat zijn deze aanvullende taken uit te voeren, tot welke resultaten dit leidt met betrekking tot de verkeersveiligheid en het nalevingsgedrag, en welke eventuele problemen en risico’s zich daarbij voordoen. Voor deze overtreding geldt, net als voor de andere verkeersovertredingen in onderdeel 10 (nieuw), derde opsommingsteken, dat handhaving alleen mogelijk is na het opstellen van een gedeeld handhavingsarrangement met het OM, de politie en de gemeente. Een handhavingsarrangement maakt inzichtelijk wanneer, door wie, met welk juridisch instrumentarium en met welke consequenties wordt opgetreden.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven