Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 10 april 2024, nr. IENW/BSK-2024/115176, houdende wijziging van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad in verband met technische aanpassing

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 62, vierde lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 8 van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad komt te luiden:

Artikel 8

  • 1. De aanvrager van de bevoegdheid, bedoeld in artikel 46, tweede lid, onder c, van het Kentekenreglement, is een voertuigdemontagebedrijf dat:

    • a. een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 3.153 van het Besluit activiteiten leefomgeving heeft;

    • b. een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 3.186 van het Besluit activiteiten leefomgeving heeft voor het demonteren van voertuigen; of

    • c. als er geen vergunning als bedoeld in onderdeel a of b vereist is, een melding als bedoeld in artikel 4.574, eerste lid, van het Besluit activiteiten leefomgeving heeft gedaan.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij geplaatst wordt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

Wijziging artikel 8 Regeling erkenning bedrijfsvoorraad

In artikel 8 van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad (Reb) is geregeld in welke gevallen iemand bij de Dienst Wegverkeer (RDW) een bevoegdheid kan aanvragen voor het online registreren van de demontage van voertuigen. Dit is de zogenoemde bevoegdheid Online Registratie Autodemontage (ORAD-bevoegdheid).

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet en onder andere het daaronder hangende Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) in werking getreden. Artikel 8 Reb is daar op aangepast door verwijzingen naar het Bal op te nemen. De mogelijkheid om voor ‘overige voertuigwrakken’ een ORAD-bevoegdheid aan te vragen – naast een ORAD-bevoegdheid voor een autodemontagebedrijf of voor een tweewielerdemontagebedrijf – is bij die aanpassing onbedoeld komen te vervallen. Bevoegdheden die zijn verleend voor 1 januari 2024 blijven bestaan. Nieuwe aanvragen voor alleen een ORAD-bevoegdheid ‘overige voertuigwrakken’ konden na 1 januari 2024 echter niet meer worden toegekend met mogelijk marktverstoring tot gevolg. Bij overige voertuigwrakken moet worden gedacht aan bijvoorbeeld bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg.1

De categorie ‘overige voertuigwrakken’ valt na inwerkingtreding van het Bal onder artikel 3:186 Bal. Door in artikel 8 op te nemen dat ook iemand die een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 3.186 Bal heeft voor het demonteren van voertuigen een ORAD-bevoegdheid kan aanvragen, is het gebrek hersteld.

Consultatie

Er is sprake van reparatieregelgeving en ten opzichte van de situatie van voor 1 januari 2024 zijn er geen gevolgen voor bedrijven. Met de onderhavige wijziging wordt artikel 8 Reb uiteindelijk beleidsneutraal aangepast aan de Omgevingswet overeenkomstig de situatie van voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daarom is afgezien van internetconsultatie.

De regeling is afgestemd met de RDW. Zij hebben geen aanleiding gezien voor het maken van opmerkingen.

Inwerkingtreding

De wijzigingsregeling treedt in werking de dag na plaatsing in de Staatscourant. Omdat er sprake is van reparatieregelgeving is afgeweken van de vaste verandermomenten (Aanwijzing 4.17, vijfde lid, onder c, van de Aanwijzingen voor de regelgeving).

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Zie ook de toelichting bij de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 30 december 2020, nr. IENW/BSK-2020/143233, tot wijziging van enkele ministeriële regelingen in verband met de invoering van een APK-, registratie- en kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers en een registratie- en kentekenplicht voor motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines en enige andere wijzigingen (Stcrt. 2021, 568, pp. 75 en 76).

Naar boven