Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 18 maart 2024, kenmerk 3369477, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Cyber Security Raad

De Minister van Justitie en Veiligheid, handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken en Klimaat, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Defensie,

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2a, eerste lid, van het Instellingsbesluit Cyber Security Raad wordt als volgt gewijzigd:

A

In onderdeel g wordt ‘De heer P. Zijlema’ vervangen door: ‘De heer drs. J.P. de Bruin’.

B

In onderdeel n wordt ‘directeur-generaal Overheidsorganisatie’ vervangen door: ‘directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie’.

C

In onderdeel p wordt ‘De heer prof. dr. M.J.G. van Eeten’ vervangen door: ‘De heer prof. dr. ir. H.J. Bos’.

D

In onderdeel q wordt ‘De heer prof. dr. B.P.F. Jacobs’ vervangen door: ‘De heer prof. dr. ir. C.E.W. Hesselman’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 23 maart 2022, voor zover het artikel I, onderdeel B, betreft, onderscheidenlijk tot en met 15 juni 2023, voor zover het artikel I, onderdeel A, betreft, onderscheidenlijk tot en met 1 september 2023, voor zover het artikel I, onderdelen C en D, betreft.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 18 maart 2024

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Met dit besluit wordt artikel 2a van het Instellingsbesluit Cyber Security Raad, dat de samenstelling van de Cyber Security Raad (hierna: Raad) regelt, aangepast. Reden hiervoor betreft ten eerste dat binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: BZK), in verband met de positionering van de Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, het directoraat-generaal Overheidsorganisatie is veranderd in het directoraat-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie, dat (onder andere) de coördinerende functie op digitalisering van de samenleving tot taak heeft. Deze verandering heeft met de vaststelling van het Organisatiebesluit BZK 2023 (Stcrt. 2023, 4860), waarin is bepaald dat dit besluit voor zover hier van toepassing terugwerkt tot en met 23 maart 2022, werking gekregen. Thans is in het eerste lid, onderdeel n, van genoemd artikel 2a nog bepaald dat van de zijde van het Ministerie van BZK de directeur-generaal Overheidsorganisatie lid is van de Raad. In verband met het voorgaande is het echter aangewezen de benaming van de directeur-generaal die van de zijde van het Ministerie van BZK lid is van de Raad, in dat artikelonderdeel te wijzigen in directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie. Daarnaast wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om in artikel 2a, eerste lid, van het Instellingsbesluit Cyber Security Raad de onderdelen g, p en q aan te passen vanwege de omstandigheid dat de heer P. Zijlema bij ministerieel besluit per 15 juni 2023 is benoemd als het nieuwe lid namens NLDigital van de Raad én de omstandigheid dat de heren prof. dr. ir. H.J. Bos en prof. dr. ir. C.E.W. Hesselman bij ministeriële besluiten per 1 september 2023 zijn benoemd als nieuwe leden van de Raad die de wetenschap vertegenwoordigen.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven