Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 april 2024, nr. WJZ 46169221 houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024 in verband met de invoering van een subsidiemodule geïntegreerde gewasbescherming

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op:

  • Richtlijn 2009/128/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van een kader voor communautaire actie ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden (PbEU 2009, L309);

  • artikel 3 van de Kaderwet EZK-en LNV-subsidies;

  • de artikelen 15 en 19 van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 2.22.1 komt de begripsomschrijving van ‘samenwerkingsverband innovatieproject geïntegreerde gewasbescherming’ te luiden:

samenwerkingsverband innovatieproject geïntegreerde gewasbescherming:

samenwerkingsverband van een of meerdere landbouwondernemingen met een of meerdere onderzoeksorganisaties, al dan niet met deelname van een of meerdere loonwerkbedrijven of een of meerdere bedrijven die landbouwmechanisatieproducten ontwikkelen of verkopen;

B

In artikel 2.22.2.2 wordt ‘€ 10.000’ vervangen door ‘€ 25.000’.

C

In artikel 2.22.2.4, eerste lid, wordt ‘op volgorde van binnenkomst van de aanvragen’ vervangen door ‘op basis van loting van de aanvragen’.

D

In artikel 2.22.2.6, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In onderdeel a wordt ‘€ 10.000’ vervangen door ‘€ 25.000’;

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. ten behoeve van de subsidieontvanger, niet zijnde een onderzoeksorganisatie, voor wat betreft de vorige openstellingsperiode, reeds subsidie is verleend of verstrekt op grond van artikel 2.22.2.1 of 2.22.3.1.

E

In artikel 2.22.3.1 wordt ‘twee nieuwe bedrijfsmiddelen’ vervangen door ‘één nieuw bedrijfsmiddel’ en wordt ‘die bijdragen’ vervangen door ‘dat 'bijdraagt’.

F

In artikel 2.22.3.2 wordt in het eerste lid ‘50%’ vervangen door ‘35%’ en wordt in het tweede lid ‘€ 125.000’ vervangen door ‘€ 75.000’.

G

In artikel 2.22.3.4 wordt ‘op volgorde van binnenkomst van de aanvragen’ vervangen door ‘op basis van loting van de aanvragen’.

H

Aan artikel 2.22.3.6 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d, door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. ten behoeve van de subsidieontvanger, voor wat betreft de vorige openstellingsperiode, reeds subsidie is verstrekt op grond van artikel 2.22.2.1 of 2.22.3.1.

I

Het derde lid van artikel 2.22.3.8 komt te luiden:

  • 3. De offerte, bedoeld in het tweede lid, is geldig, is nog niet ondertekend en bevat een omschrijving van het aan te schaffen bedrijfsmiddel en een duidelijke onderbouwing van het subsidiabele deel van de offerte.

J

Bijlage 2.22 wordt vervangen door de bijlage bij deze Regeling.

ARTIKEL II

In de tabel van artikel 1, tweede lid, van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024 worden na de rij van Titel 2.19: Behoud graslandareaal, de volgende rijen ingevoegd, luidende:

Titel 2.22 Geïntegreerde gewasbescherming

Artikel 2.22.2.1

 

Innovatie

03-06-2024 tot en met 28-06-2024

€ 750.000

 

Artikel 2.22.3.1

 

Investeringen

20-06-2024 tot en met 28-06-2024

€ 2.250.000

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 9 april 2024

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit P. Adema

BIJLAGE, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL J

BIJLAGE 2.22 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 2.22.3.1 VAN DE REGELING NATIONALE EZK- EN LNV SUBSIDIES

Investeringen

Investeringen in bedrijfsmiddelen die bijdragen aan de doelen van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030

Nummer

Soort investering

Subsidiabele kosten

A

Geïntegreerde gewasbescherming

Omschrijving:

Subsidie kan worden verkregen voor de investering in één nieuw bedrijfsmiddel met het doel om ziekten, plagen en onkruiden te bestrijden met preventieve maatregelen (zoals weerbare rassen) of niet-chemische maatregelen (zoals mechanische onkruidbestrijding). Deze openstelling richt zich op:

Subsidiabel

1. Eén nieuw bedrijfsmiddel dat tot doel heeft het direct vernietigen, afmaaien, verhakselen, kapot frezen en inwerken van groenbemesters of vanggewassen.

2. Eén nieuw praktijkrijp bedrijfsmiddel dat tot doel heeft het direct niet-chemisch bestrijden van ziekten, plagen en onkruiden.

Niet subsidiabel

1. De tractor waaraan het bedrijfsmiddel wordt gekoppeld.

2. Bedrijfsmiddelen die te koppelen zijn aan de subsidiabele bedrijfsmiddelen, zoals gps, zaaimachine, zaadtank.

3. Bedrijfsmiddelen voor alle niet genoemde preventieve en niet-chemische maatregelen.

TOELICHTING

Doel, aanleiding en beschrijving

Met deze wijzigingsregeling wordt de in de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies opgenomen subsidiemodule voor geïntegreerde gewasbescherming aangepast. De eerste openstelling in 2023 van bedoelde subsidiemodule1, als opgenomen in titel 2.22 van de Regeling nationale EZK- en LNV- subsidies, heeft geleid tot enkele nadere inzichten en ervaringen die benut zijn bij de tweede openstelling. Daarnaast is bij deze tweede openstelling rekening gehouden met de grote aantallen aanvragen die tijdens de openstellingsperiode in 2023 zijn binnengekomen.

De definitie van een samenwerkingsverband voor innovatieprojecten als omschreven in artikel 2.22.1 is aangepast om te verduidelijken dat dit type samenwerkingsverband minimaal moet bestaan uit een of meerdere onderzoeksorganisaties en een of meerdere landbouwondernemingen (Artikel I, onderdeel A). Loonwerkers en bedrijven die landbouwmechanisatie ontwikkelen of verkopen kunnen zich hierbij aansluiten, maar dit is geen dwingend vereiste. Voor de beide onderdelen innovatie (paragraaf 2.22.2) en investeringen (paragraaf 2.22.3) geldt dat rangschikking in deze openstellingsperiode plaats vindt op basis van loting in plaats van op basis van volgorde van binnenkomst van de aanvragen (Artikel I, onderdelen C en G). Dit leidt ertoe dat de aanvragen gedurende de gehele openstellingsperiode ingediend kunnen worden in plaats van dat, in geval van te veel aanvragen, alleen aan direct na aanvang van de openstelling ingediende aanvragen subsidie wordt toegekend.

Gedurende de eerste openstelling in 2023 zijn er vele aanvragen binnengekomen voor met name het onderdeel investeringen. Dit heeft ertoe geleid dat het voor degenen die in die openstelling al subsidie toegekend hebben gekregen, in 2024 niet meer mogelijk is wederom succesvol een aanvraag in te dienen (Artikel I, onderdelen D en H). Dit geldt niet voor de onderzoeksorganisaties. Zij worden in staat gesteld om ook dit jaar een of meerdere voorstellen in te dienen. Hiermee wordt beoogd het bereik van de subsidiemodule te vergroten. Ook het aanpassen van het minimumbedrag bij innovatie (Artikel I, onderdeel B), het maximum aantal subsidiabele bedrijfsmiddelen (Artikel I, onderdeel E), het subsidiepercentage (was 50%, wordt 35%) en het maximale subsidiebedrag voor investeringen (was € 125.000, wordt € 75.000) zal hier naar verwachting een bijdrage aan leveren (Artikel I, onderdeel F).

De aanvraag voor een investeringssubsidie dient vergezeld te gaan van een offerte. Het was bij de voorgaande openstelling in 2023 niet in alle gevallen steeds op voorhand duidelijk welke onderdelen van de offerte subsidiabel waren. Dit heeft ertoe geleid (Artikel I, onderdeel I) dat voor de openstelling in juni 2024 in de offerte nader gespecificeerd dient te worden welke onderdelen subsidiabel worden geacht. Verduidelijkt moet worden hoeveel het middel had gekost zonder de niet-subsidiabele onderdelen, zodat inzichtelijk is welke kosten wel subsidiabel zijn.

De subsidiemodule geïntegreerde gewasbescherming heeft tot doel het zichtbaar verbeteren van het toepassen van de principes van geïntegreerde gewasbescherming door het financieel ondersteunen van het ontwikkelen van preventieve en niet-chemische maatregelen (onderdeel innovatie) en het toepassen van deze maatregelen in de praktijk (onderdeel investeringen). Voor het onderdeel investeringen (Artikel I, onderdeel J) is deze openstelling echter beperkt tot twee typen bedrijfsmiddelen, namelijk een nieuw bedrijfsmiddel dat tot doel heeft het direct vernietigen, afmaaien, kapot frezen en inwerken van groenbemesters of vanggewassen en een nieuw bedrijfsmiddel dat tot doel heeft om ziekten, plagen en onkruiden direct niet-chemisch te bestrijden.

Aanvragen om subsidie kunnen voor wat betreft innovaties worden ingediend (Artikel II) in de periode van 3 juni 2024 tot en met 28 juni 2024, met als subsidieplafond € 750.000, en voor wat betreft investeringen van 20 juni tot en met 28 juni 2024, met als subsidieplafond € 2.250.000.

Uitvoerbaarheid

Op basis van de ervaringen uit de eerste openstellingsperiode blijkt dat de module voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoerbaar is en zijn er enkele aanpassingen aangebracht om de uitvoerbaarheid verder te verbeteren. Op basis van de ervaringen uit de eerste openstelling zijn geen verdere risico’s geïdentificeerd.

Staatssteun en regeldruk

Deze wijzigingsregeling brengt geen wijziging in de regeldruk met zich ten opzichte van de eerste openstelling van de subsidiemodule voor geïntegreerde gewasbescherming1. Ook wat betreft de staatssteuntoets verandert er niets. Zoals in de toelichting bij de oorspronkelijke subsidiemodule uiteengezet houdt de subsidieregeling staatssteun in die wordt gerechtvaardigd door de algemene groepsvrijstellingsverordening2 en de landbouwvrijstellingsverordening3. Naar aanleiding van de onderhavige wijziging, die onder andere een (neerwaartse) wijziging van de steunintensiteit en de looptijd bevat, zal een nieuwe kennisgeving worden gedaan.

Inwerkingtreding

In afwijking van het kabinetsbeleid voor vaste verandermomenten van regelgeving treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de publicatie in de Staatscourant. Dit ten voordele van de doelgroep om tijdig kennis te verkrijgen van de nieuwe subsidiemogelijkheid en de openstelling.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit P. Adema


X Noot
1

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 4 juli 2023, nr. WJZ /33426336, houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met de invoering van de subsidiemodule geïntegreerde gewasbescherming (Stcrt. 2023, 19038)

X Noot
2

Verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2014, L 187).

X Noot
3

Verordening (EU) 2022/2472 van de Commissie van 14 december 2022 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2022, L 327).

Naar boven