Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 24 maart 2023, nr. WJZ/26714904, tot wijziging van de Financiële regeling Handelsregister 2019 in verband met de introductie van het handelsregisterproduct KVK Bedrijvencheck

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 1 van de Financiële regeling handelsregister 2019 wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • j. voor het via de KVK Bedrijvencheck op de website van de KVK raadplegen van basisgegevens van ondernemingen, rechtspersonen en vestigingen die zijn ingeschreven in het handelsregister (KVK Handelsregister inschrijving basis en KVK Handelsregister vestiging basis): € 0,–, met een maximum van 30 inzagen per jaar, waarbij voor de afnemers die niet zelf of namens een rechtspersoon of een onderneming staan ingeschreven in het handelsregister daarnaast een maximum geldt van één inzage per week.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 24 maart 2023

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Aanleiding en inhoud

Deze regeling voorziet in de toevoeging van het handelsregisterinformatieproduct KVK Bedrijvencheck aan de Financiële regeling handelsregister 2019. In de Financiële regeling handelsregister 2019 zijn de vergoedingen vastgesteld die verschuldigd zijn aan de Kamer van Koophandel voor het inzien of verstrekken van een afschrift van of een uittreksel uit hetgeen in het handelsregister is ingeschreven of krachtens wettelijk voorschrift daarbij is gedeponeerd.

De KVK Bedrijvencheck biedt gebruikers de mogelijkheid op de website van de Kamer van Koophandel de basisgegevens van rechtspersonen, ondernemingen en vestigingen te raadplegen. De KVK Bedrijvencheck biedt dezelfde mogelijkheden als de HR-app, die sinds juni 2022 niet meer beschikbaar is. Per jaar hebben ondernemers en particulieren 30 gratis inzagen in de KVK Bedrijvencheck. Voor particulieren, afnemers die niet zelf of namens een rechtspersoon of onderneming staan ingeschreven in het handelsregister, geldt daarnaast de beperking van maximaal één inzage per week. Na het bereiken van het maximum aantal gratis inzagen krijgt de gebruiker bij een zoekopdracht de melding dat de KVK Bedrijvencheck geen inzage meer geeft. De gebruiker is dan aangewezen op de bestaande betaalde handelsregisterinformatieproducten.

Met de toevoeging van de KVK Bedrijvencheck wordt voldaan aan de toezegging van mijn ambtsvoorganger ten aanzien van het kosteloos inzien van eigen gegevens en 25 uittreksels van andere ingeschrevenen.1 Omdat de Kamer van Koophandel geen onderscheid kan maken tussen het inzien van de eigen gegevens en het inzien van uittreksels van andere ingeschrevenen, is gekozen voor een maximum aantal van 30 inzagen.

2. Regeldruk

De toevoeging van het product KVK Bedrijvencheck brengt geen verandering in de administratieve lasten bij gebruikers van dit product.

3 Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2023. Met de publicatie minder dan twee maanden voordien wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en er minimaal twee maanden zitten tussen het moment van publicatie en de inwerkingtreding van de regeling. De afwijking wordt in dit geval gerechtvaardigd door het belang van spoedige inwerkingtreding voor de gebruikers van het handelsregisterinformatieproduct.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Kamerstukken II 2015/16, 32 802, nr. 28, p. 3.

Naar boven