Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 10 maart 2023, nr. WJZ/ 26573182, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 in verband met de verlengde openstelling voor het indienen van een subsidieaanvraag voor het uitvoeren van een thematisch technology transferplan, gericht op pandemische paraatheid

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de rij betreffende titel 3.22 in de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 wordt ‘31-03-2023’ vervangen door ‘31-05-2023’.

ARTIKEL II

Onder de rij betreffende titel 3.16, Vroegefasefinanciering, artikel 3.16.12, Academische innovatieve starter, hbo-innovatieve starter en TO2-innovatieve starter in de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 wordt een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.22: Thematische Technology Transfer

3.22.2a, eerste lid

 

Thematisch technology transferplan gericht op pandemische paraatheid

01-12-2022 t/m 31-05-2023

€ 8.000.000

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 10 maart 2023

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Aanleiding en doel

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 (ROES 2022) en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 (ROES) in verband met de verlenging van de openstellingperiode voor het doen van aanvragen ten behoeve van subsidieverstrekking voor de uitvoering van een thematisch technology transferplan gericht op pandemische paraatheid (hierna: subsidiemodule TTT pandemische paraatheid).

De subsidiemodule TTT pandemische paraatheid is in het leven geroepen met een wijziging van de (algemene) subsidiemodule thematische technology transfer, die is opgenomen in titel 3.22 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies.1 Hierin is een openstellingsperiode opgenomen van 1 december 2022 tot en met 31 maart 2023.

Vanuit de doelgroep bereiken de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) echter eenduidige geluiden dat deze openstellingsperiode te kort is. Dit hangt ermee samen dat het opzetten van een TTT-samenwerkingsverband en het gezamenlijk opstellen van een kennisoverdrachts- en fondsplan meer tijd blijkt te vergen dan eerder voorzien. Verlenging van de openstellingsperiode ligt daarmee voor de hand, zodat partijen meer gelegenheid hebben om de samenwerking vorm te geven en aanvragen van voldoende hoge kwaliteit in te dienen.

Met de verlenging van de openstellingstermijn wordt geregeld dat aanvragen voor de subsidiemodule TTT pandemische paraatheid nog kunnen worden ingediend tot en met 31 mei 2023. Hiertoe wordt de sluitingsdatum in de ROES 2022 gewijzigd. Met deze regeling wordt de (nieuwe) openstellingsperiode tevens opgenomen in de ROES 2023.

2. Staatssteun

De subsidiemodule TTT pandemische paraatheid bevat (potentieel) staatssteun. Voor de rechtvaardiging hiervan wordt verwezen naar de toelichting bij de regeling waarin de subsidiemodule TTT pandemische paraatheid tot stand is gebracht.2 De onderhavige regeling wijzigt slechts de openstellingsperiode en heeft geen gevolgen voor de staatssteunrechtvaardiging.

3. Regeldruk

De verlengde openstellingsperiode voor de subsidiemodule TTT pandemische paraatheid leidt naar verwachting niet tot een verandering in regeldruk, omdat het niet in de rede ligt dat de verlengde openstelling leidt tot een toe- of afname van het aantal aanvragen. Voor de regeldrukgevolgen van de eerdere openstelling wordt verwezen naar de oorspronkelijke regeling.3

4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met deze inwerkingtredingsdatum wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding van deze regeling.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
2

Idem.

X Noot
3

Idem.

Naar boven