Regeling van de Minister voor Klimaat en Energie van 6 februari 2023 2023, nr. WJZ/ 26210530, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV- subsidies 2023 in verband met de verlenging van de duur van de openstelling van de subsidiemodule Important Projects of Common European Interest (IPCEI)

De Minister voor Klimaat en Energie,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, 4, onderdelen g en h, en 19 van het Kaderbesluit EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel behorende bij artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 wordt in de rij van titel 3.27, Important Projects of Common European Interest (IPCEI), in de vijfde kolom ‘14-03-2023’ vervangen door ‘18-04-2023’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 6 februari 2023

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

TOELICHTING

1. Aanleiding en doel van regeling

1.1. Aanleiding

Met deze wijzigingsregeling wordt de openstellingsperiode van de subsidiemodule Important Projects of Common European Interest (hierna: IPCEI), opgenomen in titel 3.27 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, voor Nederlandse belangrijke projecten op het gebied van waterstoftoepassingen in mobiliteit en transport, verlengd.

1.2. Doel van de regeling

IPCEI-projecten op het gebied van waterstof dragen bij aan de ontwikkeling van een waardeketen voor waterstof in Europa en sluiten aan bij Nederlandse beleidsdoelen. Deze projecten zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, ook wel als golven aangeduid. Golf 1 heeft betrekking op waterstoftechnologie, golf 2 betreft waterstofproductie door elektrolyse, golf 3 betreft waterstofimport en opslag, golf 4 betreft waterstoftoepassingen in mobiliteit en transport. Golf 1 tot en met 3 zijn al opengesteld geweest. De openstelling van golf 4 stond gepland van 15 februari 2023 t/m 14 maart 2023. Met deze wijzigingsregeling wordt de openstelling met een maand verlengd tot 18 april 2023.

De projecten in golf 4 hebben een innovatief karakter. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn waarbij technologie voor waterstofproductie of waterstofgebruik in vraagsectoren zoals mobiliteit verder worden ontwikkeld. De projecten in deze golf dienen zich uit te strekken over zogenaamde RDI-activiteiten (i.e. onderzoek, ontwikkeling en innovatie) of FID-toepassingen (i.e. eerste industriële toepassing) waarbij (proef)fabrieken worden getest onder realistische en industriële omstandigheden. Door de toevoeging van golf 3 en 4 aan deze regeling wordt invulling gegeven aan de waterstofstrategieën van de Europese Unie en Nederland om via ontwikkeling en opschaling van waterstof een belangrijke bijdrage te leveren om klimaatdoelen te behalen en Europese samenwerking op het gebied van R&D en innovatie in hernieuwbare waterstof te promoten. Het project moet namelijk helpen de zogenaamde systeemverandering naar waterstof mogelijk te maken.

Voor een uitgebreidere achtergrond van deze subsidiemodule wordt verwezen naar paragraaf 1.1 van de algemene toelichting van de wijzigingsregeling waarmee deze subsidiemodule is ingevoerd.1

2. Reden voor wijziging

Met deze wijziging wordt de openstellingsperiode met 1 maand verlengd tot 18 april 2023. Deze aanpassing wordt gedaan omdat de noodzaak voor een korte openstellingsperiode minder groot is, doordat de projectplannen naar verwachting pas deze zomer hoeven te worden ingediend voor notificatie bij de Europese Commissie. Door de openstellingsperiode met een maand te verlengen hebben de indieners langer de tijd om hun projectplannen te finaliseren.

3. Inwerkingtreding

Voor inwerkingtreding van de regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verander-momenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd doordat de potentiële indieners voor IPCEI golf 4 gebaat zijn bij spoedige inwerkingtreding omdat dit zekerheid biedt over de definitieve openstellingsperiode.

4. Adviescollege toetsing Regeldruk

ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten


X Noot
1

Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 16 december 2021, nr. WJZ/ 21303634, tot wijziging van de Regeling Nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2021 in verband met de invoering van de subsidiemodule Important Projects of Common European Interest (IPCEI) (Stcrt. 2021, 50262).

Naar boven