Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 december 2023, kenmerk 3731149-1057613-WJZ tot wijziging van de Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 november 2023, kenmerk 3704745-1055145-WJZ, houdende wijziging van de Tabaks- en rookwarenregeling in verband met een aantal technische wijzigingen (Stcrt. 2023, 32088) in verband met een later tijdstip van inwerkingtreding

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3.3 en 5.10 van het Tabaks- en rookwarenbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel II van de Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 november 2023, kenmerk 3704745-1055145-WJZ, houdende wijziging van de Tabaks- en rookwarenregeling in verband met een aantal technische wijzigingen (Stcrt. 2023, 32088), komt te luiden:

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024, met uitzondering van artikel I, onderdeel A, dat in werking treedt met ingang van 1 januari 2025.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

TOELICHTING

Op 15 november 2023 is een wijziging van de Tabaks- en rookwarenregeling (hierna: de regeling) vastgesteld die per 1 januari 2024 in werking treedt.1 Deze wijziging hangt onder meer samen met de recent doorgevoerde wijziging in de regelgeving ten aanzien van tabaksproducten en aanverwante producten, namelijk het smaakverbod voor e-sigaretten (per 1 januari 2023 in werking getreden, krachtens artikel 2.4 van het Tabaks- en rookwarenbesluit).

Ten behoeve van het smaakverbod is in artikel 3.10, vijfde lid, van de regeling een beperking aan de vermeldingen op verpakkingseenheden en buitenverpakkingen opgenomen. Dit artikel regelde dat een verpakkingseenheid en een buitenverpakking van nicotinehoudende en niet-nicotinehoudende vloeistoffen en van andere onderdelen van elektronische dampwaar geen aanduiding mag bevatten van andere dan de in de regeling2 aangewezen smaakbepalende additieven en geen aanduiding die verwijst naar een smaak, anders dan tabak. Bij de wijziging van 15 november 2023 is ‘en geen aanduiding die verwijst naar een smaak anders dan tabak’ vervallen. Hierdoor is het niet langer mogelijk om op verpakkingseenheden en buitenverpakkingen de smaak tabak te vermelden. Nu met de in de regeling aangewezen smaakbepalende additieven geen vloeistof met een smaak anders dan tabak kan worden gemaakt, is het ook niet langer nodig om deze smaak op een verpakking van een vloeistof te vermelden. Elke vloeistof heeft immers de smaak tabak.

Omdat gebleken is dat producenten van nicotinehoudende en niet-nicotinehoudende vloeistoffen en van andere onderdelen van elektronische dampwaar enige tijd nodig hebben om verpakkingen hierop aan te passen, wordt de inwerkingtreding van deze wijziging van artikel 3.10, vijfde lid, en de daarmee samenhangende wijziging van artikel 3.10, vierde lid, een jaar uitgesteld.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen


X Noot
2

In artikel 2.12 van de regeling zijn 16 smaakbepalende additieven aangewezen die zijn toegestaan om te worden gebruikt als ingrediënt van nicotinehoudende en niet-nicotinehoudende vloeistoffen en van andere onderdelen van elektronische dampwaar.

Naar boven