Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 november 2023, kenmerk 3704745-1055145-WJZ, houdende wijziging van de Tabaks- en rookwarenregeling in verband met een aantal technische wijzigingen

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3.3 en 5.10 van het Tabaks- en rookwarenbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tabaks- en rookwarenregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.10 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vierde lid, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. verwijst naar een smaak of additieven, anders dan geur- of smaakstoffen, of het ontbreken daarvan;

2. In het vijfde lid vervalt ‘en geen aanduiding die verwijst naar een smaak anders dan tabak’.

B

In artikel 6.7 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport M. van Ooijen

TOELICHTING

Met onderhavige regeling worden enkele technische wijzigingen doorgevoerd in de Tabaks- en rookwarenregeling (hierna: de regeling). Deze wijzigingen hangen samen met recent doorgevoerde wijzigingen in de regelgeving ten aanzien van tabaksproducten en aanverwante producten, namelijk het verbod op verkoop op afstand (sinds 1 juli 2023 in werking getreden op grond van artikel 5.5 van het Tabaks- en rookwarenbesluit) en het smaakverbod voor e-sigaretten (per 1 januari 2023 in werking getreden, krachtens artikel 2.4 van het Tabaks- en rookwarenbesluit).

Artikel 3.10 van de Tabaks- en rookwarenregeling

Artikel 3.10 van de regeling regelt de verpakkingseisen voor elektronische dampwaar. In het vierde lid wordt onderdeel c anders geformuleerd om verwarring te voorkomen, de betekenis van dit onderdeel blijft echter ongewijzigd. Verpakkingseenheden en buitenverpakkingen van een elektronisch verhittingsapparaat, een elektronische sigaret zonder nicotine, een navulverpakking zonder nicotine en een patroon zonder nicotine mogen geen element of kenmerk bevatten dat verwijst naar een smaak of additieven of het ontbreken daarvan, met uitzondering van verwijzingen naar geur- of smaakstoffen.

Het vijfde lid van artikel 3.10 regelt de beperkingen aan de vermeldingen op verpakkingseenheden en buitenverpakkingen ter uitvoering van het eerdergenoemde smaakverbod. Ten onrechte was in dit artikellid opgenomen dat een aanduiding die verwijst naar tabakssmaak wel op verpakkingseenheden of buitenverpakkingen mag worden aangebracht. Dit is echter in strijd met artikel 3.10, vierde lid, onder c, dat bepaalt dat verwijzingen naar smaak in het geheel niet zijn toegestaan. Dit verbod op het verwijzen naar een smaak volgt uit artikel 20, vierde lid, onder b, sub ii, in samenhang met artikel 13, eerste lid, onder c, van de Tabaksproductenrichtlijn1. Het toestaan van verwijzingen naar tabakssmaak is derhalve in strijd met Europees recht. Artikel 3.10, vijfde lid, is daarop aangepast.

Artikel 6.7 van het Tabaks- en rookwarenregeling

Artikel 6.7, tweede lid, bepaalde dat tabaksproducten en aanverwante producten die voor verkoop op afstand werden aangeboden sober en neutraal aangeduid moesten worden. Nu de verkoop op afstand van tabaksproducten en aanverwante producten vanaf 1 januari 2024 volledig verboden is, kan dit artikellid komen te vervallen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport M. van Ooijen


X Noot
1

Richtlijn 2014/40/EU van het Europees parlement en de Raad van 3 april 2014 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten inzake de productie, de presentatie en de verkoop van tabaks- en aanverwante producten en tot intrekking van Richtlijn 2001/37/EG (PbEU 2014, L 127).

Naar boven