Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 19 december 2023, nr. IENW/BSK-2023/363295, houdende aanwijzing van de inspecteur Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES en van toezichthouders inrichtingen Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES en intrekking van het Besluit aanwijzing toezichthouders grote inrichtingen milieubeheer BES (Besluit aanwijzing inspecteur Wet Vrom BES en toezichthouders inrichtingen Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 1.2, eerste lid, en 10.1, eerste, vierde en zesde lid, van de Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES;

BESLUIT:

Artikel 1

Als inspecteur als bedoeld in artikel 1.2, eerste lid, van de Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES, is aangewezen de Inspecteur-Generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Artikel 2

Als ambtenaren die uitsluitend zijn belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES met betrekking tot de inrichtingen, bedoeld in artikel 1.2, tweede lid, onderdeel d, van het Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES, zijn aangewezen, de ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Artikel 3

Als ambtenaren belast met het toezicht op de uitvoering van de aan de bestuurscolleges van de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba bij of krachtens de Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES opgedragen taken met betrekking tot de inrichtingen, bedoeld in artikel 1.2, tweede lid, onderdelen a, b en c, van het Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES en de Regeling inrichtingen- en activiteiten BES, zijn aangewezen, de ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Artikel 4

Het Besluit aanwijzing toezichthouders grote inrichtingen milieubeheer BES wordt ingetrokken.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop het Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES in werking treedt.

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing inspecteur Wet Vrom BES en toezichthouders inrichtingen Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

TOELICHTING

Aanleiding

Het Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES (hierna: IAB BES) bevat regels voor vergunningplichtige inrichtingen (inrichtingen typen III en IV) en voor inrichtingen waarvoor alleen algemene regels gelden (inrichtingen typen I en II).

In dit besluit wordt de Inspecteur-Generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport (hierna ILT) aangewezen als inspecteur in de zin van artikel 1.2, eerste lid, van de Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES (hierna: de wet) en worden ambtenaren van de ILT aangewezen als nalevingstoezichthouder voor inrichtingen type IV IAB BES en als uitvoeringstoezichthouder (IBT) voor inrichtingen type I, II en III IAB BES.

Artikel 1: aanwijzing inspecteur artikel 1.2, eerste lid, van de wet

Aanwijzing van de Inspecteur-Generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport als inspecteur in de zin van artikel 1.2, eerste lid, van de wet is op dit moment van belang voor de toepassing van de volgende artikelen van de wet en daarin opgenomen verplichtingen:

Ingevolge artikel 1.5, vijfde lid, van de wet zendt het bestuurscollege het milieuprogramma zodra het is vastgesteld, behalve aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, ook aan de inspecteur.

Ingevolge artikel 5.10, eerste lid, van de wet stelt het bestuurscollege de ILT in de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van de beschikking op de aanvraag om een vergunning.

Ingevolge artikel 5.25, vierde lid, van de wet zendt het bestuurscollege voor gevallen waarin artikel 5.10, eerste lid, van de wet van toepassing is, een afschrift aan de inspecteur van:

  • a. de melding van de vergunninghouder, bedoeld in artikel 5.25, eerste lid, onderdeel b, van de wet, waarvoor in het IAB BES is bepaald welke gegevens daarbij moeten worden verstrekt en

  • b. de verklaring van het bestuurscollege, bedoeld in artikel 5.25, eerste lid, onderdeel c, van de wet.

Ingevolge artikel 6.12, tweede lid, van de wet stelt het bestuurscollege de inspecteur in de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van de ontgrondingenvergunning.

Ingevolge artikel 8.2, vijfde lid, van de wet geldt voor het bestuurscollege voor meldingen van ongewone voorvallen (eerste lid) en aanvullende informatie over die melding (vierde lid) een doormeldplicht aan de inspecteur.

Ingevolge artikel 8.3, vierde lid, van de wet zendt het bestuurscollege de melding van milieuschade of een onmiddellijke dreiging daarvan en de bij die melding verstrekte gegevens onverwijld door aan de inspecteur.

Ingevolge artikel 10.5 van de wet zendt het bestuurscollege onverwijld een afschrift van de beschikking tot oplegging van een last onder bestuursdwang, tot oplegging van een last onder dwangsom of tot intrekking van zodanige beschikkingen dan wel van de beschikking tot intrekking van een vergunning of ontheffing aan de inspecteur voor de in dat artikel onder a genoemde beschikkingen waarvoor het bestuurscollege het bevoegd gezag is.

Deze aanwijzing is nog niet van belang voor de verplichtingen opgenomen in de artikelen 6.6, derde lid, en 6.10, vijfde lid, van de wet. Die artikelen zijn nog niet inwerking getreden.

Artikel 2: aanwijzing toezichthouders artikel 10.1, eerste en vierde lid, van de wet

Op grond van artikel 1.3 van het IAB BES is de Minister van Infrastructuur en Waterstaat het bevoegd gezag voor inrichtingen type IV.

Het toezicht op de naleving voor inrichtingen type IV blijft, zoals dat ook onder het Besluit grote inrichtingen BES het geval was, met uitsluiting van andere toezichthouders, opgedragen aan de ambtenaren van de ILT.

Artikel 3 aanwijzing toezichthouders artikel 10.1, zesde lid, van de wet

Op grond van artikel 1.3, eerst lid, van het IAB BES zijn de bestuurscolleges van de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba het bevoegd gezag voor inrichtingen type I, II en III. Voor deze inrichtingen zijn ambtenaren van de ILT aangewezen als zijnde belast met het interbestuurlijk toezicht op de uitvoering van de taken die op grond van de wet en ingevolge het IAB BES en de RIA BES aan de bestuurscolleges van de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn opgedragen. Dit betreft ook de uitvoering van taken op grond van de wettelijke bepalingen die tegelijk met het IAB BES inwerking zijn getreden voor zover die taken betrekking hebben op inrichtingen type I, II of III.

Het onderzoek dat de ILT op verzoek van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft gedaan naar vergunningverlening, toezicht en handhaving (hierna: VTH) in Caribisch Nederland (Kamerstukken II 2022/23, 22 343, nr. 359) onderstreept het belang van de aanwijzing van ambtenaren van de ILT als toezichthouders. In dat onderzoek is geconcludeerd dat er sprake is van fundamentele tekortkomingen bij de uitvoering van bestaande VTH-taken. Ook wordt hiermee tegemoetgekomen aan de aangenomen motie van lid Van Hagen (Kamerstukken 2023/24, 22 343, nr. 375) waarin de regering wordt verzocht om de aanbevelingen van de ILT over te nemen en de Kamer te informeren over de wijze waarop hier uitvoering aan gegeven gaat worden.

De aanwijzing houdt verband met de stelselverantwoordelijkheid die de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft voor de uitvoering van milieutaken in Caribisch Nederland. Daarnaast kunnen de in deze regeling aangewezen toezichthouders een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van expertise bij de toezichthouders, aangewezen door de bestuurscolleges op de BES-eilanden. Tenslotte biedt deze aanwijzing de mogelijkheid om te kunnen signaleren of in strijd wordt gehandeld met het algemeen belang of de beleidsuitgangspunten zoals deze zijn neergelegd in onder andere het Beleidsplan natuur en milieu 2020–2030 Caribisch Nederland (Kamerstukken II 2019/20, 33 576, nr. 190).

Artikel 4: intrekking Besluit aanwijzing toezichthouders grote inrichtingen milieubeheer BES

Met de inwerkingtreding van het IAB BES wordt het Besluit grote inrichtingen milieubeheer BES ingetrokken. Het Besluit aanwijzing toezichthouders grote inrichtingen milieubeheer BES kan daarmee ook vervallen. Dit besluit voorziet in de aanwijzing van toezichthouders voor het IAB BES voor type IV-inrichtingen.

Overgangsrecht is niet nodig.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven