Wijziging van het Besluit Fiscaal Bestuursrecht

Directoraat-generaal Belastingdienst/Corporate Dienst Vaktechniek

Besluit van 21 december 2023, nr. 2023-26707

De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Dit besluit wijzigt het Besluit Fiscaal Bestuursrecht (hierna: BFB). Met ingang van 1 januari 2024 is in artikel 10ei van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 een regeling opgenomen voor het herzien van een beschikking 30%-regeling na afloop van de bezwaartermijn. Naar aanleiding van deze wijziging wordt onderdeel d aan het vijfde lid van §23 toegevoegd zodat het ambtshalve beleid ook geldt voor deze herziening.

ARTIKEL I

Het Besluit Fiscaal Bestuursrecht van 21 november 2023, nr. 2023-24452 (Stcrt. 2023, 31898), wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan § 1, wordt een alinea toegevoegd luidende:

Dit besluit is gewijzigd bij besluit van 21 december 2023, nr. 2023-26707 (Stcrt. 2023, 32829). Met ingang van 1 januari 2024 is in artikel 10ei van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 een regeling opgenomen voor het herzien van een beschikking 30%-regeling na afloop van de bezwaartermijn. Naar aanleiding van deze wijziging is een onderdeel d aan het vijfde lid van § 23 toegevoegd zodat het ambtshalve beleid ook geldt voor deze herziening.

B

Aan § 23, vijfde lid, wordt een onderdeel toegevoegd luidende:

  • d. De herziening van beschikkingen 30%-regeling in het voordeel van belanghebbende als bedoeld in artikel 10ei, derde lid, van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965. Waar in deze paragraaf wordt gesproken van ‘vermindering of teruggaaf van belasting’ of ‘het ambtshalve verminderen of teruggeven van belasting’ moet in dat geval worden gelezen: herziening, onderscheidenlijk het herzien, van de beschikking 30%-regeling. In afwijking van het negende lid vervalt de aldaar bedoelde termijn door verloop van vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de looptijd van de beschikking 30%-regeling eindigt dan wel zou eindigen volgens de nog af te geven herziene beschikking.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 21 december 2023

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen Hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken

TOELICHTING

Artikel I, onderdeel A

Artikel I, onderdeel A, voegt aan § 1 van het Besluit Fiscaal bestuursrecht (hierna: BFB) een alinea toe ter toelichting van de wijzigingen via dit besluit.

Artikel I, onderdeel B

Artikel I, onderdeel B, voegt aan § 23, vijfde lid, BFB een onderdeel d toe.

Voor de aanpassing van artikel 10ei van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 was het niet mogelijk om beschikkingen 30%-regeling te herzien na het verstrijken van de bezwaartermijn. Een ambtshalve herziening was ook niet mogelijk omdat het herzien van een beschikking 30%-regeling niet een vermindering, ontheffing of teruggaaf is in de zin van artikel 65 AWR. Met de aanpassing van artikel 10ei van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 is het mogelijk geworden om een beschikking 30%-regeling in het voordeel van belanghebbende ook te herzien na het verstrijken van de bezwaartermijn. Om ervoor te zorgen dat ook het beleid dat ziet op de ambtshalve vermindering van toepassing is in deze gevallen, is onderdeel d aan het vijfde lid van paragraaf 23 BFB toegevoegd.

Met de inwerkingtreding van onderdeel d van het vijfde lid van paragraaf 23 BFB kan een verzoek om herziening van een beschikking 30%-regeling worden ingediend tot vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de 30%-regeling volgens de beschikking kan worden toegepast. Dit is anders als het gaat om een verzoek om herziening van een beschikking 30%-regeling, met als doel de looptijd van de beschikking te verlengen. In dat geval wordt afgeweken van de termijn van het negende lid van paragraaf 23 BFB en kan een verzoek om herziening worden ingediend tot vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de 30%-regeling nog zou kunnen worden toegepast volgens de nog af te geven herziene beschikking.

Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat het verkrijgen van een herziene beschikking 30%-regeling niet leidt tot verlenging van de termijn waarbinnen de belanghebbende aanspraak kan maken op het ambtshalve verlenen van vermindering of teruggaaf van belasting.’

Artikel II

Artikel II regelt de datum van inwerkingtreding van de onderhavige wijzigingen. Deze datum is bepaald op 1 januari 2024.

Dit besluit is na de inwerkingtreding terstond uitgewerkt en bevat daarom geen vervalbepaling (zie Aanwijzing 6.25 Aanwijzingen voor de regelgeving).

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen Hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken

Naar boven