Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 27 november 2023, nr. IENW/BSK-2023/315672, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling stimuleren maatregelen tweede fase Deltaprogramma zoetwater in verband met het aanpassen van de verantwoordingssystematiek voor waterschappen en het aanpassen van het rijksbijdrageplafond

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onderdeel g, artikel 4, eerste lid, en artikel 5, aanhef en onderdelen b en d, van de Kaderwet subsidies I en M;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling stimuleren maatregelen tweede fase Deltaprogramma zoetwater wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, eerste lid, wordt ‘€ 181.000.000,-’ vervangen door ‘€ 181.148.000,-’.

B

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Als de aanvrager een waterschap is, is artikel 17a, eerste en vijfde lid, van de Financiële-verhoudingswet van overeenkomstige toepassing op de verantwoording over de besteding van de rijksbijdrage, met dien verstande dat:

    • 1°. voor ‘gedeputeerde staten en het college van burgemeester en wethouders’ wordt gelezen ‘Het dagelijks bestuur van een waterschap’;

    • 2°. voor ‘specifieke uitkering’ wordt gelezen ‘subsidie’;

    • 3°. voor ‘de jaarrekening en het jaarverslag, bedoeld in artikel 202, eerste lid, van de Provinciewet, onderscheidenlijk artikel 198, eerste lid, van de Gemeentewet’ wordt gelezen ‘de jaarrekening en het jaarverslag, bedoeld in artikel 104, eerste lid, van de Waterschapswet’;

    • 4°. voor ‘Onze minister die het aangaat’ wordt gelezen ‘de Minister van Infrastructuur en Waterstaat’;

    • 5°. voor ‘de accountantsverklaring en het verslag van bevindingen, bedoeld in artikel 217, derde en vierde lid, van de Provinciewet, onderscheidenlijk artikel 213, derde en vierde lid, van de Gemeentewet’ wordt gelezen ‘de accountantsverklaring en het verslag van bevindingen, bedoeld in artikel 109, derde en vierde lid, van de Waterschapswet’; en

    • 6°. voor ‘de in artikel 217, tweede lid, van de Provinciewet, onderscheidenlijk artikel 213, tweede lid, van de Gemeentewet, bedoelde accountants’ wordt gelezen ‘de in artikel 109, tweede lid, van de Waterschapswet bedoelde accountants’.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. De artikelen 2, 4, 5, en 7a van de Regeling informatieverstrekking sisa zijn van overeenkomstige toepassing op de verantwoording door waterschappen, met dien verstande dat:

    • a. voor ‘de minister’ wordt gelezen ‘de Minister van Infrastructuur en Waterstaat’;

    • b. voor ‘medeoverheid’ wordt gelezen ‘waterschap’;

    • c. voor ‘jaarstukken’ wordt gelezen ‘de jaarrekening en het jaarverslag, bedoeld in artikel 104, eerste lid, van de Waterschapswet’;

    • d. voor ‘het dagelijks bestuur van de desbetreffende overheid’ wordt gelezen ‘het dagelijks bestuur van het desbetreffende waterschap’; en

    • e. voor ‘deze regeling’ wordt gelezen ‘de Regeling informatieverstrekking sisa’.

  • 4. De bijlage bij de jaarrekening met de verantwoordingsinformatie per subsidie en de bijlage bij het verslag van bevindingen met de verslaglegging van fouten in de jaarrekening en onzekerheden in de controle die betrekking kunnen hebben op het getrouwe beeld van zowel de baten en lasten als de grootte en samenstelling van het vermogen en de rechtmatigheid van de baten, lasten en balansmutaties van waterschappen worden ingericht overeenkomstig de bij de Regeling informatieverstrekking sisa behorende bijlagen 1 en 3. Deze informatie wordt elektronisch aangeleverd overeenkomstig bijlage 2 bij de Regeling informatieverstrekking sisa.

C

Bijlage A bij de regeling wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. In de tabel West Nederland wordt in de laatste rij in de tweede kolom ‘34,5’ vervangen door ‘62,7’.

  • 2. In de tabel Zuidwestelijke Delta wordt in de vijfde rij in de tweede kolom ‘2,0’ vervangen door ‘2,296’ en in de vierde kolom ‘1,0’ vervangen door ‘1,148’.

  • 3. In de tabel Zuidwestelijke Delta wordt in de laatste rij in de tweede kolom ‘96’ vervangen door ‘96,246’ en in de vierde kolom ‘23,7’ vervangen door ‘23,848’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

A. Algemeen deel

1. Achtergrond en hoofdlijnen

Met deze wijzigingsregeling is een aantal wijzigingen aangebracht aan de Tijdelijke regeling stimuleren maatregelen tweede fase Deltaprogramma zoetwater. Een rijksbijdrage kan op grond van die regeling worden verstrekt aan waterschappen en provincies voor het uitvoeren van maatregelen die bijdragen aan de weerbaarheid tegen een zoetwatertekort.

Allereerst is op verzoek van de waterschappen de wijze van verantwoording over de rijksbijdrage door deze waterschappen aangepast. Met deze wijzigingsregeling is geregeld dat de verantwoording van de subsidies die het waterschap ontvangt op exact dezelfde wijze zal plaatsvinden als de verantwoording van de specifieke uitkering van de provincies.

In de oorspronkelijke regeling (Stcrt. 2022, 18496) was al beoogd de verantwoording van de subsidies die een waterschap ontvangt inhoudelijk zoveel mogelijk gelijk te laten zijn aan de verantwoording door provincies. In de regeling was daartoe opgenomen dat informatie ten behoeve van de verantwoording van die rijksbijdrage uiterlijk op 15 juli van het jaar volgend op het begrotingsjaar aan de minister moest worden verzonden in de vorm van:

  • a. de jaarrekening en het jaarverslag, bedoeld in artikel 104, eerste lid, van de Waterschapswet; en

  • b. de accountantsverklaring en het verslag van bevindingen, bedoeld in artikel 109, derde en vierde lid, van de Waterschapswet.

Hiermee werd ook geborgd dat een aparte accountantsverklaring niet was vereist.

Met deze wijziging wordt in aanvulling daarop aangesloten bij de wijze van aanleveren van de verantwoordingsinformatie als bedoeld in artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet. Hierdoor zal de verantwoordingsinformatie van de waterschappen aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moeten worden verzonden en zal de informatie elektronisch moeten worden aangeleverd overeenkomstig bijlage 2 bij de Regeling informatieverstrekking sisa.

Daarnaast zijn (in artikel I, onderdeel C, van deze regeling) enkele wijzigingen doorgevoerd aan bijlage A bij de Tijdelijke regeling stimuleren maatregelen tweede fase Deltaprogramma zoetwater. In deze bijlage zijn per zoetwaterregio de maatregelen opgenomen en zijn per maatregel de geraamde totale kosten en de maximale rijksbijdrage aangegeven.

In de tabel die maatregelen voor West-Nederland bevat was een fout gemaakt in het optellen van de geraamde totale kosten van de maatregelen. De totale kosten van alle maatregelen in West-Nederland komen bij een correcte optelsom uit op een bedrag van € 62,7 miljoen. Het herstel van deze fout heeft geen invloed op de hoogte van de rijksbijdrage per maatregel.

Tot slot zijn in de tabel met maatregelen voor de zoetwaterregio Zuidwestelijke Delta enkele wijzigingen doorgevoerd. Bij het project ‘Uitbreiden proeftuin’ is sprake van een verhoging van de geraamde totale kosten van € 2,0 miljoen naar € 2,296 miljoen. De rijksbijdrage bedraagt ten hoogste 50% van deze geraamde kosten en is aangepast van € 1,0 miljoen naar € 1,148 miljoen. Deze verhoging is afgestemd in het Bestuurlijk Platform Zoetwater van 31 mei 2023. Door de wijziging van de geraamde kosten en de maximale rijksbijdrage voor het project is ook het totaalbedrag aan geraamde kosten en de totale rijksbijdrage voor de zoetwaterregio aangepast.

De verhoging van de rijksbijdrage voor de zoetwaterregio Zuidwestelijke Delta heeft als gevolg dat het totale rijksbijdrageplafond van de regeling met € 148.000 is opgehoogd (artikel I, onderdeel A).

2. Verhouding tot hoger recht en nationale wetgeving

De Financiële-verhoudingswet is van toepassing op gemeenten en provincies. In hoofdstuk 17a van de Financiële-verhoudingswet is geregeld dat gedeputeerde staten en het college van burgemeester en wethouders informatie ten behoeve van de uitvoering van de regeling van een specifieke uitkering zenden aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het gaat daarbij om de jaarrekening en het jaarverslag, bedoeld in artikel 202, eerste lid, van de Provinciewet, onderscheidenlijk artikel 198, eerste lid, van de Gemeentewet, en de accountantsverklaring en het verslag van bevindingen, bedoeld in artikel 217, derde en vierde lid, van de Provinciewet, onderscheidenlijk artikel 213, derde en vierde lid, van de Gemeentewet. In de Regeling informatieverstrekking sisa zijn nadere regels gesteld over het verstrekken van deze informatie. Daarin is onder meer opgenomen dat informatie aan het CBS wordt gezonden en dat de informatie elektronisch en volgens een bepaald format moet worden verstrekt.

De Financiële-verhoudingswet is niet van toepassing op waterschappen. In deze wijzigingsregeling wordt artikel 17a van de Financiële-Verhoudingswet en een aantal artikelen van de daaronder hangende Regeling informatieverstrekking sisa op de waterschappen van overeenkomstige toepassing verklaard. Eenzelfde soort verwijzing is gemaakt in de Subsidieregeling stimulering uitvoering maatregelen Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Ook daarin is opgenomen dat waterschappen verantwoording afleggen over de besteding van een subsidie overeenkomstig artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet.

3. Gevolgen

Als gevolg van het verhogen van de maximaal te verstrekken rijksbijdrage voor het project ‘Uitbreiden proeftuin’ kan dit project zonder vertraging doorgang vinden.

Als gevolg van het aanpassing van de verantwoordingssystematiek voor de waterschappen zal de verantwoording van de subsidies die het waterschap ontvangt niet zoveel mogelijk, maar op exact dezelfde wijze plaatsvinden als de verantwoording van de specifieke uitkering van de provincies. Ten opzichte van de voorheen geldende regeling leveren de waterschappen nog dezelfde informatie aan. Waterschappen dienen nog altijd te verantwoorden via de jaarrekening en het jaarverslag, bedoeld in artikel 104, eerste lid, van de Waterschapswet met daarbij horende de accountantsverklaring en het verslag van bevindingen, bedoeld in artikel 109, derde en vierde lid, van de Waterschapswet. Ten opzichte van de voorheen geldende regels is er echter wel iets veranderd met betrekking tot de wijze van aanleveren van deze informatie. Waar onder de voorheen geldende regelgeving deze informatie zonder aanvullende eisen ten aanzien van het format direct bij de Minister van Infrastructuur en Waterstaat kon worden aangeleverd, zal de informatie voortaan bij het CBS worden aangeleverd overeenkomstig de vereisten in de Regeling informatieverstrekking sisa. Het CBS verzamelt de informatie en ordent deze. Hierdoor is het mogelijk een overzicht te krijgen van de verantwoordingsinformatie die ten aanzien van deze rijksbijdrage is aangeleverd. Het CBS zorgt er daarna voor dat de informatie zal worden doorgezet naar de Minister van Binnenlandse Zaken, en daarna naar de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

4. Uitvoering

De verantwoordingsinformatie wordt door de waterschappen gestuurd aan het CBS, deze stuurt de informatie door aan de Minister van Binnenlandse Zaken, en deze stuurt de informatie naar de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Deze beoordeelt immers de aanvraag om een rijksbijdrage.

5. Advies en consultatie

De wijzigingen aan de regeling zijn afgestemd met de waterschappen, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het CBS.

In geval van medebetrokkenheid van medeoverheden geldt conform de Code interbestuurlijke verhoudingen een formele consultatietermijn van twee maanden. In overleg met de waterschappen is besloten hiervan af te zien. Tevens is ervan afgezien het ontwerp van de wijzigingsregeling te publiceren op internetconsultatie.nl, omdat sprake is van technische wijzigingen die reeds zijn afgestemd met alle betrokkenen.

Het ontwerp van de wijzigingsregeling is niet ter toetsing aan het Adviescollege toetsing regeldruk voorgelegd, omdat deze geen gevolgen voor de regeldruk voor bedrijven of burgers heeft.

6. Inwerkingtreding

Bij de inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn (dat is de termijn tussen publicatie van de regeling en het tijdstip van inwerkingtreding ervan). Dit is mogelijk, omdat er sprake is van het voorkomen van aanmerkelijke ongewenste publieke nadelen. De maximaal te verstrekken rijksbijdrage voor de regio Zuidwestelijke Delta wordt met deze regeling opgehoogd, omdat er een sub-project van het verzamelproject ‘Uitbreiden proeftuin’ dat 31 mei 2023 is goedgekeurd door alle bestuurlijke partners van het Deltaprogramma Zoetwater (BPZ) nog niet was meegenomen bij het bepalen van de geraamde kosten voor het project. Het is van belang de regeling zo spoedig mogelijk in werking te laten treden om te voorkomen dat dit project door een te lage rijksbijdrage (of een te laag voorschot voor de rijksbijdrage) vertraging oploopt. Om bovenstaande reden is de wijziging in werking getreden met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij is geplaatst.

De waterschappen zijn op de hoogte van de voorgestelde wijziging in de verantwoordingssystematiek, deze is immers op hun eigen verzoek doorgevoerd. De waterschappen hebben aangegeven de informatie ten behoeve van de verantwoording van de rijksbijdrage die is verkregen in 2023 die uiterlijk op 15 juli 2024 moet worden aangeleverd te kunnen aanleveren overeenkomstig artikel 17a van de Financiële-Verhoudingswet en de daaronder hangende Regeling informatieverstrekking sisa. Er is dan ook geen overgangsrecht nodig ten aanzien van deze wijziging.

B. Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

B

In dit onderdeel worden artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet en een aantal artikelen van de Regeling informatieverstrekking sisa van overeenkomstige toepassing verklaard. De bepalingen in de Financiële-verhoudingswet en de daaronder hangende regeling zijn enkel van toepassing op provincies en gemeenten. Voor een juiste lezing van de bepalingen die van overeenkomstige toepassing worden verklaard, worden de bewoordingen op enkele punten aangepast. Zo zijn het bijvoorbeeld niet gedeputeerde staten of het college van burgemeester en wethouders die informatie ten behoeve van de verantwoording moeten zenden, maar is dat het dagelijks bestuur van het waterschap.

In artikel 17a, eerste lid, van de Financiële-verhoudingswet is bepaald dat inlichtingen ten behoeve van de verantwoording moet worden opgestuurd uiterlijk 15 juli van het jaar volgend op het begrotingsjaar in de vorm van de jaarrekening, het jaarverslag, de accountantsverklaring en het verslag van bevindingen.

In het vijfde lid van datzelfde artikel is bepaald dat inlichtingen door het bevoegd gezag moeten worden verstrekt aan de accountant die in opdracht van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat met de controle is belast.

Aan artikel 13 van de Tijdelijke regeling stimuleren maatregelen tweede fase Deltaprogramma zoetwater worden met dit onderdeel twee nieuwe leden toegevoegd. In het nieuwe derde lid van het artikel worden enkele artikelen van de Regeling informatieverstrekking sisa van overeenkomstige toepassing verklaard, in het vierde lid van het artikel is artikel 3 van de Regeling informatieverstrekking sisa in gewijzigde vorm overgenomen. Hieronder is kort weergegeven wat in deze artikelleden is geregeld.

Het dagelijks bestuur van een waterschap zendt de informatie, bedoeld in artikel 17a, eerste lid, van de Financiële-verhoudingswet, aan het CBS uiterlijk op 15 juli volgend op het jaar waarop de jaarrekening en het jaarverslag, bedoeld in artikel 104, eerste lid, van de Waterschapswet betrekking hebben. De informatie gaat vergezeld van een aanbiedingsbrief van het dagelijks bestuur van het betreffende waterschap, waarin is vermeld wanneer de jaarrekening en het jaarverslag, bedoeld in artikel 104, eerste lid, van de Waterschapswet zijn vastgesteld, en waarin is verklaard dat de op basis van de Regeling informatieverstrekking sisa toegezonden informatie overeenstemt met de vastgestelde jaarstukken. De bijlage bij de jaarrekening met de verantwoordingsinformatie per subsidie en de bijlage bij het verslag van bevindingen met de verslaglegging van fouten in de jaarrekening en onzekerheden in de controle die betrekking kunnen hebben op het getrouwe beeld van zowel de baten en lasten als de grootte en samenstelling van het vermogen en de rechtmatigheid van de baten, lasten en balansmutaties van waterschappen worden ingericht overeenkomstig de bij de Regeling informatieverstrekking sisa behorende bijlagen 1 en 3. Deze informatie wordt elektronisch aangeleverd, overeenkomstig de bij de Regeling informatieverstrekking sisa behorende bijlage 2. Deze bijlage is beschikbaar op www.rijksoverheid.nl/sisa. Vervallen bijlagen blijven van toepassing op het verantwoordingsjaar waarop zij betrekking hebben. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat deelt aan het dagelijks bestuur van het betreffende waterschap mede of de verstrekte informatie naar zijn oordeel voldoet.

A en C

Zie voor een toelichting op dit onderdeel het algemeen deel van de toelichting.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven