Wijziging van het Besluit bestuurlijke boeten BES

Directoraat-generaal Belastingdienst/Corporate Dienst Vaktechniek

Besluit van 20 december 2023, nr. 2023-23713

De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Dit besluit wijzigt het Besluit bestuurlijke boeten BES van 9 november 2015, nr. BLKB2015/911M (Stcrt. 2015, 41005). De wijziging betreft een verruiming en verduidelijking van het toepassingsbereik van het besluit en het bijwerken van een verwijzing.

ARTIKEL I

Het Besluit bestuurlijke boeten BES van 9 november 2015, nr. BLKB2015/911M (Stcrt. 2015, 41005), wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

  • 1. In dit beleidsbesluit wordt onder ‘boete’ verstaan een bestuurlijke boete die de inspecteur ingevolge Hoofdstuk VIII van de Belastingwet BES kan opleggen bij de heffing en invordering van BES belastingen als bedoeld in artikel 1.3, onderdeel d, van die wet.

  • 2. Dit besluit werd gewijzigd bij besluit van 20 december 2023, nr. 2023-23713 (Stcrt.2023, 32017). De wijziging zag op de artikelen 1 en 6b en betrof een verruiming en verduidelijking van het toepassingsbereik van het besluit en het bijwerken van een verwijzing.

B

In artikel 6b, eerste lid, wordt ‘artikel 5.10, eerste en tweede lid’ vervangen door ‘artikel 8.87a, eerste en tweede lid,’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 december 2023

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken

TOELICHTING

Artikel I, onderdeel A

Artikel I, onderdeel A, wijzigt artikel 1 van het Besluit bestuurlijke boeten BES (hierna: het Besluit). De bestaande tekst is ondergebracht in het eerste lid en gewijzigd. Met de gewijzigde formulering wordt het toepassingsbereik van het Besluit verruimd tot alle bestuurlijke boeten die kunnen worden opgelegd op grond van Hoofdstuk VIII van de Belastingwet BES, dus niet alleen de in Hoofdstuk VIII, titel 4, bedoelde boeten. Met deze verruiming wordt duidelijk gemaakt dat ook een boete gebaseerd op het nieuwe artikel 8.6a van de Belastingwet BES onder het toepassingsbereik van het Besluit valt. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt te verduidelijken dat het Besluit ziet op alle BES belastingen als bedoeld in artikel 1.3, onderdeel d, van de Belastingwet BES. Dit is overeenkomstig de bestaande uitvoeringspraktijk. Voorts is een tweede lid toegevoegd met een passage ter toelichting van de wijzigingen via dit wijzigingsbesluit.

Artikel I, onderdeel B

Artikel I, onderdeel B, actualiseert de verwijzing in artikel 6b, eerste lid, van het Besluit. De wettelijke bepaling in de Belastingwet BES inzake het indienen van de jaarrekening wordt ingevolge de wet Belastingplan BES eilanden 2024 met ingang van 1 januari 2024 aangevuld en verplaatst van artikel 5.10 naar artikel 8.87a van die wet. De verwijzing in artikel 6b, eerste lid, van het Besluit naar dat artikel wordt dienovereenkomstig aangepast.

Artikel II

Artikel II regelt de datum van inwerkingtreding van de onderhavige wijzigingen. Deze datum wordt gesteld op 1 januari 2024. Dit wijzigingsbesluit is na de inwerkingtreding terstond uitgewerkt en bevat daarom geen vervalbepaling.

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken

Naar boven