Regeling van de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen van 6 november 2023, nr. 2023-0000540116, tot wijziging van de Regeling herleiding gedeelten van kalenderjaren en jaarpremies, de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW en de Regeling volksverzekeringen BES in verband met de afschaffing van schuldige nalatigheid

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

Gelet op de artikelen 7, tweede lid, en 13, derde lid, van de Algemene Ouderdomswet, artikel 3, eerste lid, juncto artikel 9 van de Kaderwet SZW-subsidies, en artikel 8, tweede lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling herleiding van gedeelten van kalenderjaren en jaarpremies wordt als volgt gewijzigd:

A

De artikelen 2 en 3 vervallen.

B

In artikel 5 vervalt ‘en jaarpremies’.

ARTIKEL II

De Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4, derde lid, vervalt ‘en jaarpremies’.

B

In artikel 4a, derde lid, vervalt ‘en jaarpremies’.

C

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste en tweede lid komen te luiden:

  • 1. Op de bruto-overbruggingsuitkering, bedoeld in artikel 4, wordt, na toepassing van artikel 9, eerste lid, een korting toegepast van 2% voor elk kalenderjaar dat de rechthebbende na het bereiken van de aanvangsleeftijd, doch vóór het bereiken van de leeftijd van 65 jaar niet verzekerd is geweest op grond van de artikelen 6 en 6a van de AOW.

  • 2. Op de bruto-partneruitkering, bedoeld in artikel 6, wordt, na toepassing van artikel 9, tweede lid, een korting toegepast van 2% voor elk kalenderjaar, dat de echtgenoot van de rechthebbende na het bereiken van de aanvangsleeftijd, doch vóór het bereiken van de leeftijd van 65 jaar van de rechthebbende niet verzekerd is geweest op grond van de artikelen 6 en 6a van de AOW.

2. In het derde lid vervalt ‘en van jaarpremies’.

3. Het vierde tot en met zevende lid vervallen.

D

Artikel 10a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Op de bruto-overbruggingsuitkering, bedoeld in artikel 4a, wordt, na toepassing van artikel 9, eerste lid, een korting toegepast van 2% voor elk kalenderjaar dat de rechthebbende na het bereiken van de aanvangsleeftijd, doch vóór het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a van de AOW, zoals dat artikel luidde op 18 juni 2015, niet verzekerd is geweest op grond van de artikelen 6 en 6a van de AOW.

2. In het tweede lid vervalt ‘en van jaarpremies’.

3. Het derde tot en met vijfde lid vervallen.

ARTIKEL III

De Regeling volksverzekeringen BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In het opschrift van paragraaf 1 vervalt ‘en jaarpremies’.

B

In artikel 1, tweede lid, wordt ‘artikel 7’ vervangen door ‘artikel 7a’.

C

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a. Aanvulling wettelijke grondslag

Deze regeling berust mede op artikel 8, tweede lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES.

D

De artikelen 2 en 3 vervallen.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Algemeen

In de Wet van 16 oktober 2023 tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet, de Wet financiering sociale verzekeringen en de Invorderingswet 1990 in verband met het afschaffen van de mogelijkheid om schuldig nalatig te verklaren bij het niet of niet geheel betalen van de premie voor de volksverzekeringen (Stb. 2023, nr. 381) is geregeld dat de korting op de AOW-uitkering vanwege schuldige nalatigheid zal vervallen, om zo disproportionele effecten voor burgers te voorkomen en de uitvoering van de AOW en de AOV BES voor de SVB en Belastingdienst te vereenvoudigen. Door deze wet komen bepalingen omtrent schuldige nalatigheid te vervallen.

In deze ministeriële regeling is geregeld dat ook de korting op de overbruggingsuitkering AOW vervalt. Per 1 januari 2024 vervallen alle lopende kortingen op de overbruggingsuitkering AOW en worden kortingen in de toekomst niet meer toegepast. Het aantal mensen met een overbruggingsuitkering AOW en een korting vanwege schuldige nalatigheid is naar verwachting beperkt. Daarnaast betreft het een tijdelijke regeling. Budgettaire effecten zijn daarom verwaarloosbaar.

Voor het korten van de AOW-uitkering vanwege schuldige nalatigheid bij het niet betalen van de AOW-premie bestaan daarnaast nadere regels over de herleiding van gedeelten van jaarpremies tot gehele jaarpremies. Deze kunnen vanwege bovengenoemde wet tevens vervallen.

2. Artikelsgewijs

Artikel I

Op grond van artikel I vervallen de artikelen 2 en 3 van de Regeling herleiding van gedeelten van kalenderjaren. Deze artikelen regelen de herleiding tot een jaarpremie indien een pensioengerechtigde een gedeelte van de premie nalatig is geweest te betalen en de gevallen waarin de niet betaalde premie buiten beschouwing blijft. Ingevolge de Wet van 16 oktober 2023 tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet, de Wet financiering sociale verzekeringen en de Invorderingswet 1990 in verband met het afschaffen van de mogelijkheid om schuldig nalatig te verklaren bij het niet of niet geheel betalen van de premie voor de volksverzekeringen (Stb. 2023, nr. 381) vervalt de mogelijkheid tot schuldig nalatigverklaring, en tevens de daarmee samenhangende korting op de AOW-uitkering. Om die reden dienen ook de artikelen 2 en 3 van de regeling te vervallen. Artikel 5 is aangepast om de jaarpremie ook uit de citeertitel van deze regeling te laten vervallen.

Artikel II

In artikel II worden in de artikelen 4, 4a, 10 en 10a van de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW de verwijzingen naar de korting van de AOW-uitkering ingeval van schuldig nalatigverklaring geschrapt. De overbruggingsuitkering op grond van deze regeling werd overeenkomstig gekort indien op de AOW-uitkering een korting van toepassing was wegens schuldig nalatigverklaring. Omdat de korting van de AOW-uitkering wegens schuldig nalatigverklaring vervalt, is het wenselijk om de overeenkomstige korting op de overbruggingsuitkering eveneens te laten vervallen. In verband hiermee vervalt steeds het onderdeel b in artikel 10, eerste en tweede lid, en in artikel 10a, eerste lid. Deze leden zijn daarom opnieuw geformuleerd. In de artikelen 4, 4a, 10 en 10a vervallen verder nog enige leden of onderdelen van leden.

Artikel III

Artikel III bevat technische wijzigingen in de Regeling volksverzekeringen BES vanwege het vervallen van de mogelijkheid om schuldig nalatig te verklaren in de Wet algemene ouderdomsverzekering BES. Dit is geregeld in dezelfde Wet van 16 oktober 2023 tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet, de Wet financiering sociale verzekeringen en de Invorderingswet 1990 in verband met het afschaffen van de mogelijkheid om schuldig nalatig te verklaren bij het niet of niet geheel betalen van de premie voor de volksverzekeringen.

Artikel IV

Artikel IV regelt dat deze regeling in werking treedt met ingang van 1 januari 2024.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

Naar boven