Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 10 oktober 2023, nr. MBO/41699993, houdende wijziging van de Regeling vaststelling keuzedelen in verband met het vaststellen van nieuwe en het vervallen van oude keuzedelen

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 7.2.4, tweede lid, onderdeel d, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 17d, eerste lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit WEB;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vaststelling keuzedelen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2.1, tweede lid, wordt ‘, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 en 52’ vervangen door ‘en 42 tot en met 53’.

B

In bijlage 40 worden de volgende keuzedelen in de alfabetische volgorde ingevoegd:

Naam keuzedeel

Code

Aantal sbu

Nieuw of bestaand

Vorige versie

Toelichting

Basis brandweerzorg

K1411

480

Nieuw

   

Geautomatiseerd meubelmaken

K1412

240

Nieuw

   

Inleiding hydrografie

K1413

240

Nieuw

   

Instructeur zwemonderwijs (Versie 2)

K1414

240

Bestaand

Instructeur zwemonderwijs

Het keuzedeel ‘Instructeur Zwemonderwijs’ is onderhouden, zodat het beter aansluit op de beroepspraktijk.

Mondelinge taalvaardigheid Arabisch A1 in het beroepsonderwijs

K1415

240

Nieuw

   

Ondersteuning in de kinderopvang

K1416

240

Nieuw

   

Praktijkonderzoek Basis

K1418

240

Nieuw

   

Seksualiteit en intimiteit in de langdurige zorg

K1419

240

Nieuw

   

Stijlleer

K1420

240

Nieuw

   

Trainer-coach gaming en esports

K1422

240

Nieuw

   

Werken met cultuurhistorisch erfgoed geschikt voor niveau 2

K1423

240

Nieuw

   

C

In bijlage 41 worden de volgende keuzedelen in de alfabetische volgorde ingevoegd:

Naam keuzedeel

Code

Aantal SBU

Toelichting

Instructeur zwemonderwijs

K0918

240

Het keuzedeel ‘Instructeur Zwemonderwijs’ is onderhouden, zodat het beter aansluit op de beroepspraktijk. Het keuzedeel is vervangen door ‘Instructeur Zwemonderwijs (Versie 2)’.

D

Er wordt een bijlage toegevoegd, luidende overeenkomstig de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van artikel I, onderdeel C, dat in werking treedt met ingang van 1 augustus 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Bijlage 53 wordt gepubliceerd op de website https://kwalificatie-mijn.s-bb.nl/.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemeen

Met de invoering van de herziene kwalificatiestructuur voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) per 1 augustus 2016, zijn ook keuzedelen in het mbo ingevoerd.1

Om snel in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen, kunnen vier keer per jaar nieuwe keuzedelen bij ministeriële regeling worden vastgesteld of geactualiseerd. Met deze regeling worden voor de negenentwintigste keer keuzedelen vastgesteld.

Zoals aangekondigd in de brief aan de Tweede Kamer van 18 december 20192 worden sinds augustus 2020 in het kader van de veranderaanpak keuzedelen nieuwe keuzedelen niet meer gekoppeld aan kwalificaties of kwalificatiedossiers. De belangrijkste redenen daarvoor zijn meer keuzevrijheid voor de student, minder bureaucratie, meer flexibiliteit in de afstemming van mbo-opleidingen op specifieke arbeidsmarktvragen en ontwikkelingen in de regio.

Oude keuzedelen blijven nog wel gekoppeld, en voor deze keuzedelen kunnen ook nog steeds conform de gangbare praktijk koppelverzoeken worden aangevraagd. Dat is ook in de aanloop naar deze wijzigingsregeling weer gebeurd. Deze koppelverzoeken staan in bijlage 53 en worden met deze wijzigingsregeling vastgesteld. Op dit moment wordt een wetswijziging voorbereid waarmee alle koppelingen tussen keuzedelen en kwalificaties worden losgelaten. Na inwerkingtreding van die wetswijziging zullen ook de koppelingen voor oude keuzedelen vervallen en zal de mogelijkheid om koppelverzoeken in te dienen overbodig worden.

Nieuwe en gewijzigde keuzedelen

De Toetsingskamer van SBB heeft elf keuzedelen voorzien van een positief advies, waarvan tien nieuwe keuzedelen en één aangepast bestaand keuzedeel. Deze keuzedelen worden, gelet artikel 2.2 van de Regeling vaststelling keuzedelen, toegevoegd aan bijlage 40, waarin alle keuzedelen zijn opgenomen die op of na 1 augustus 2020 worden vastgesteld of gewijzigd.

Vervallen keuzedelen

Aan bijlage 41 wordt één keuzedeel toegevoegd, dat op 1 augustus 2024 vervalt. Dit keuzedeel wordt vervangen door een nieuwere versie per 1 augustus 2024.

Het keuzedeel dat op basis van de huidige wijzigingsregeling vervalt, kan niet meer worden aangeboden per 1 augustus 2024. Dit keuzedeel wordt, gelet op artikel 2.3 van de Regeling vaststelling keuzedelen, toegevoegd aan bijlage 41.

Administratieve lasten

Deze wijzigingsregeling leidt niet tot een toename van de administratieve lasten, omdat met deze regeling geen nieuwe informatieverplichtingen worden opgelegd aan burgers, bedrijven of instellingen.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van artikel I, onderdeel C, dat in werking treedt met ingang van 1 augustus 2024. Daarmee wordt afgeweken van de systematiek dat ministeriële regelingen minimaal twee maanden voordien bekend worden gemaakt en op een vast verandermoment in werking treden. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding. Het is namelijk in het belang van studenten en instellingen dat de regeling zo spoedig mogelijk in werking treedt, zodat studenten kunnen worden ingeschreven op deze nieuwe keuzedelen.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdelen A en D

Bijlage 53 wordt toegevoegd aan artikel 2.1, tweede lid, van de Regeling vaststelling keuzedelen. Hiermee worden nieuwe koppelingen van keuzedelen aan kwalificaties in het mbo vastgesteld. Deze bijlage wordt gepubliceerd op de website https://kwalificatie-mijn.s-bb.nl/.

Artikel I, onderdeel B

In bijlage 40 worden, op basis van artikel 2.2 van de Regeling vaststelling keuzedelen, nieuwe of gewijzigde keuzedelen ingevoegd. Deze keuzedelen kunnen vanaf de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, in een beroepsopleiding worden aangeboden.

Artikel I, onderdeel C

Op grond van artikel 2.3 van de Regeling vaststelling keuzedelen worden keuzedelen die vervallen, in bijlage 41 ingevoegd. Met ingang van 1 augustus 2024 mag het keuzedeel ‘Instructeur zwemonderwijs’ niet meer worden aangeboden, omdat dit is vervangen door een nieuwe versie.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Kamerstukken II 2014/15, 34 160, nr. 3.

X Noot
2

Kamerstukken II 2019/20, 31 524, nr. 456.

Naar boven