Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 oktober 2023, houdende wijziging van de Kiesregeling in verband met de reparatie van Model Na 31-2

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel Na 31, derde lid, van de Kieswet;

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage 1 bij artikel 1 van de Kiesregeling wordt Model Na 31-2 vervangen door het model dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

BIJLAGE

TOELICHTING

1. Inhoud van de regeling

Op 1 oktober 2023 treedt een wijziging van de Kiesregeling in werking waarbij een nieuw model Na 31-2 wordt vastgesteld.1 Gebleken is dat dat model niet volledig is omdat rubriek 7 abusievelijk is weggevallen. Dit wordt met de onderhavige regeling hersteld. Op 22 november 2023 vindt de verkiezing plaats voor de leden van de Tweede Kamer. Met het oog hierop wordt in artikel I een nieuw model Na 31-2 vastgesteld.

2. Administratieve en financiële lasten

Uit deze regeling vloeien geen administratieve of financiële lasten voort. Toetsing door het Adviescollege toetsing regeldruk is achterwege gelaten, omdat de onderhavige regeling een aanpassing van technische aard vanwege een geconstateerde fout betreft, en er geen regeldrukgevolgen zijn. Die categorie voorstellen is uitgezonderd van voorafgaande ATR-toetsing.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2023. Hiermee wordt afgeweken van het stelsel van vaste verandermomenten en de minimuminvoeringstermijn. Dit is mogelijk, omdat de onderhavige regelgeving geen gevolgen heeft voor burgers en bedrijven en omdat hiermee louter een rubriek in het model Na 31-2 wordt teruggeplaatst die bij de meest recente aanpassing van dat model abusievelijk is weggevallen, maar er voorheen wel in opgenomen was. Gemeenten hebben dus al ervaring met het invullen van deze rubriek. Bovendien is het noodzakelijk dat het model wordt hersteld vóór de aankomende verkiezing op 22 november 2023. Gelet op aanwijzing 4.17, vijfde lid, onder b (spoed- en noodregelgeving) en c (reparatieregelgeving) van de Aanwijzingen voor de regelgeving is daarom afwijking van de vaste verandermomenten en minimuminvoeringstermijn geoorloofd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

Naar boven