Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 25 september 2023, houdende wijziging van de Kiesregeling in verband met de verkiezing in november 2023

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen J 7, derde lid, J 16, derde lid, K 4, vierde lid, L 11, tweede lid, N 10, derde lid, N 29, vierde lid, Na 31, derde lid, en P 22, derde lid van de Kieswet.

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1 bij artikel 1 van de Kiesregeling wordt als volgt gewijzigd:

1. Model J 7 wordt als volgt gewijzigd:

  • a. Het model, onder 9, wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel A van de bijlage bij deze regeling.

  • b. Het model, onder 10, wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel B van de bijlage bij deze regeling.

  • c. Het model, onder 11, vervalt.

2. Model J 16 wordt als volgt gewijzigd:

  • a. Het model wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel C van de bijlage bij deze regeling.

  • b. Na het model, onder 1 (nieuw), wordt het model ingevoegd dat is opgenomen in onderdeel D van deze regeling.

3. Model K 4 wordt als volgt gewijzigd:

  • a. Het model, onder 4, wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel E van de bijlage bij deze regeling.

  • b. Het model, onder 5, wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel F van de bijlage bij deze regeling.

  • c. Het model, onder 6, vervalt.

4. Model L 11 wordt als volgt gewijzigd:

  • a. Het model, onder 7, wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel G van de bijlage bij deze regeling.

  • b. Het model, onder 8, wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel H van de bijlage bij deze regeling.

  • c. Het model, onder 9, vervalt.

5. Model N 10-1 wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel I van de bijlage bij deze regeling.

6. Model N 29-2 wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel J van de bijlage bij deze regeling.

7. Model Na 31-2 wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel K van de bijlage bij deze regeling.

8. Het model P 22-1 wordt vervangen door het model dat is opgenomen in onderdeel L van de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

BIJLAGE

A

  • 9. Het model voor de stempas voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer luidt in het Europees deel van Nederland als volgt:

B

  • 10. Het model voor de stempas voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer luidt in Bonaire, Sint Eustatius en Saba als volgt:

C

  • 1. Het model voor de kiezershandleiding voor verkiezingen in de Nederlandse taal luidt als volgt:

D

  • 2. Het model voor de kiezershandleiding voor verkiezingen in de Friese taal luidt als volgt:

E

  • 4. Het model voor de kiezerspas voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer luidt in het Europees deel van Nederland als volgt:

F

  • 5. Het model voor de kiezerspas voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer luidt in Bonaire, Sint Eustatius en Saba als volgt:

G

  • 7. Het model voor het schriftelijk volmachtbewijs voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer luidt in het Europees deel van Nederland als volgt:

H

  • 8. Het model voor het schriftelijk volmachtbewijs voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer luidt in Bonaire, Sint Eustatius en Saba als volgt:

I

J

K

L

TOELICHTING

1. Inhoud van de regeling

Op 22 november 2023 vindt de verkiezing plaats voor de leden van de Tweede Kamer. Met het oog hierop worden in artikel I, onderdelen 1, 3 en 4 van deze regeling voor deze verkiezing respectievelijk modellen voor de stempas, kiezerspas en volmachtbewijs vastgesteld.

Naast deze stembescheiden bevat deze regeling nog vijf andere modellen, die in artikel I, onderdelen 2, 5, 6, 7 en 8 worden vastgesteld.

Het betreft in de eerste plaats een nieuw model J 16 voor kiezershandleidingen voor verkiezingen. De vormgeving van deze poster die in het stemhokje hangt is aangepast zodat er meer nadruk komt te liggen op het gewenste gedrag. Daarmee bevat de poster minder afbeeldingen, zodat de inhoud nog beter wordt overgebracht. Daarnaast is er voor gekozen om deze poster ook aan te bieden in het Fries. De rijksoverheid erkent de Friese taal als officiële taal via de Wet gebruik Friese taal en onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. In de Wet gebruik Friese taal staat opgenomen dat het Rijk en de provincie Fryslân een gezamenlijke verantwoordelijkheid en zorgplicht hebben voor de Friese taal en cultuur. Ter uitwerking van deze verantwoordelijkheid maken het Rijk en de Provincie Fryslân periodiek bestuursafspraken over de Friese taal en cultuur. Daarin is afgesproken dat zowel de provincie als het Rijk zich inzetten om het functioneel gebruik en zichtbaarheid van het Fries in de openbare ruimte te vergroten. Door de poster in het stemhokje ook in het Fries aan te bieden faciliteert de rijksoverheid Friese gemeenten om de zichtbaarheid van het Fries gedurende deze en aankomende verkiezingen te vergroten.

Het proces-verbaal van een stembureau (model N 10-1) wordt ook opnieuw vastgesteld. Hieraan is in het kader op de eerste bladzijde een aanvinkmogelijkheid toegevoegd. Deze kan worden benut wanneer het gemeentelijk stembureau of stembureau voor het openbaar lichaam de in het proces-verbaal opgenomen aantallen opnieuw heeft onderzocht, maar dit onderzoek niet heeft geleid tot wijzigingen aan de vastgestelde aantallen.

Ook wordt een nieuw model vastgesteld voor het proces-verbaal van de stemopneming bij een briefstembureau (model N 29-2). Hieraan is in rubriek 4 ruimte toegevoegd om, indien van toepassing, te noteren hoe groot het verschil is tussen het aantal toegelaten kiezers en het aantal getelde stembiljetten.

Daarnaast wordt een nieuw model vastgesteld voor het proces-verbaal van het gemeentelijk stembureau/stembureau voor het openbaar lichaam in een gemeente/openbaar lichaam waar een centrale stemopneming wordt verricht (model Na 31-2). Bovenaan bijlage 2 is een aanvinkmogelijkheid toegevoegd. Deze kan worden benut wanneer het gemeentelijk stembureau of stembureau voor het openbaar lichaam het aantal toegelaten kiezers heeft herteld, omdat sprake was van een onverklaard verschil tussen enerzijds het aantal toegelaten kiezers zoals vastgesteld door het stembureau, en anderzijds het aantal getelde stembiljetten zoals vastgesteld door het gemeentelijk stembureau/stembureau voor het openbaar lichaam.

Ten slotte wordt een nieuw model vastgesteld voor het proces-verbaal van de uitslag van de verkiezing van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten (model P 22-1). In dit model is in rubriek 12a de verwijzing naar model N 10-1 verwijderd, omdat dat model ten onrechte stond genoemd. Ook is de toelichting bovenaan rubriek 12a verduidelijkt. Daar stond vermeld ‘Neem dit onderdeel alleen op indien is besloten tot een hertelling (...)’. Dat wordt ‘Vul deze rubriek alleen in indien is besloten tot een hertelling (.)’. Deze aanpassing is nodig omdat rubriek 12a sowieso in de uitslagprogrammatuur wordt opgenomen, maar pas ingevuld hoeft te worden indien van toepassing.

2. Administratieve en financiële lasten

Uit deze regeling vloeien geen administratieve of financiële lasten voort. Het Adviescollege toetsing regeldruk heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen (omvangrijke) gevolgen voor de regeldruk heeft.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2023. Dit is conform aanwijzing 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Daarin is 1 oktober aangewezen als een van de vier vaste momenten waarop ministeriële regelingen gewijzigd kunnen worden. Aan de in aanwijzing 4.17, vierde lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving voorgeschreven minimuminvoeringstermijn van twee maanden wordt niet voldaan. Met het oog op de op 22 november 2023 te houden vervroegde verkiezingen is het belangrijk dat de modellen per 1 oktober in werking zullen treden. Het is niet mogelijk gebleken de modellen eerder vast te stellen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

Naar boven