Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 september 2023, kenmerk 3698852-1053245-DMO, houdende intrekking van regelingen inzake de toekenning van een uitkering backpay ingevolge de Uitkeringsregeling Backpay en het Mandaat- en aanwijzingsbesluit Uitkeringsregeling backpay (Intrekkingsregeling Uitkeringsregeling Backpay)

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

Artikel 1.

De volgende regelingen worden ingetrokken:

  • a. De Uitkeringsregeling Backpay;

  • b. Het Mandaat- en aanwijzingsbesluit Uitkeringsregeling Backpay.

Artikel 2. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2023. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 oktober 2023, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 3. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Intrekkingsregeling Uitkeringsregeling Backpay.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

TOELICHTING

Op 16 december 2015 is de Uitkeringsregeling Backpay in werking getreden. Krachtens deze regeling heeft de Sociale Verzekeringsbank (hierna: SVB) in mandaat namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: VWS) – ambtshalve of op aanvraag – op basis van een aantal in de regeling vastgelegde toekenningscriteria een eenmalige uitkering verstrekt aan hen die als ambtenaar of militair ten tijde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in dienst waren van het Nederlands-Indisch Gouvernement en aan wie gedurende deze periode geen dan wel onvolledig salaris is uitbetaald.

De termijn voor het aanvragen van een uitkering eindigde krachtens artikel 6, tweede lid, van de Uitkeringsregeling, op 1 januari 2018. Daarna heeft de toenmalige staatsecretaris van VWS in zijn brief aan de Kamer (Kamerstuk 20 454, nr. 127) d.d. 22 december 2017 – in relatie tot de motie Agema over de afhandeling van de Backpay-regeling (Kamerstuk 34 775 XVI, nr. 68) – mogelijke rechthebbenden nog een half jaar de tijd gegeven (tot 1 juli 2018) zich alsnog te melden.

In zijn brief aan de Kamer d.d. 29 juni 2018 (Kamerstuk 20 454, nr. 130) heeft de toenmalige Staatssecretaris gemeld dat een voornoemde situatie zich niet heeft voorgedaan. Vervolgens heeft hij in zijn brief aan de Kamer d.d. 1 november 2018 (Kamerstuk 20 454, nr. 134) geschreven dat hij er geen voorstander van is om, door het nog langer mogelijk maken zich te melden, nog langer verwachtingen bij mensen te scheppen. Hiervoor is de groep te kwetsbaar, gezien de leeftijd en de geschiedenis die deze mensen met zich mee dragen. Op basis van de uitkomsten van de evaluatie van de Uitkeringsregeling (als bijlage bij voornoemde brief van 29 juni 2018 gevoegd en te vinden op https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=2018D37220) heeft hij vastgesteld dat de regeling goed is uitgevoerd en dat zoveel mogelijk (potentieel) rechthebbenden zijn bereikt. Daarmee beschouwt hij de Uitkeringsregeling als beëindigd.

Hoewel het dus al geruime tijd niet meer mogelijk was een uitkering aan te vragen, diende de Uitkeringsregeling Backpay toch van kracht te blijven. De regeling diende namelijk mede als grondslag voor het Mandaat- en aanwijzingsbesluit Uitkeringsregeling Backpay. Krachtens dit mandaatbesluit werden mandaat en machtiging aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van de SVB verleend ter uitvoering van de Uitkeringsregeling Backpay. Hiermee was de SVB onder meer bevoegd om namens de Staatssecretaris op te treden in bezwaar- en beroepsprocedures inzake de Uitkeringsregeling Backpay. Tevens wees dit besluit de SVB aan als uitvoeringsorganisatie, als bedoeld in artikel 1 onder b van de Uitkeringsregeling Backpay.

In augustus 2023 heeft de SVB de Staatssecretaris geïnformeerd dat de laatste beroepsprocedure inzake de toekenning van een Backpay-uitkering was afgerond. Derhalve kunnen de Uitkeringsregeling Backpay en het Mandaat- en aanwijzingsbesluit Uitkeringsregeling Backpay krachtens onderhavige regeling worden ingetrokken.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

Naar boven