Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 september 2023, nr. WJZ/ 35036503, houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling nationale EZK-en LNV-subsidies 2023 in verband met de hernieuwde openstelling van de subsidiemodule hoogwaardige mestverwerking

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 16, 19, derde lid, en 25 van het Kaderbesluit Nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2.18.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de alfabetische rangschikking wordt de volgende begripsbepaling ingevoegd:

intentieverklaring:

verklaring waarin een leverancier van meststoffen, zijnde een andere ondernemer dan de intermediaire onderneming, verklaart voornemens te zijn na ingebruikname van de hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie dierlijke meststoffen te zullen leveren aan de intermediaire onderneming;

2. In de begripsomschrijving van mestleveringsovereenkomst wordt na ‘en een intermediaire onderneming’ ingevoegd ‘voor de levering van dierlijke meststoffen aan de intermediaire onderneming ten behoeve van bewerking door een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie’.

B

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 2.18.7, onderdeel f, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • g. de intermediaire onderneming niet beschikt over de vergunningen die noodzakelijk zijn voor de realisatie van het investeringsproject.

C

In artikel 2.18.8, eerste lid, onderdeel b, wordt na ‘mestleveringsovereenkomsten’ ingevoegd ‘of intentieverklaringen’.

D

Artikel 2.18.10 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het derde lid wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel a komt te luiden:

  • a. de vergunningen, bedoeld in artikel 2.18.7, onderdeel g;

b. Onderdeel d komt te luiden:

  • d. een begroting van het investeringsproject, al dan niet per mijlpaal;

c. In onderdeel f wordt na ‘mestleveringsovereenkomsten’ ingevoegd ‘of intentieverklaringen’.

2. Het vierde lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel b wordt na ‘mestleveringsovereenkomsten’ ingevoegd ‘of intentieverklaringen’;

b. In onderdeel c wordt ‘de volgorde waarin deze processtappen binnen het gekozen proces worden toegepast en de capaciteit per uur van de desbetreffende apparatuur en de wijze waarop de omvang van de productie wordt gemonitord’ vervangen door ‘de volgorde waarin deze processtappen binnen het gekozen proces worden toegepast, de capaciteit per uur van de desbetreffende apparatuur, een massabalans en de wijze waarop de omvang van de productie wordt gemonitord’.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. De in het vierde lid genoemde intentieverklaringen bevatten in ieder geval:

    • a. gegevens over de leverancier van de dierlijke meststoffen, waaronder het soort bedrijf en het post- en bezoekadres;

    • b. de periode waarop de intentieverklaring ziet;

    • c. de soort en hoeveelheid dierlijke meststoffen uitgedrukt in kilogram stikstof en kilogram fosfaat, die de leverancier zal leveren;

    • d. de ondertekening door de leverancier van de dierlijke meststoffen en de datum van ondertekening.

E

In de tabel in bijlage 2.18.1 vervallen de kolommen met de opschriften #3, #4 en #5.

ARTIKEL II

De tabel behorende bij artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de rij die betrekking heeft op artikel 2.18.2, eerste lid, onderdeel a, wordt in de vijfde kolom ‘1-12-2022 t/m 12-01-2023’ vervangen door ’29-09-2023 t/m 09-11-2023’ en wordt in de zesde kolom ‘€ 2.850.000’ vervangen door ‘€ 3.500.000’.

2. In de rij die betrekking heeft op artikel 2.18.2, eerste lid, onderdeel b, wordt in de vijfde kolom ‘1-12-2022 t/m 12-01-2023’ vervangen door ’29-09-2023 t/m 09-11-2023’ en wordt in de zesde kolom ‘€ 2.850.000’ vervangen door ‘€ 3.500.000’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

‘s-Gravenhage, 22 september 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

1. Algemeen

Deze regeling wijzigt titel 2.18 (Hoogwaardige mestverwerking) van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies op enkele onderdelen en voorziet voor deze subsidiemodule door aanpassing van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 in een nieuwe openstellingsperiode met een nieuw subsidieplafond.

2. Wijziging subsidiemodule

De subsidiemodule hoogwaardige mestverwerking richt zich op het stimuleren van de realisatie van installaties voor het verwerken van dierlijke mest tot hoogwaardige meststoffen (kunstmestvervangers). De grondslag voor de op basis van de subsidiemodule te verlenen subsidies artikel 47 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV). Dit artikel is gewijzigd na de vorige openstellingsperiode. Op de gevolgen daarvan voor de subsidiemodule wordt in paragraaf 6 van deze toelichting ingegaan. Daarnaast worden de openstellingsperiode en het subsidieplafond aangepast en zijn er kleine technische wijzigingen die hierna in deze paragraaf worden toegelicht.

Intentieverklaring en mestleveringsovereenkomst

Met deze regeling wordt naast de mestleveringsovereenkomst de intentieverklaring geïntroduceerd. Omdat het gaat om installaties die nog gebouwd moeten worden en daarna pas operationeel worden, kan niet altijd al een mestleveringsovereenkomst worden verwacht. Daarom is nu geregeld dat een intentieverklaring ook volstaat. Voor de ranking maakt het hebben van mestleveringsovereenkomsten of intentieverklaringen geen verschil.

Vergunningen

De module stelde reeds als eis dat een aanvraag om subsidie vergezeld gaat van de vergunningen die noodzakelijk zijn voor de realisatie van het investeringsproject. Het ontbreken van de noodzakelijke vergunningen was echter nog geen afwijzingsgrond in artikel 2.18.7. Met deze regeling wordt daar alsnog in voorzien.

Begroting per mijlpaal

In artikel 2.18.10, derde lid, onderdeel d, van de oorspronkelijke module is als verplichting opgenomen dat de aanvrager bij de aanvraag een begroting per mijlpaal moet bijsluiten. Die verplichting vervalt. Het bijsluiten van een begroting is wel verplicht, een uitsplitsing per mijlpaal niet meer. Alhoewel de verplichting is vervallen, kan het aanleveren van een begroting per mijlpaal in bepaalde gevallen nodig zijn. Zonder mijlpalenbegroting wordt het subsidievoorschot namelijk evenredig verspreid over drie kalenderjaren uitgekeerd. Als de aanvrager een andere verdeling wil, moet hij een mijlpalenbegroting indienen.

Mestverwerkingsprocessen

Met de subsidiemodule worden processen gesubsidieerd die innovatief, doch praktijkrijp zijn en die met grote waarschijnlijkheid producten opleveren die voldoen aan de eisen voorgesteld in het rapport van het JRC over Renure-producten. Als uitgangspunt voor de processen is genomen dat het eindproduct voldoet aan twee eisen: 90% minerale stikstof ten opzichte van de totale stikstof en een organische stof / stikstof-verhouding van 3:1 of lager (in de toelichting bij de oorspronkelijke module stond abusievelijk 1:3 of lager). Bij de evaluatie van de eerste openstelling is gebleken dat toch niet alle 19 processen aan deze eisen voldoen. De 3 processen (#3, #4 en #5) die niet voldoen komen dan ook niet meer in aanmerking voor subsidie, zodat alleen nog onderstaande 16 processen (#1, #2 en #6 tot en met #19) subsidiabel zijn.

Dat de 3 processen in de oorspronkelijke subsidiemodule wel waren opgenomen, hangt samen met een later pas naar voren gekomen onjuistheid in het adviesrapport waarop de toegestane technieken gebaseerd zijn. Na advies van de deskundigen die RVO adviseren over de aanvragen en contact met de auteur van het rapport is gebleken dat de processen niet in aanmerking kunnen komen, omdat ze ook in combinatie met vergisting niet voldoen aan de beide eisen. Daarom zijn deze drie processen geschrapt.

De tabel in bijlage 2.18.1 van de regeling komt daarom als volgt te luiden:

 

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

Digestaat als ingangsmateriaal – uit monomestvergisting

                                   

X

Gebruik vlokmiddelen

 

X

       

X

 

X

                   

Flotatie

 

X

       

X

 

X

                   

Decanter

X

       

X

 

X

 

X

   

X

   

X

     

Vijzelpers

                   

X

   

X

   

X

   

Zeefbandpers

 

X

       

X

 

X

   

X

   

X

   

X

 

Micro- of ultrafiltratie

X

       

X

 

X

                     

Omgekeerde osmose

         

X

X

                       

Aanzuren

             

X

X

                   

Indampen

             

X

X

X

X

X

     

X

X

X

 

Stripkolom

                       

X

X

X

     

X

Chemische luchtwasser

                 

X

X

X

X

X

X

     

X

Condensatietap

                             

X

X

X

 

Ingaand materiaal

De eis dat ingaand materiaal voor 90% uit staldiermest moet bestaan, blijft staan. Voor digestaat betekent dit dat de 90%-eis alleen geldt voor het mestgedeelte, niet voor de co-materialen die daarnaast gebruikt mogen worden. Dit sluit aan bij de voorwaarden voor co-vergisting en de praktijk, en maakt dat de subsidiemodule beter toepasbaar wordt voor intermediairs die mest vergisten en verwerken.

Subsidieplafond

Bij de openstelling van 1 december 2022 tot en met 12 januari 2023 was het subsidieplafond voor het verstrekken van subsidies in de genoemde periode vastgesteld op € 2.850.000 voor de inrichting van een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie en eenzelfde bedrag voor de herinrichting van hoogwaardige mestverwerkingsinstallaties. Voor de in deze regeling opgenomen openstellingsperiode bedraagt het subsidieplafond € 3.500.000 voor de inrichting van een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie en eenzelfde bedrag voor de herinrichting daarvan.

3. Notificatie

Het ontwerp van de oorspronkelijke subsidiemodule is op basis van Richtlijn 2015/1535/EU1 genotificeerd in verband met technische voorschriften (nummer 2022/0707/NL). Notificatie van het ontwerp van deze wijzigingsregeling was niet nodig, omdat de wijzigingen niet substantieel zijn.

4. Regeldruk

De regeling is bij de initiële openstelling getoetst op regeldruk, die daarin is geschat op € 4.050,- per openstelling voor de aanvragers. De administratieve last voor de ontvangers van de subsidie is geschat op € 544,–. Omdat deze regeling zich beperkt tot wijziging van de openstellingsperiode en het subsidieplafond en er daarnaast slechts enkele technische wijzigingen zijn aangebracht, is geen nieuw ATR-advies aangevraagd.

5. Uitvoering en handhaving

De regeling wordt uitgevoerd door RVO. Voor de beoordeling van de aanvragen wordt door RVO advies ingewonnen bij externe experts. Tijdens het opstellen van de regeling, maar ook van deze wijzigingsregeling zijn alle wijzigingen nauw afgestemd met RVO. Er is voor deze wijzigingsregeling een UHT-toets gevraagd bij RVO. In reactie daarop is aangegeven dat geen UHT-toets wordt gedaan omdat deze reeds voor oorspronkelijk regeling is gedaan en de wijzigingen niet substantieel zijn.

6. Staatssteun

De subsidiemodule Hoogwaardige mestverwerking bevat staatssteun in de zin van artikel 107, eerste lid, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. In de toelichting op de oorspronkelijke regeling (Stcrt 2022, 31874) is aangegeven dat de subsidiemodule past binnen de reikwijdte van artikel 47 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening2 (AGVV) en dat de subsidiemodule voldoet aan zowel de voorwaarden van artikel 47, als aan die in hoofdstuk I van de AGVV.

Per 1 juli 2023 is de AGVV ingrijpend gewijzigd, waaronder ook artikel 47. Waar dit artikel voor die datum van toepassing was op recycling en het hergebruik van afval is de reikwijdte van dit artikel nu verbreed naar hulpbronnenefficiëntie en de transitie naar een circulaire economie. Hoogwaardige mestverwerking is nog steeds een van de doelen waarvoor op basis van artikel 47 investeringssteun kan worden verstrekt (lid 2, onderdeel c). Ook zijn de in aanmerking komende investeringskosten verruimd (lid 7). Waar eerst alleen bijkomende investeringskosten in aanmerking kwamen voor subsidiëring, komen nu in bepaalde gevallen de totale investeringskosten hiervoor in aanmerking.

De initiële regeling en de wijzigingen die door middel van deze regeling worden doorgevoerd, passen binnen het aangepaste artikel 47 van de AGVV. Net zoals van de oorspronkelijke regeling kennisgeving aan de Europese Commissie is gedaan, zal dat op grond van artikel 11 van de AGVV ook gebeuren van deze wijzigingsregeling.

7. Inwerkingtreding en openstelling

Deze wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking van de regeling in de Staatscourant. Dit komt niet overeen met de vaste verandermomenten en is geen 2 maanden voor inwerkingtreding. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding van deze regeling. Op deze wijze wordt de doelgroep de mogelijkheid geboden spoedig subsidieaanvragen in te dienen.

Zoals aangegeven in de toelichting van de oorspronkelijke module is beoogd om de subsidiemodule hoogwaardige mestverwerking van 2022 tot en met 2026 jaarlijks voor een periode open te stellen, met de intentie om de subsidiemodule aansluitend met 4 jaar te verlengen. De eerste openstelling heeft plaatsgevonden van 1 december 2022 tot en met 12 januari 2023. Dit besluit voorziet in een tweede openstelling en wel voor de periode van 29 september 2023 tot en met 9 november 2023. Dit betekent dat aanvragen voor een subsidie uit de subsidiemodule hoogwaardige mestverwerking niet eerder kunnen worden ingediend dan op vrijdag 29 september 2023 en dat de laatste dag waarop een subsidie kan worden aangevraagd donderdag 9 november 2023 is.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

Richtlijn 2015/1535/EU van het Europees Parlement en de Raad van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende diensten van de informatiemaatschappij (PbEU 2015. L241)

X Noot
2

Verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (Pb EU, L 187/1), zoals meerdere malen na 2014 gewijzigd, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EU) 2023/1315 van de Commissie van 23 juni 2023 PbEU 2023, L167/1

Naar boven