Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 23 augustus 2023, nummer 4727699, houdende wijziging van de Regeling aanwijzing bewerker en mandaat register beëdigde tolken en vertalers

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:4, eerste lid, 10:5, tweede lid, 10:9 en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 2, tweede en derde lid, van de Wet beëdigde tolken en vertalers;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Regeling aanwijzing bewerker en mandaat register beëdigde tolken en vertalers wordt na paragraaf 3 een nieuwe paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 3a. Tijdelijk mandaat nadeelcompensatie

Artikel 5a
  • 1. Aan het bestuur van de raad voor rechtsbijstand wordt onverminderd de artikelen 3, 4 en 5 mandaat, volmacht en machtiging verleend ten aanzien van het nemen van besluiten op verzoeken tot compensatie, indien:

    • a. De verzoeker op enig moment in de periode van 1 september 2021 tot en met 30 september 2022 kosten heeft gemaakt met als doel als tolk te worden ingeschreven in het register als bedoeld in artikel 2 van de Wet en dat bij die inschrijving de specialisatie ‘interceptietolk’ in de zin van bijlage 3 bij het Besluit aanwijzen specialisaties (Stc. 2021, 47967) zou worden vermeld, ongeacht of deze vermelding uiteindelijk in het register is opgenomen;

    • b. Het verzoek betrekking heeft op de volgende door de verzoeker gemaakte kosten, inclusief de BTW voor zover de verzoeker deze niet langs andere weg vergoed heeft gekregen of kan krijgen, die noodzakelijk waren voor:

      • de (opfris)cursus en trainingsdagen interceptietolk;

      • het examen van de cursus interceptietolk;

      • het inzagemoment van het examen interceptietolk;

      • het herexamen van de cursus interceptietolk.

    • c. De uit te keren bedragen ten laste komen van de begroting van de raad voor rechtsbijstand en daarvoor ook financiële dekking wordt gevonden in deze begroting.

  • 2. Aan het bestuur van de raad voor rechtsbijstand wordt mandaat verleend tot het vaststellen van beleidsregels met betrekking tot de hiervoor verleende bevoegdheid.

  • 3. Het krachtens het eerste lid verleende mandaat en de machtiging kunnen verder worden doorgegeven aan onder het bestuur van de raad voor rechtsbijstand ressorterende functionarissen.

ARTIKEL II

Paragraaf 3a van de Regeling aanwijzing bewerker en mandaat register beëdigde tolken en vertalers vervalt met ingang van 1 juni 2024.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juni 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 23 augustus 2023

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Op verzoek van en in overleg met de Politie heeft de Raad voor rechtsbijstand per 1 september 2021 het specialisme interceptietolk opgenomen in het Besluit aanwijzen specialisaties (Stc. 2021, 47967). Doel daarvan was om de kwaliteit van de tolken die kunnen worden ingezet als interceptietolk te borgen en het aantal inschrijvingen als specialist interceptietolk in het register beëdigde tolken en vertalers te doen toenemen. Na enige tijd ervaring met dit nieuwe beleid te hebben opgedaan, heeft de Raad voor rechtsbijstand geconstateerd dat de vastgestelde inschrijfvoorwaarden juist het omgekeerde effect sorteerden en niet leidden tot de beoogde toename van het aantal (aanvragen voor) inschrijving. Daarop is in overleg tussen de Raad, de Politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid besloten dit beleid te beëindigen, hetgeen per 1 oktober 2022 is gebeurd.

Een consequentie hiervan is dat er tolken zijn die investeringen hebben gedaan om de inschrijving als specialist interceptietolk te verkrijgen en/of te behouden waarvan nu kan worden vastgesteld dat zij deze investeringen onnodig hebben gedaan. Dit betreft de kosten voor de (opfris)cursus en trainingsdagen interceptietolk, het examen van de cursus interceptietolk, het inzagemoment van het examen en het herexamen van de cursus interceptietolk. Deze kosten komen in aanmerking voor compensatie door de Raad voor rechtsbijstand. Ook de aan voornoemde kosten verbonden BTW kan worden vergoed voor zover deze niet langs andere weg wordt vergoed. Het betreft kosten die zijn gemaakt in de periode 1 september 2021 tot en met 30 september 2022.

Nadeelcompensatie is nog niet wettelijk geregeld. Nu het in de hiervoor bedoelde gevallen gaat om nadeelcompensatie voor handelen van de Raad voor rechtsbijstand namens de Minister van Justitie en Veiligheid moet echter logischerwijze worden aangenomen dat de bevoegdheid tot het compenseren van deze posten niet berust bij de Raad voor rechtsbijstand, maar bij de Minister van Justitie en Veiligheid. Met dit mandaatbesluit wordt het bestuur van de Raad in staat gesteld om namens de minister te besluiten op verzoeken om compensatie, mits aan de hiervoor genoemde voorwaarden is voldaan. Dit mandaatbesluit heeft een tijdelijk karakter, nu het gaat om een beperkte groep belanghebbenden.

Aangezien een verzoek om nadeelcompensatie afhankelijk van de omstandigheden aan de bestuursrechter dan wel de civiele rechter kan worden voorgelegd, wordt in artikel 5a, eerste lid wordt aan het bestuur van de Raad voor rechtsbijstand zowel mandaat, volmacht als machtiging verleend.

In artikel 5a, tweede lid wordt aan het bestuur van de Raad voor rechtsbijstand mandaat verleend tot het vaststellen van beleidsregels met betrekking tot de in het eerste lid verleende bevoegdheid. Deze bepaling is ontleend aan artikel 3, eerste lid, van de Regeling aanwijzing bewerker en mandaat register beëdigde tolken en vertalers. Dat artikellid is destijds in die regeling opgenomen omdat in rechtszaken vragen waren gerezen over de juridische status van door de Raad voor rechtsbijstand vastgestelde beleidsregels (Stc. 2011, 1030). Deze bepaling is zekerheidshalve in dit mandaatbesluit overgenomen.

’s-Gravenhage, 23 augustus 2023

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven