Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 16 augustus 2023, kenmerk 3636331-1050983-Z, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met de maximering van de eigen bijdrage voor geneesmiddelen in het jaar 2024

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 2.16b, tweede lid, van het Besluit zorgverzekering;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2.32, tweede lid, van de Regeling zorgverzekering wordt ‘2023’ vervangen door ‘2024’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

TOELICHTING

1. Inleiding

Met deze wijziging van de Regeling zorgverzekering (hierna: Rzv) is de maximering van de eigen bijdrage voor extramurale geneesmiddelen op € 250 per kalenderjaar verlengd tot en met het jaar 2024.

2. Maximering eigen bijdrage

Eigen bijdrage

Onder de aanspraak farmaceutische zorg van de zorgverzekering vallen de geneesmiddelen die zijn vermeld in de Rzv en zijn aangewezen door de zorgverzekeraar. De in de Rzv vermelde geneesmiddelen die op populatieniveau onderling vervangbaar zijn, worden geclusterd. Voor de geclusterde geneesmiddelen geldt een vergoedingslimiet. Indien de verzekerde een geneesmiddel uit het cluster gebruikt met een prijs die hoger is dan de vergoedingslimiet, is de verzekerde een eigen bijdrage verschuldigd. De eigen bijdrage is gelijk aan het verschil tussen de openbare prijs en de vergoedingslimiet. De manier waarop de aanspraak farmaceutische zorg is geregeld, wordt het geneesmiddelenvergoedingssysteem (hierna: GVS) genoemd.

Maximering

In het Coalitieakkoord 2021–2025 ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ is het voornemen opgenomen om stapeling van zorgkosten tegen te gaan (Kamerstukken II 2021/22, 35 788, nr. 77, blz. 34), bijvoorbeeld door de maximering van de eigen betalingen bij het GVS. Met deze regeling is de maximering op € 250 per kalenderjaar, die sinds 2019 geldt, verlengd tot en met 2024.

Uitvoering

Zorgverzekeraars zijn belast met de uitvoering van deze regeling. Zij hebben de afgelopen jaren een werkwijze gehanteerd waarbij de verzekerden de eigen bijdragen niet voldoen via de apotheek, maar de zorgverzekeraar de bijdragen achteraf int tot het jaarlijkse maximum van € 250. Deze werkwijze wordt in 2024 gecontinueerd.

3. Financiële gevolgen

Op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen over het jaar 2022 zal de maximering naar verwachting voor zeker 71.300 verzekerden een positief effect hebben. In totaal zal de maximering leiden tot circa € 47 miljoen aan eigen bijdragen die niet door de verzekerden worden betaald, maar ten laste van de zorgverzekering komen. In het kader voor de apotheekzorg is voor 2024 rekening gehouden met deze maximering.

4. Gevolgen voor de regeldruk

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen gevolgen voor de regeldruk heeft. Het met één jaar verlengen van de maximering van de eigen bijdragen voor extramurale geneesmiddelen betreft overigens een continuering van een bestaande situatie.

5. Consultatie

Zorgverzekeraars Nederland (hierna: ZN), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (hierna: KNMP) en de Patiëntenfederatie Nederland zijn geconsulteerd over het voornemen om de eigen bijdragen voor geneesmiddelen ook in 2024 te maximeren op € 250 per jaar. De Patiëntenfederatie Nederland en de KNMP hebben verheugd gereageerd op het voornemen de maximering te verlengen. ZN heeft verklaard verder geen op- of aanmerkingen te hebben.

6. Inwerkingtreding

De eigen bijdrage voor extramurale geneesmiddelen is reeds gemaximeerd tot en met het jaar 2023. De wijzigingsregeling treedt daarom per 1 januari 2024 in werking.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven