Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 27 juni 2023, nr. IENW/BSK-2023/167423, tot wijziging van de Regeling beheer batterijen en accu's 2008, de Regeling mededelingenformulier batterijen en accu's 2008 en de Regeling beheer autobanden in verband met het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (Verzamelregeling wijziging bestaande UPV’s)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 9.5.2 en 21.6, zesde lid, van de Wet milieubeheer;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel m, wordt ‘artikel 5, eerste en vierde lid,’ vervangen door ‘artikel 5, eerste lid,’.

B

Artikel 5, eerste, tweede, zesde en zevende lid, vervalt, onder vernummering van het derde tot en met vijfde lid tot eerste tot en met derde lid.

C

Artikel 7, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt ‘artikel 5, eerste, vijfde en zesde lid,’ vervangen door ‘artikel 5, derde lid, en op grond van artikel 2, tweede lid, van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’.

2. In onderdeel c wordt ‘artikel 5, vierde lid,’ vervangen door ‘artikel 5, tweede lid,’.

D

In artikel 8 wordt na ‘van de artikelen 5 en 7‘ ingevoegd ‘en van artikel 2, tweede lid, van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’.

E

In artikel 10, eerste lid, onderdeel d, wordt ‘artikel 5, eerste, vijfde en zesde lid,’ vervangen door ‘artikel 5, derde lid,’.

F

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. In afwijking van het eerste lid draagt de producent, bedoeld in artikel 1 van het Besluit beheer autowrakken, of de importeur, bedoeld in artikel 1 van dat besluit, geen zorg voor de financiering van de kosten voor een batterij of accu, aanwezig in een autowrak als bedoeld in artikel 1 van het Besluit beheer autowrakken, voor zover de producent of importeur ter uitvoering van artikel 2, tweede lid, van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid zorg heeft gedragen voor de financiering van de kosten verbonden aan die batterij of accu.

3. In het vierde lid wordt na ‘De kosten, bedoeld in het eerste lid,’ ingevoegd ‘en in artikel 3, tweede lid, van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’.

G

Het opschrift van paragraaf 7 komt te luiden: § 7. Verslaglegging.

H

Artikel 12 vervalt.

I

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘van de artikelen 3, 6, 7, 10 en 11 en over de hoeveelheid door hem op de markt gebrachte batterijen en accu’s’ vervangen door ‘van artikel 3’.

2. Onder vernummering van het tweede lid tot derde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Het verslag, bedoeld in artikel 5 van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, wordt jaarlijks voor 1 augustus over het voorafgaande kalenderjaar uitgebracht.

3. Het derde lid (nieuw) komt te luiden:

  • 3. De fabrikant of producent maakt bij het indienen van het verslag, bedoeld in het eerste en tweede lid, in ieder geval gebruik van het in de bijlage bij deze regeling opgenomen formulier.

ARTIKEL II

De Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 2008 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

De producent, bedoeld in artikel 1 van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008, maakt bij het indienen van de melding, bedoeld in artikel 4 van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, gebruik van het in de bijlage bij deze regeling opgenomen formulier.

B

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a

Deze regeling berust op artikel 9.5.2, zevende lid, van de Wet milieubeheer in samenhang met artikel 4 van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

C

In artikel 3 wordt ‘Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 2008’ vervangen door ‘Regeling meldingsformulier batterijen en accu’s’.

D

De bijlage wordt als volgt gewijzigd:

1. De termen ‘mededeling’ en ‘mededelingen’ worden telkens vervangen door ‘melding’’ onderscheidenlijk ‘meldingen’.

2. ‘De verplichtingen uit het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 (…) is titel 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.’ wordt vervangen door ‘Het ingevulde formulier wordt per e-mail verzonden naar producentenverantwoordelijkheid@rws.nl of per post naar:

Rijkswaterstaat

WVL, Leefomgeving

Afdeling Circulaire Economie en Afval (LOAC)

t.a.v. Team uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Postbus 2232

3500 GE Utrecht’.

3. ‘De definitie van ‘producent’ kunt u vinden in artikel 1, eerste lid, onderdeel e, van het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008.’ vervalt.

4. ‘6. Draagbare batterijen en accu’s (artikel 5, eerste tot en met vierde lid, van de regeling)’ wordt vervangen door ‘6. Draagbare batterijen en accu’s (artikel 5, eerste en tweede lid, van de regeling)’.

5. ‘7. Industriële batterijen en accu’s (artikel 5, vijfde lid, van de regeling)’ wordt vervangen door ‘7. Industriële batterijen en accu’s (artikel 5, derde lid, van de regeling)’.

6. ‘8. Autobatterijen en accu’s (artikel 5, zesde en zevende lid, van de regeling)’ wordt vervangen door ‘8. Autobatterijen en accu’s’.

7. ‘Toelichting: in 2012 moet u een inzamelpercentage van ten minste 25 behalen; in 2016 moet u een inzamelpercentage van ten minste 45 behalen (zie de artikelen 6 en 18 van de regeling).’ wordt vervangen door ‘Toelichting: u moet een inzamelpercentage van ten minste 45 behalen (zie artikel 6 van de regeling).’.

ARTIKEL III

De Regeling beheer autobanden wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

De producent, bedoeld in artikel 1 van het Besluit beheer autobanden, of de importeur, bedoeld in artikel 1 van dat besluit, maakt bij het indienen van de melding, bedoeld in artikel 4 van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, gebruik van het in bijlage 1 bij deze regeling opgenomen formulier.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

De producent, bedoeld in artikel 1 van het Besluit beheer autobanden, of de importeur, bedoeld in artikel 1 van dat besluit, maakt bij het indienen van het verslag, bedoeld in artikel 5 van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, gebruik van het in bijlage 2 bij deze regeling opgenomen formulier.

C

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3

Deze regeling berust op artikel 9.5.2, zevende lid, van de Wet milieubeheer in samenhang met de artikelen 4 en 5 van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

ARTIKEL V

Deze regeling wordt aangehaald als: Verzamelregeling wijziging bestaande UPV’s.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

NOTA VAN TOELICHTING

1. Algemeen

1.1 Inleiding

Deze regeling wijzigt de Regeling beheer batterijen en accu’s 20081, de Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 20082 en de Regeling beheer autobanden3. Aanleiding hiervoor is het per 1 januari 2023 van kracht worden van algemene regels met betrekking tot de regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor batterijen en accu’s en autobanden op grond van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid4 5.

Deze wijzigingen zijn wetstechnisch van aard en brengen geen inhoudelijke veranderingen teweeg in de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor batterijen en accu’s en autobanden. Aan de inwerkingtreding is dan ook terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2023 verbonden.

1.2 Regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Er is sprake van een regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid indien er regels of een besluit zijn die ervoor zorgen dat degene die stoffen, mengsels of producten in de handel brengt, geheel of gedeeltelijk de financiële of organisatorische verantwoordelijkheid draagt voor het beheer van de van die stoffen, mengsels of producten overgebleven afvalstoffen. Deze omschrijving van een regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid is vastgelegd in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer. Blijkens dat artikel wordt onder ‘beheer van afvalstoffen’ verstaan: inzameling, vervoer, nuttige toepassing, met inbegrip van sortering, en verwijdering van afvalstoffen, met inbegrip van het toezicht op die handelingen en de nazorg voor stortplaatsen na sluiting en met inbegrip van de activiteiten van afvalstoffenhandelaars en afvalstoffenmakelaars.

De regels of het besluit waarmee een regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid wordt vastgesteld, zijn:

  • een algemene maatregel van bestuur op grond van artikel 9.5.2 Wet milieubeheer;

  • een ministeriële regeling op grond van artikel 9.5.2 Wet milieubeheer in samenhang met artikel 21.6, zesde lid, Wet milieubeheer; of

  • een besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat op grond van artikel 15.36 Wet milieubeheer tot het algemeen verbindend verklaren van een overeenkomst over een afvalbeheerbijdrage.

1.3 Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (hierna: Besluit UPV) bevat algemene regels ten aanzien van regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid die zijn gebaseerd op artikel 9.5.2 van de Wet milieubeheer (artikel 1, tweede lid, Besluit UPV).

Deze regels hebben betrekking op:

  • het innamesysteem voor de producten waar de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid betrekking op heeft, wanneer deze afval zijn geworden (artikel 2, tweede lid, Besluit UPV);

  • de informatieverstrekking aan de afvalhouders omtrent afvalpreventiemaatregelen, het innamesysteem, voorzieningen voor hergebruik of nuttige toepassing en de preventie van zwerfafval (artikel 2, derde lid, Besluit UPV);

  • het beschikbaar hebben van voldoende financiële en organisatorische middelen om aan de verplichtingen te voldoen die voortvloeien uit de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid en het Besluit UPV (artikel 3 Besluit UPV);

  • het doen van een melding aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat omtrent het nakomen van de verplichtingen op grond van de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid en het Besluit UPV (artikel 4 Besluit UPV);

  • het toezenden van een jaarlijks verslag over het nakomen van de verplichtingen die voortvloeien uit de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid en het Besluit UPV (artikel 5 Besluit UPV); en

  • de mogelijkheid tot gezamenlijke uitvoering van de verplichtingen op grond van de regeling voor uitgebreide producentverantwoordelijkheid en het Besluit UPV (artikel 6 Besluit UPV).

1.4 Wijziging regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Alhoewel het Besluit UPV op 1 juli 2020 in werking is getreden, geldt het pas met ingang van 1 januari 2023 voor een op artikel 9.5.2 van de Wet milieubeheer gebaseerde regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid die is vastgesteld voor 4 juli 2018 (artikel 7 Besluit UPV). Dit betreft de regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid ten aanzien van autobanden, autowrakken, batterijen en accu’s, elektrische en elektronische apparatuur en verpakkingen die voor die datum op grond van artikel 9.5.2 van de Wet milieubeheer zijn vastgelegd in:

  • het Besluit beheer autobanden6;

  • het Besluit beheer autowrakken7;

  • het Besluit beheer batterijen en accu’s 20088;

  • het Besluit beheer verpakkingen 20149;

  • de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008;

  • de Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 2008;

  • de Regeling beheer autobanden; en

  • de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

Producenten van autobanden, auto’s, batterijen en accu’s, elektrische en elektronische apparatuur en verpakkingen worden geacht per 1 januari 2023 ten aanzien van het innamesysteem voor hun (afval)producten, de melding, de noodzakelijke financiële middelen voor de uitvoering van de verplichtingen in het kader van de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, het verslag over de uitvoering van deze verplichtingen alsmede de gezamenlijk uitvoering ervan, de regels daaromtrent in het Besluit UPV in acht te nemen.

Met het oog hierop dienen de vorengenoemde algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen te worden aangepast (of ingetrokken) in het geval deze besluiten en regelingen bepalingen omtrent deze onderwerpen bevatten die een samenloop met de bepalingen uit het Besluit UPV opleveren. Een dergelijke samenloop van bepalingen is uit wetgevingsoogpunt niet gewenst.

Voor het Besluit beheer verpakkingen 2014 is de aanpassing aan het Besluit UPV reeds verwerkt10.

Aanvankelijk was mede voorzien in wijziging van de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, maar daar is van afgezien omdat dit nader onderzoek behoeft. Met deze regeling worden de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008, de Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 2008 en de Regeling beheer autobanden aangepast aan de regels van het Besluit UPV. De aanpassingen van het Besluit beheer autobanden, het Besluit beheer autowrakken en het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 geschieden separaat van deze regeling bij het Verzamelbesluit wijziging bestaande UPV’s11, waarbij het vooral gaat om het schrappen van de door het Besluit UPV overbodig geworden bepalingen.

De aanpassing van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008, de Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 2008 en de Regeling beheer autobanden aan de algemene regels van het Besluit UPV hebben in hoofdzaak betrekking op de regels ten aanzien van de melding en het verslag. In de artikelsgewijze toelichting wordt nader beschreven waar de wijzigingen van de desbetreffende regelingen betrekking op hebben.

In een aantal gevallen bevatten de regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid die zijn gebaseerd op artikel 9.5.2 Wet milieubeheer ten aanzien van het innamesysteem voor producten die afval zijn geworden, specifieke regels die complementair zijn aan de algemene regels die ten aanzien van het innamesysteem op grond van artikel 2 Besluit UPV gelden. Deze specifieke regels vinden veelal hun grondslag in EU-regelgeving, zoals de desbetreffende (afvalstoffen)richtlijnen, en zijn om die reden in de desbetreffende besluiten of regelingen in stand gelaten.

1.5 Gevolgen voor burgers en bedrijfsleven

De gevolgen voor het bedrijfsleven van het per 1 januari 2023 van kracht worden van het Besluit UPV voor de regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor batterijen en accu’s, autobanden en elektrische en elektronische apparatuur zijn beschreven in hoofdstuk 5 van de nota van toelichting bij het Besluit UPV. Daarbij is onder andere aangegeven dat de lastendruk als gevolg van de (nieuwe) verplichtingen van het Besluit UPV ten aanzien van de melding en het verslag beperkt zullen veranderen.

De (wetstechnische) wijzigingen die met deze regeling worden aangebracht in de regelingen van uitgebreide procentenverantwoordelijkheid in verband met het per 1 januari 2023 van kracht worden van de algemene regels in het Besluit UPV leiden niet tot verhoging of verlaging van de lastendruk voor burgers of bedrijven.

1.6 Voorbereiding

In het kader van de voorbereiding van deze regeling zijn de (producenten)organisaties Stichting Batterijen (Stibat), Vereniging Band en Milieu, Stichting Open en de Stichting WEEE die namens de producenten van respectievelijk batterijen, autobanden en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, uitvoering geven aan de desbetreffende regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid geïnformeerd over deze regeling en geattendeerd op het van kracht worden van het Besluit UPV op deze regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

Aangezien deze regeling wetstechnisch van aard is en niet leidt tot inhoudelijke wijzigingen van de regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor respectievelijk batterijen en accu’s, autobanden en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur en om die reden geen ingrijpende verandering teweegbrengt in de rechten en plichten van burgers en bedrijven en ook geen ingrijpende gevolgen heeft voor de uitvoeringspraktijk, is afgezien van internetconsultatie. Om dezelfde reden en gegeven het feit dat de (wetstechnische) wijzigingen in deze regeling niet leiden tot veranderingen in de lastendruk is de regeling niet ter advisering aangeboden aan het Adviescollege toetsing regeldruk.

Gegeven het feit dat de grondslag voor wijziging van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 en de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is gelegen in artikel 21.6, zesde lid, van de Wet milieubeheer, is een ontwerp van deze regeling in het kader van de in dat artikel voorgeschreven voorhangprocedure aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. De ontwerpregeling is in de Tweede Kamer behandeld bij het commissiedebat Circulaire economie van 11 mei 2022 en in de Eerste Kamer voor kennisgeving aangenomen13.

2. Artikelsgewijs

Artikel I (Wijziging Regeling beheer batterijen en accu’s 2008)

De wijzigingen in de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008, opgenomen in artikel I van deze regeling, zijn een gevolg van het per 1 januari 2023 van kracht worden van de regels inzake het innamesysteem, het informeren van gebruikers, de financiering van verplichtingen in het kader van de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, melding en de verslaglegging voor producenten van batterijen en accu’s op grond van het Besluit UPV.

Artikel 5, zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling, bevatte in het eerste, tweede, zesde en zevende lid, bepalingen, gericht tot de producent van respectievelijk draagbare batterijen en accu’s en van autobatterijen of accu’s, omtrent het inzamelsysteem voor batterijen en accu’s. Aangezien per 1 januari 2023 voor deze producenten de in artikel 2 van het Besluit UPV opgenomen verplichtingen aangaande het innamesysteem gelden, komen de bepalingen daaromtrent in het eerste, tweede, zesde en zevende lid van artikel 5 te vervallen.

De wijziging van artikel 7 houdt verband met de wijziging van artikel 5. Artikel 7 bevat nu naast de verwijzing naar de ingezamelde batterijen en accu’s op grond van artikel 5, derde lid, (nieuw) een verwijzing naar de op grond van artikel 2, tweede lid, Besluit UPV ingezamelde batterij en accu’s.

Ook de wijziging van artikel 8 is een gevolg het feit dat de verplichting tot inzameling van batterijen en accu’s per 1 januari 2023 zijn grondslag (mede) vindt in artikel 2, tweede lid, van het Besluit UPV. Het opnemen van de verwijzing naar dit artikel leidt niet tot verandering in de zorgplicht voor producenten om geen handelsbelemmeringen of concurrentieverstoring te veroorzaken bij het uitvoeren van hun verplichting tot terugname en inzameling van batterijen en accu’s.

Artikel 10, eerste lid, onderdeel d, zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling bevatte voor producenten (tevens) de verplichting tot het informeren van de eindgebruikers van batterijen en accu’s over het inzamelsysteem voor batterijen en accu’s. Aangezien per 1 januari 2023 voor producenten van batterijen en accu’s deze verplichting geldt op grond van artikel 2, derde lid, van het Besluit UPV, is de verwijzing naar het eerste en zesde lid van artikel 5 in artikel 10, eerste lid, onderdeel d, komen te vervallen.

Artikel 11, tweede en derde, lid bevatten beide uitzonderingen op de financieringsverplichting neergelegd in het eerste lid van dat artikel. Per 1 januari 2023 gelden er voor de financiering van de maatregelen in het kader van de in Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 neergelegde regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid de verplichtingen op grond van artikel 3, tweede lid, van het Besluit UPV. De redactie van het tweede en derde lid van artikel 11 is daaraan aangepast. Hetzelfde geldt voor de wijziging van het vierde lid van artikel 11.

Artikel 12 zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling bevatte voor producenten de verplichting zich te registreren bij de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Aangezien producenten zich automatisch registreren bij het gevolg geven aan de verplichting tot het doen van een mededeling omtrent de uitvoering van de verplichtingen in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid opgenomen in artikel 4 van het Besluit UPV, is de verplichting tot het registreren in artikel 12 van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 komen te vervallen. Dit heeft er tevens toe geleid dat in het opschrift van paragraaf 7 van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 de term ‘Registratie’ is komen te vervallen. Paragraaf 7 bevat nu immers nog slechts een bepaling over de verslaglegging.

Artikel 13 zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling bevatte de verplichting voor producenten om jaarlijks voor 1 augustus aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat verslag uit te brengen over de uitvoering van de verplichtingen in de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008. Aangezien met ingang van 1 december 2023 voor producenten van batterijen en accu’s een verplichting tot verslaglegging over de verplichtingen in het kader van hun uitgebreide producentenverantwoordelijkheid geldt op grond van artikel 5 van het Besluit UPV, is deze verplichting in de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 komen te vervallen.

In artikel 13 (nieuw) resteert nu nog de verplichting tot het uitbrengen van een verslag over de uitvoering van artikel 3 (preventiemaatregelen) aangezien de verplichting tot het treffen van preventiemaatregelen geen onderdeel uitmaakt van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

In artikel 13, tweede lid, (nieuw) is vastgelegd dat het verslag, bedoeld in artikel 5 van het Besluit UPV, jaarlijks voor 1 augustus moet worden uitgebracht. Het vastleggen van de datum van verslaglegging in het Regeling beheer batterijen en accu’s vindt zijn grondslag in artikel 5, eerste lid, van het Besluit UPV.

Artikel II (Wijziging Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 2008)

Per 1 januari 2023 zijn (nieuwe) producenten van batterijen en accu’s verplicht een melding te doen op grond van artikel 4 van het Besluit UPV. Deze verplichting was voorheen vastgelegd in het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008, dat gelet op het Verzamelbesluit wijziging bestaande UPV’s per 1 januari 2023 is komen te vervallen.

Met de wijziging van artikel 1 wordt bewerkstelligd dat producenten bij de melding op grond van artikel 4 van het Besluit UPV gebruik maken van het formulier opgenomen in de Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 2008.

In artikel 1a wordt verduidelijkt dat de grondslag voor deze regeling thans wordt gevormd door artikel 9.5.2, zevende lid, Wet milieubeheer in samenhang met artikel 4 van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

Ten slotte is de citeertitel gewijzigd, is in de bijlage de term mededeling telkens vervangen door de term melding en zijn achterhaalde delen van de toelichting bij het formulier geschrapt of vervangen.

Artikel III (Wijziging Regeling beheer autobanden)

Met de wijziging van artikel 1 wordt bewerkstelligd dat producenten bij de melding op grond van artikel 4 van het Besluit UPV gebruik maken van het formulier opgenomen in de Regeling beheer autobanden.

Per 1 januari 2023 zijn (nieuwe) producenten van autobanden verplicht een melding te doen op grond van artikel 4 van het Besluit UPV. Deze verplichting was voorheen vastgelegd in artikel 7 van het Besluit beheer autobanden dat, gelet op het Verzamelbesluit wijziging bestaande UPV’s, per 1 januari 2023 is komen te vervallen.

Met de wijziging van artikel 2 wordt bewerkstelligd dat producenten bij de verslaglegging op grond van artikel 5 van het Besluit UPV gebruik maken van het formulier opgenomen in de Regeling beheer autobanden.

Per 1 januari 2023 zijn producenten van autobanden op grond van artikel 5 van het Besluit UPV verplicht jaarlijks verslag uit te brengen over het nakomen van de verplichtingen in het kader van de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

In artikel 3 (nieuw) wordt verduidelijkt dat de grondslag voor deze regeling thans wordt gevormd door artikel 9.5.2, zevende lid, van de Wet milieubeheer in samenhang met de artikelen 4 en 5 van het Besluit UPV.

Artikel IV (Inwerkingtreding)

Er is afgeweken van de minimuminvoeringstermijn om, gelet op de jaarindeling, aanmerkelijke private en publieke nadelen te voorkomen. Aan de inwerkingtreding is terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2023 toegekend om de beoogde aansluiting bij de per 1 januari 2023 van kracht geworden algemene regels met betrekking tot de regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid batterijen en accu’s en voor autobanden op grond van het Besluit UPV alsnog tot stand te brengen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 9 september 2008, nr. K&K 2008088170, houdende regels met betrekking tot het afvalbeheer en het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in batterijen en accu’s (Regeling beheer batterijen en accu’s 2008) (Stcrt. 2008, 181).

X Noot
2

Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 9 september 2008, nr. K&K 2008087862, houdende vaststelling van een formulier voor het doen van een mededeling in verband met de uitvoering van het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 (Regeling mededelingenformulier batterijen en accu’s 2008) (Stcrt. 2008, 183)

X Noot
3

Regeling van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, van 2 maart 2004, nr. SAS/2004020028, houdende regels met betrekking tot het vaststellen van formulieren in verband met de uitvoering van het Besluit beheer autobanden, alsmede wijziging van de Regeling verpakking en verpakkingsafval (Regeling beheer autobanden) (Strct. 2004, 53)

X Noot
4

Besluit van 18 september 2020, houdende regels voor een regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor het beheer van afvalstoffen (Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid) (Stb. 2020, 375).

X Noot
5

Op grond van artikel 7 van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid is het besluit tot 1 januari 2023 niet van toepassing op de op grond van artikel 9.5.2. van de Wet milieubeheer voor 4 juli 2018 vastgestelde regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

X Noot
6

Besluit van 9 december 2003, houdende vaststelling van regels met betrekking tot het beheer van autobanden, alsmede wijziging van een aantal besluiten in verband met het schrappen van bepalingen met betrekking tot de in afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht geregelde procedure (Besluit beheer autobanden) (Stb. 2003, 564).

X Noot
7

Besluit van 24 mei 2002, houdende implementatie van richtlijn nr. 2000/53/EG van het Europees parlement en de Raad van de Europese Unie van 18 september 2000 betreffende autowrakken (PbEG L 269) (Besluit beheer autowrakken) (Stb 2002, 259).

X Noot
8

Besluit van 4 juli 2008, houdende regels met betrekking tot de mededeling inzake het afvalbeheer en het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in batterijen en accu’s (Besluit beheer batterijen en accu’s 2008) (Stb. 2008, 364).

X Noot
9

Besluit van 27 oktober 2014, houdende regels voor verpakkingen en verpakkingsafval (Besluit beheer verpakkingen 2014) (Stb. 2014, 409).

X Noot
10

Besluit van 17 juni 2021, houdende wijziging van het Besluit beheer verpakkingen 2014 in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2018/852 van het Europees parlement en de Raad van 30 mei 2018 tot wijziging van Richtlijn 94/62/EG betreffende verpakking en verpakkingsafval en in verband met het per 1 januari 2023 van toepassing worden van algemene regels betreffende regelingen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (Stb. 2021, 305).

X Noot
11

Besluit van 30 mei 2023, houdende wijziging van het Besluit beheer autobanden en het Besluit beheer autowrakken en intrekking van het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 in verband met het per 1 januari 2023 van toepassing zijn van algemene regels ten aanzien van de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor autobanden, autowrakken en batterijen en accu’s op grond van het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, en wijziging van het Besluit beheer verpakkingen 2014 (Verzamelbesluit wijziging bestaande UPV’s) (Stb. 2023, 178).

X Noot
13

In de vergadering van de commissies IWO en EZK/LNV van 17 mei 2022.

Naar boven