Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 3 juli 2023, nr. WJZ/ 32886656, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 in verband met de openstelling van de subsidiemodule Venture Challenge

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 wordt onder de rijen betreffende titel 3.23 een rij ingevoegd, luidende:

       

05-07-2023

t/m 13-07-2023

€ 100.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 3 juli 2023

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Doel en inhoud

Deze wijzigingsregeling voorziet in een nieuwe openstelling van de subsidiemodule Venture Challenge, opgenomen in titel 3.23 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies. Hiertoe wordt de Regeling openstelling EZK-en LNV subsidies 2023 gewijzigd. In de tabel, behorende bij artikel 1, wordt een nieuwe openstellingsperiode en een subsidieplafond opgenomen voor deze subsidiemodule. Het aanvragen van een subsidie is mogelijk vanaf 5 juli 2023 tot en met 13 juli 2023. Voor deze openstelling geldt een subsidieplafond van € 100.000.

De subsidiemodule Venture Challenge beoogt meer valorisatie van kennis door sterkere benutting van onderzoeksresultaten voor markttoepassingen via het starten van bedrijven. Met deze subsidiemodule wordt subsidie verstrekt aan (toekomstige) startups voor deelname aan het Venture Challenge programma. Het Venture Challenge programma is een innovatieadviesdienst die in opdracht van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) georganiseerd wordt, en die uit meerdere bijeenkomsten bestaat, zoals bootcamps en coaching sessies, met ervaren business coaches, experts en ondernemers uit de sector, waar de teams worden klaargestoomd voor een succesvolle start van hun bedrijf.

Voor een uitgebreidere achtergrond van deze subsidiemodule wordt verwezen naar de algemene toelichting bij de regeling waarmee deze subsidiemodule is ingevoerd (Stcrt. 2019, 69548).

2. Staatssteun

De subsidie die op grond van deze subsidiemodule wordt verleend bevat staatssteun. Deze steun wordt gerechtvaardigd op grond van artikel 28 van de algemene groepsvrijstellingsverordening.

3. Regeldruk

De Venture Challenge subsidiemodule wordt ongewijzigd opengesteld, ook de informatieverplichtingen blijven ongewijzigd. De openstelling van deze subsidiemodule leidt per aanvraag daardoor niet tot een toe- of afname van de administratieve lasten bij de gebruikers ten opzichte van eerdere openstellingen. Het betreft een bestaande regeling, waarbij bij eerdere openstellingen is uitgegaan van een totale regeldruk van naar schatting € 7.092. Afgezet tegen het totale subsidiebedrag betekent dit een regeldruk van 3,55 procent. Met deze nieuwe openstelling worden vergelijkbare regeldruklasten verwacht.

4. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de

eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven