Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 juni 2023, kenmerk 3611583-1049617-PZo, inzake de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na op 22 maart 2023 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstukken II 2022/23, 29 282, nr. 511) als bedoeld in artikel 8 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Besluit:

Artikel 1 Definities

In deze aanwijzing wordt verstaan onder:

Besluit:

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG;

Bijlage:

bijlage behorende bij de artikelen 2 en 4 van het Besluit;

minister:

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

opleidende zorgaanbieder:

een zorgaanbieder die een samenwerkingsovereenkomst heeft met een door de minister in het kader van de Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) aangewezen opleidingsinstelling;

wet:

Wet marktordening gezondheidszorg;

zorgautoriteit:

Nederlandse Zorgautoriteit, genoemd in artikel 3 van de wet.

Artikel 2 Werkingssfeer

Deze aanwijzing is van toepassing op activiteiten verricht in het kader van de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut als bedoeld in onderdeel B, aanhef, onder 1, sub a, onder 4 van de Bijlage.

Artikel 3 Verstrekken beschikbaarheidbijdrage

De zorgautoriteit verstrekt jaarlijks beschikbaarheidbijdragen op basis van het vastgestelde verdeelplan en het opleidingsoverzicht die gelden in het desbetreffende subsidiejaar voor activiteiten als bedoeld in artikel 2 door daartoe opleidende zorgaanbieders. Hierbij wordt aangesloten bij de wijze als omschreven in de Aanwijzing beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2013 (Stcrt. 2012, 20041), met uitzondering van de in die aanwijzing gehanteerde invulling van het begrip opleidende zorgaanbieder voor de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut. Om te kwalificeren als opleidende zorgaanbieder dient een zorgaanbieder voor deze twee opleidingen namelijk een samenwerkingsovereenkomst te hebben met een door de minister in het kader van de Wet BIG aangewezen opleidingsinstelling.

Artikel 4 Opdracht

Ter uitvoering van deze aanwijzing stelt de zorgautoriteit met ingang van 1 januari 2024 regels en beleidsregels vast.

Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan door plaatsing met de toelichting in de Staatscourant.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

TOELICHTING

In de Aanwijzing beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2013 (Stcrt. 2012, 20041) is de definitie van ‘opleidende zorgaanbieder’ opgenomen in artikel 1, aanhef en onder i. Hierin is bepaald dat om als opleidende zorgaanbieder te kunnen kwalificeren er een erkenning nodig is van de voor die opleiding relevante registratiecommissie. Dit ter garantie van de kwaliteit van de vervolgopleiding. Voor de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut (artikel 3 Wet BIG beroepen) werden thans aan opleidende zorgaanbieders de erkenningen afgegeven door de Commissie Registratie en Toezicht (CRT) van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt). Deze erkenning werd alleen afgegeven indien werd voldaan aan de beroepsnormen die door het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut (CSGP) van de FGzPt zijn vastgesteld.

Recent bleek echter dat de juridische grondslag op basis waarvan deze registratiecommissie een erkenning mag afgeven niet voldoende geborgd was voor deze beroepen. Om te voorkomen dat de beperkingen van de definiëring van ‘opleidende zorgaanbieder’ in artikel 1, aanhef en onder i ertoe leidt dat er geen beschikbaarheidbijdragen verstrekt kunnen worden aan zorgaanbieders ten behoeve van de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut voorziet deze aanwijzing voor de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut in een andere definitie van ‘opleidende zorgaanbieder’. Zo kan ook voor deze opleidingen een beschikbaarheidbijdrage verstrekt worden.

Om in aanmerking te komen voor een beschikbaarheidbijdrage voor de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut dient de betreffende zorgaanbieder een samenwerkingsovereenkomst te hebben met een door de minister in het kader van de Wet BIG aangewezen opleidingsinstelling. Voor de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut wordt middels deze aanwijzing voor wat betreft de kwaliteitseisen aangesloten bij de BIG-regelgeving en de verantwoordelijkheid die de opleidingsinstelling op grond daarvan heeft voor de kwaliteit van de gehele opleiding. Een zorgaanbieder kan alleen een leerwerkplek aanbieden als er een samenwerking is met een opleidingsinstelling die het theoretisch gedeelte van de opleiding aanbiedt en gerechtigd is het getuigschrift uit te reiken. Zorgaanbieders komen slechts voor de duur van hun samenwerkingsovereenkomst voor een beschikbaarheidbijdrage in aanmerking.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven