Verordening van 12 juni 2023 houdende regels tot wijziging van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen, de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen en de Verordening op de Raad voor Toezicht

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Overwegende dat het wenselijk is de bepalingen met betrekking tot het toetsingsproces in die zin te wijzigen dat accountantseenheden worden aangemoedigd om hun kwaliteit continue te verbeteren;

Gelet op artikel 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervallen de aanduidingen van de onderdelen en de begripsbepalingen worden in alfabetische volgorde geplaatst;

B

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3

  • 1. Het bestuur beoordeelt de kwaliteit van de beroepsuitoefening van een accountant.

  • 2. In het kader van een kwaliteitsbeoordeling:

    • a. toetst het bestuur eenmaal in de zes jaar of het kwaliteitssysteem van een accountantseenheid en voor zover van toepassing een of meer daaraan gelieerde entiteiten in opzet en werking voldoet aan wet- en regelgeving;

    • b. voert het bestuur drie jaar voorafgaand aan de toetsing een ontwikkelingsgesprek.

  • 3. Onverminderd het tweede lid kan het bestuur aanvullend een of meerdere ontwikkelingsgesprekken plannen.

  • 4. In afwijking van de in het tweede lid genoemde termijnen kan het bestuur het voeren van het ontwikkelingsgesprek en de toetsing van het kwaliteitssysteem eerder laten plaatsvinden of uitstellen.

  • 5. Het bestuur betrekt in een beoordeling als bedoeld in het tweede lid, niet de uitvoering van een wettelijke controle als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel p van de Wet toezicht accountantsorganisaties.

C

Er wordt na artikel 3 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

Het bestuur stelt vast welke accountantseenheden in een bepaald jaar in aanmerking komen voor een ontwikkelingsgesprek.

D

In artikel 4 wordt na het derde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. Indien een accountantseenheid lid is van of aangesloten is bij een geaccrediteerde koepelorganisatie kan informatie die in het kader van dit artikel is verkregen worden gedeeld met de koepelorganisatie.

E

Er worden na artikel 4 twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 4a

  • 1. Het bestuur kan een risicoanalyse uitvoeren.

  • 2. Het bestuur kan informatie uit interne en externe bronnen betrekken in de risicoanalyse, waaronder in elk geval informatie die verkregen is uit:

    • a. uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, voor zover deze betrekking hebben op accountants die werkzaam zijn voor of verbonden zijn aan de accountantseenheid;

    • b. uitspraken van de Accountantskamer, voor zover deze betrekking hebben op accountants die werkzaam zijn voor of verbonden zijn aan de accountantseenheid;

    • c. beslissingen van de NBA Klachtencommissie, voor zover deze betrekking hebben op accountants die werkzaam zijn voor of verbonden zijn aan de accountantseenheid;

    • d. beslissingen van de Raad voor Geschillen.

Artikel 4b

Het bestuur kan besluiten om, onverminderd het bepaalde in artikel 3, de volgende onderzoeken te verrichten:

  • a. een thematisch onderzoek;

  • b. een nader onderzoek;

  • c. een incidentenonderzoek; of

  • d. een onderzoek naar niet-naleving van beroepsnormen die voor accountants gelden.

F

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

In het eerste lid wordt ‘artikel 3’ vervangen door: artikel 3 en een onderzoek als bedoeld in artikel 4b.

G

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 3, tweede lid’ vervangen door: artikel 3, tweede lid, onderdeel a;

2. In het eerste lid worden onder verlettering van onderdeel b tot onderdeel d twee onderdelen ingevoegd, luidende:

  • b. toetsers aan voor het voeren van het ontwikkelingsgesprek, bedoeld in artikel 3, tweede lid, onderdeel b;

  • c. personen aan voor het verrichten van een nader onderzoek als bedoeld in artikel 3, derde lid;

H

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7

  • 1. Het bestuur kan de bevindingen naar aanleiding van een beoordeling als bedoeld in artikel 3 en een onderzoek als bedoeld in artikel 4b, in de vorm van een klacht ter kennis van de accountantskamer brengen indien daarbij feiten of omstandigheden geconstateerd worden die grond kunnen opleveren tot het opleggen van een tuchtrechtelijke maatregel, althans tot gegrondverklaring van de klacht.

  • 2. Indien meerdere accountants betrokken zijn bij de bedrijfsvoering en opdrachtuitvoering van de accountantseenheid, bepaalt het bestuur aan de hand van de toepasselijke wet- en regelgeving en feitelijke omstandigheden tegen welke accountant of accountants een klacht aanhangig wordt gemaakt.

HA

In artikel 15 wordt onder vernummering van het tweede tot en met het vierde lid tot het derde lid tot en met het vijfde lid een lid ingevoegd dat komt te luiden:

  • 2. In het geval het bestuur een eindoordeel neemt als bedoeld in artikel 12, tweede lid, onderdeel b, en tevens van oordeel is dat in de hertoetsing slechts een gedeelte van de opzet van het kwaliteitssysteem van de accountantseenheid of slechts een gedeelte van de werking van het kwaliteitssysteem van de accountantseenheid moet worden beoordeeld, vergezelt het bestuur het eindoordeel van een indicatie van de tijd die naar verwachting benodigd is voor de uitvoering van de hertoetsing.

HB

In artikel 12 wordt een vierde lid toegevoegd dat komt te luiden:

  • 4. In het geval een eindoordeel als bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, uitsluitend is gebaseerd op het oordeel over de uitvoering van assurance-opdrachten door de accountantseenheid, dan wordt dit vermeld in het eindoordeel.

HC

Na artikel 13 wordt een artikel ingevoegd dat komt te luiden:

Artikel 13a

  • 1. Een toetser of een toetsingsteam kan aan het bestuur voorstellen een voortgezette toetsing uit te voeren.

  • 2. Een voorstel als bedoeld in het vorige lid, gaat vergezeld van een indicatie van de tijd welke een toetser of een toetsingsteam verwacht te besteden aan een voortgezette toetsing.

  • 3. Een voortgezette toetsing is uitsluitend aangewezen in het geval een toetser of een toetsingsteam voornemens is met het concept-verslag, bedoeld in artikel 13, tweede lid, een oordeel voor te stellen als bedoeld in:

    • a. artikel 12, tweede lid, onderdeel b, en de toetser of het toetsingsteam tevens oordeelt dat er een reële mogelijkheid bestaat om binnen drie maanden tot een voorstel als bedoeld in artikel 12, tweede lid, onderdeel a te komen; of

    • b. artikel 12, derde lid, onderdeel b, en de toetser of het toetsingsteam tevens oordeelt dat er een reële mogelijkheid bestaat om binnen drie maanden tot een voorstel als bedoeld in artikel 12, derde lid, onderdeel a te komen.

  • 4. Bij een voortgezette toetsing wordt de getoetste accountantseenheid een termijn van ten hoogste drie maanden gegund om de tekortkomingen die ten grondslag liggen aan de aanwijzingen te herstellen.

  • 5. Het herstel van de tekortkomingen die ten grondslag liggen aan de aanwijzingen wordt geverifieerd met de afronding van een voortgezette toetsing.

  • 6. De uitkomst van een voortgezette toetsing maakt onderdeel uit van het concept-toetsingsverslag als bedoeld in artikel 13, tweede lid.

  • 7. De toetser of het toetsingsteam stelt een voortgezette toetsing aan de orde in de bespreking, bedoeld in artikel 13, eerste lid.

  • 8. Het bestuur wijkt gemotiveerd af van en voorstel als bedoeld in het eerste lid.

I

In artikel 19, eerste lid, wordt ‘artikel 3, vierde lid,’ vervangen door: artikel 4b, onderdeel a,.

J

In artikel 20, eerste lid, wordt ‘artikel 3, vierde lid,’ vervangen door: artikel 4b, onderdeel b,.

K

In artikel 21, eerste lid, wordt ‘artikel 3, vijfde lid, onderdeel a,’ vervangen door: artikel 4b, onderdeel c,.

L

In artikel 22, eerste lid, wordt de zinsnede ‘artikel 3, vijfde lid, onderdeel b,’ vervangen door: artikel 4b, onderdeel d,.

M

In artikel 26, tweede lid, onderdeel b, onder het tweede opsommingsteken wordt na ‘accountantseenheid’ ingevoegd ‘of een administratie- of belastingadvieskantoor’.

N

In hoofdstuk 6 wordt na artikel 31 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 31a

  • 1. Zesjaarscycli als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen (Staatscourant 2021, 50107) die gelden op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening die zijn aangevangen voor de inwerkingtreding van deze verordening worden geacht door te lopen na inwerkingtreding van deze verordening.

  • 2. Artikel 3, tweede lid, van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen (Staatscourant 2021, 50107) blijft van toepassing op zesjaarscycli die nog niet zijn afgesloten met een toetsing of hertoetsing.

  • 3. De Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen (Staatscourant 2021, 50107) is van toepassing op de in artikel 4b bedoelde reeds aangevangen beoordelingen.

  • 4. Vrijstellingsbesluiten als bedoeld in artikelen 25, eerste lid, en 26, eerste lid, van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen (Staatscourant 2021, 50107) die gelden op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening, worden geacht te zijn genomen op grond van deze verordening, onder dezelfde voorschriften, beperkingen en voorwaarden.

  • 5. Accreditatiebesluiten als bedoeld in artikel 27, eerste lid, van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen (Staatscourant 2021, 50107) die gelden op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening, worden geacht te zijn genomen op grond van deze verordening, onder dezelfde voorschriften, beperkingen en voorwaarden.

  • 6. De op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening aanhangige aanvragen zijn aanhangig in de staat, waarin zij zich op dat moment bevinden en worden vanaf het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening overeenkomstig het bepaalde bij en krachtens deze verordening behandeld.

ARTIKEL II

De Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanduidingen van de onderdelen vervallen en de begripsbepalingen worden in alfabetische volgorde geplaatst.

2. In de definitie van ‘hertoetsing’, wordt ‘artikel 1, onderdeel l,’ vervangen door: artikel 1.

3. In de definitie van ‘koepelorganisatie’, wordt ‘artikel 1, onderdeel o,’ vervangen door: artikel 1.

4. In de definitie van ‘thematisch onderzoek’, wordt ‘artikel 1, onderdeel v,’ vervangen door: artikel 1.

5. In de definitie van ‘toetsing’, wordt ‘artikel 1, onderdeel w,’ vervangen door: artikel 1.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt onder verlettering van onderdelen c tot en met g tot onderdelen d tot en met h een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c. per ontwikkelingsgesprek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen;

2. Het tweede lid, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. de getoetste accountantspraktijk en voor zover van toepassing een of meer daaraan gelieerde entiteiten; of;

3. Het vijfde lid vervalt, onder vernummering van het zesde tot het vijfde lid.

C

Na artikel 3 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

  • 1. De hoogte van het in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, bedoelde tarief per verrichte toetsing wordt berekend op basis van de categorie waarin de accountantseenheid wordt ingedeeld.

  • 2. De hoogte van het in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, bedoelde tarief per verrichte hertoetsing wordt berekend op basis van de categorie waarin de accountantseenheid wordt ingedeeld en de omvang van de toetsingswerkzaamheden.

  • 3. De hoogte van het in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, bedoelde tarief per ontwikkelingsgesprek wordt berekend op basis van de categorie waarin de accountantseenheid wordt ingedeeld.

  • 4. Een accountantseenheid wordt ingedeeld in een categorie op grond van de omvang van de omzet en de aard van de verrichte opdrachten.

D

In artikel 4, eerste lid, onderdeel a en b, wordt ‘€ 450.000,–‘ vervangen door: € 500.000,–.

E

In artikel 4, wordt onder vernummering van het derde lid tot het vierde lid, na het tweede lid een lid ingevoegd luidende:

  • 3. Bij het vaststellen van een tarief voor een accountantseenheid met een of meer daaraan gelieerde entiteiten betrekt het bestuur bij het indelen in een categorie:

    • a. het totale aantal accountants dat werkzaam is bij of verbonden is aan de accountantseenheid en de daaraan gelieerde entiteit of gelieerde entiteiten gezamenlijk;

    • b. de verschillende typen opdrachten van die accountantseenheid en de daaraan gelieerde entiteit of gelieerde entiteiten gezamenlijk.

F

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder verlettering van onderdeel a tot en met f tot onderdeel b tot en met g, wordt een onderdeel ingevoegd luidende:

  • a. het voeren van een ontwikkelingsgesprek;

2. In onderdeel g (nieuw) wordt ‘a tot en met e’ vervangen door: a tot en met f.

G

In artikel 7a, eerste lid wordt ‘1 januari 2020’ vervangen door: 1 januari 2025.

H

Bijlage 1 bij de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen komt als volgt te luiden:

Bijlage 1 bij de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen

Tarieventabel uitvoeren kwaliteitsbeoordelingen

1. Het jaartarief als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel a, bedraagt per accountant:

€ 114,–

2. Het tarief voor het verrichten van een toetsing als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, bedraagt voor accountantseenheden ingedeeld in

 

a. categorie I:

€ 1.763,-

b. categorie II:

€ 2.511,-

c. categorie III:

€ 2.511,-

d. categorie IV:

€ 2.832,-

e. categorie V:

€ 3.899,-

f. categorie VI:

€ 5.074,-

g. categorie VII:

€ 26.692,-

h. categorie VIII:

€ 44.308,-

i. categorie IX:

€ 70.999,-

3. Indien het in het kader van de afronding van een toetsing dringend noodzakelijk is om in het belang van een goede oordeelsvorming door het bestuur aanvullende werkzaamheden te verrichten, wordt in aanvulling op het tarief, bedoeld in onderdeel 2 van deze bijlage een aanvullend tarief in rekening gebracht. Dit tarief bedraagt per uur:

 

a. door een toetser:

€ 135,–

b. door een toetser optredend als teamleider:

€ 178,–

4. Het tarief voor het verrichten van een hertoetsing als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, bedraagt voor accountantseenheden ingedeeld in

 

a. categorie I:

€ 3.418,-

b. categorie II:

€ 4.438,-

c. categorie III:

€ 4.438,-

d. categorie IV:

€ 5.202,-

e. categorie V:

€ 6.952,-

f. categorie VI:

€ 9.633,-

g. categorie VII:

€ 47.933,-

h. categorie VIII:

€ 79.887,-

i. categorie IX:

€ 127.819,-

5. Het tarief in onderdeel 2 voor een toetsing van een accountantseenheid ingedeeld in categorie III, kan in het geval de toetsing uitsluitend wordt uitgevoerd door een toetser optredend als teamleider, worden verminderd met eenheden van € 135,–, tot uiterlijk € 1.080,–.

 

6. Het tarief voor een ontwikkelingsgesprek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, bedraagt voor accountantseenheden ingedeeld in

 

a. categorie I:

€ 712,–

b. categorie II:

€ 712,–

c. categorie III:

€ 712,–

d. categorie IV:

€ 712,–

e. categorie V:

€ 890,–

f. categorie VI:

€ 1.068,-

g. categorie VII:

€ 1.424,-

h. categorie VIII:

€ 1.424,-

i. categorie IX:

€ 1.424,-

7. Het tarief per verbeterplan als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel d, bedraagt:

€ 1.315,-

8. Het tarief per verbeterplan als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel d indien het eindoordeel waaruit de verplichting het verbeterplan in te dienen voortvloeit, uitsluitend zijn grond vindt in het oordeel over de uitvoering van assurance-opdrachten door de accountantseenheid en deze accountantseenheid naar aanleiding van het eindoordeel schriftelijk heeft verklaard geen assurance-opdrachten meer uit te voeren.

€ 588,–

9. Het tarief voor het verrichten van een thematisch onderzoek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel e, bedraagt per uur

 

a. door een toetser:

€ 135,–

b. door een toetser optredend als teamleider:

€ 178,–

10. Het tarief voor het verrichten van een onderzoek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel f of h, bedraagt per uur:

€ 178,–

11. Het tarief voor een verzoek om vrijstelling als bedoeld in artikel 3, derde lid, onderdeel a, bedraagt

 

a. voor het eerste vrijstellingsverzoek:

€ 220,–

b. voor een tweede of volgend vrijstellingsverzoek:

€ 552,–

12. Het tarief voor het verrichten van een onderzoek in verband met een aanvraag om accreditatie als bedoeld in artikel 3, derde lid, onderdeel b, bedraagt per uur:

 

a. door een toetser:

€ 135,–

b. door een toetser optredend als teamleider:

€ 178,–

I

Bijlage 2 bij de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen komt als volgt te luiden:

Bijlage 2 bij de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen

Vergoedingentabel toetsers

1. De vergoeding voor het voeren van een ontwikkelingsgesprek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, bedraagt voor accountantseenheden ingedeeld in

 

a. categorie I:

€ 712,–

b. categorie II:

€ 712,–

c. categorie III:

€ 712,–

d. categorie IV:

€ 712,–

e. categorie V:

€ 890,–

f. categorie VI:

€ 1.068,-

g. categorie VII:

€ 1.424,-

h. categorie VIII:

€ 1.424,-

i. categorie IX:

€ 1.424,–

2. De vergoeding voor het verrichten van een toetsing of hertoetsing als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel b, bedraagt ingeval een toetsing of hertoetsing bij een accountantseenheid in:

 

a. categorie I voor een toetser optredend als teamleider bij een toetsing

€ 1.763,-

b. categorie I in het geval een hertoetsing wordt uitgevoerd

 

1º. voor een toetser:

€ 1.070,-

2º. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 1.412,-

c. categorie II

 

1°. voor een toetser:

€ 1.070,-

2°. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 1.412,-

d. categorie III

 

1°. voor een toetser:

€ 1.070,-

2°. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 1.412,-

e. categorie IV

 

1°. voor een toetser:

€ 1.070,-

2°. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 1.763,-

f. categorie V

 

1°. voor een toetser:

€ 1.070,-

2°. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 2.820,-

g. categorie VI

 

1°. voor een toetser:

€ 1.070,-

2°. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 2.820,-

3. De vergoeding voor het verrichten van een toetsing of hertoetsing als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel b, bij een accountantseenheid in de categorieën VII, VIII en IX bedraagt per uur

 

a. voor een toetser:

€ 135,–

b. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 178,–

4. De vergoeding voor het verrichten van een thematisch onderzoek of onderzoek in verband met een aanvraag om accreditatie als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel c of onderdeel e, bedraagt

 

a. voor een toetser:

€ 135,–

b. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 178,–

5. De vergoeding voor het verrichten van een onderzoek als bedoeld in artikel 6, eerste lid onderdeel d en e, bedraagt per uur:

€ 178,–

6. De vergoeding voor reiskosten per kilometer bedraagt:

€ 0,33

7. De vergoeding bedraagt voor reistijd per kilometer boven de 100 kilometer retour reisafstand:

€ 0,85

8. De vergoeding van parkeergelden bedraagt:

werkelijk gemaakte kosten

J

Bijlage 1 bij de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen komt als volgt te luiden:

Bijlage 1 bij de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen

Tarieventabel uitvoeren kwaliteitsbeoordelingen

1. Het jaartarief als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel a, bedraagt per accountant:

€ 118,–

2. Het tarief voor het verrichten van een toetsing als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, bedraagt voor accountantseenheden ingedeeld in

 

a. categorie I:

€ 1.840,-

b. categorie II:

€ 2.592,-

c. categorie III:

€ 2.960,-

d. categorie IV:

€ 2.960,-

e. categorie V:

€ 4.064,-

f. categorie VI:

€ 5.184,-

g. categorie VII:

€ 27.547,-

h. categorie VIII:

€ 45.726,-

i. categorie IX:

€ 73.271,-

3. Indien het in het kader van de afronding van een toetsing of een hertoetsing dringend noodzakelijk is om in het belang van een goede oordeelsvorming door het bestuur aanvullende werkzaamheden te verrichten, wordt in aanvulling op het tarief, bedoeld in onderdeel 2 van deze bijlage een aanvullend tarief in rekening gebracht. Dit tarief bedraagt per uur:

 

a. door een toetser:

€ 140,–

b. door een toetser optredend als teamleider:

€ 184,–

4. Het tarief voor het verrichten van een hertoetsing als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, bedraagt voor accountantseenheden ingedeeld in

 

a. categorie I:

€ 3.528,-

b. categorie II:

€ 4.581,-

c. categorie III:

€ 5.417,-

d. categorie IV:

€ 5.417,-

e. categorie V:

€ 7.247,-

f. categorie VI:

€ 9.842,-

g. categorie VII:

€ 49.293,-

h. categorie VIII:

€ 82.488,-

i. categorie IX:

€ 131.783,-

5. In het geval voor het verrichten van een hertoetsing slechts een gedeelte van de opzet van het kwaliteitssysteem van de accountantseenheid of slechts een gedeelte van de werking van het kwaliteitssysteem van de accountantseenheid moet worden beoordeeld, dan wordt in afwijking van onderdeel 4 het tarief voor het verrichten van een hertoetsing gevormd door het door een of meer toetsers en de toetser optredend als teamleider aan de uitvoering van de hertoetsing bestede uren, waarbij de aan de uitvoering van de hertoetsing bestede uren door:

 

a. een toetser worden vermenigvuldigd met

€ 256,–

b. en die van een toetser optredend als teamleider worden vermenigvuldigd met

€ 337,–

6. Bij toepassing van het vorige onderdeel, wordt het tarief voor de uitvoering van een hertoetsing bij een accountantseenheid ingedeeld in categorie I verminderd met 35%.

 

7. De toepassing van onderdeel 5 kan voor toepassing van onderdeel 3 en onderdeel 6 niet leiden tot een hoger tarief dan bij toepassing van onderdeel 4.

 

8. Het tarief in onderdeel 2 voor een toetsing van een accountantseenheid ingedeeld in categorie III, kan in het geval de toetsing uitsluitend wordt uitgevoerd door een toetser optredend als teamleider, worden verminderd met eenheden van € 140,–, tot uiterlijk € 1.120,–.

 

9. Het tarief voor een ontwikkelingsgesprek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, bedraagt voor accountantseenheden ingedeeld in

 

a. categorie I:

€ 736,–

b. categorie II:

€ 736,–

c. categorie III:

€ 736,–

d. categorie IV:

€ 736,–

e. categorie V:

€ 920,–

f. categorie VI:

€ 1.104,-

g. categorie VII:

€ 1.472,-

h. categorie VIII:

€ 1.472,-

i. categorie IX:

€ 1.472,-

10. Het tarief per verbeterplan als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel d, bedraagt:

€ 1.358,-

11. Het tarief per verbeterplan als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel d indien het eindoordeel waaruit de verplichting het verbeterplan in te dienen voortvloeit, uitsluitend zijn grond vindt in het oordeel over de uitvoering van assurance-opdrachten door de accountantseenheid en deze accountantseenheid naar aanleiding van het eindoordeel schriftelijk heeft verklaard geen assurance-opdrachten meer uit te voeren.

€ 607,–

12. Het tarief voor het verrichten van een thematisch onderzoek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel e, bedraagt per uur

 

a. door een toetser:

€ 140,–

b. door een toetser optredend als teamleider:

€ 184,–

13. Het tarief voor het verrichten van een onderzoek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel f of h, bedraagt per uur:

€ 184,–

14. Het tarief voor een verzoek om vrijstelling als bedoeld in artikel 3, derde lid, onderdeel a, bedraagt

 

a. voor het eerste vrijstellingsverzoek:

€ 228,–

b. voor een tweede of volgend vrijstellingsverzoek:

€ 570,–

15. Het tarief voor het verrichten van een onderzoek in verband met een aanvraag om accreditatie als bedoeld in artikel 3, derde lid, onderdeel b, bedraagt per uur:

 

a. door een toetser:

€ 140,–

b. door een toetser optredend als teamleider:

€ 184,–

K

Bijlage 2 bij de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen komt als volgt te luiden:

Bijlage 2 bij de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen

Vergoedingentabel toetsers

1. De vergoeding voor het voeren van een ontwikkelingsgesprek als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, bedraagt voor accountantseenheden ingedeeld in

 

a. categorie I:

€ 736,–

b. categorie II:

€ 736,–

c. categorie III:

€ 736,–

d. categorie IV:

€ 736,–

e. categorie V:

€ 920,–

f. categorie VI:

€ 1.104,-

g. categorie VII:

€ 1.472,-

h. categorie VIII:

€ 1.472,-

i. categorie IX:

€ 1.472,-

2. De vergoeding voor het verrichten van een toetsing of hertoetsing als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel b, bedraagt ingeval een toetsing of hertoetsing bij een accountantseenheid in:

 

a. categorie I voor een toetser optredend als teamleider bij een toetsing

€ 1.840,-

b. categorie I in het geval een hertoetsing wordt uitgevoerd

 

1º. voor een toetser:

€ 1.120,-

2º. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 1.472,-

c. categorie II

 

1º. voor een toetser:

€ 1.120,-

2º. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 1.472,-

d. categorie III

 

1º. voor een toetser:

€ 1.120,-

2º. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 1.840,-

e. categorie IV

 

1º. voor een toetser:

€ 1.120,-

2º. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 1.840,-

f. categorie V

 

1º. voor een toetser:

€ 1.120,-

2º. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 2.944,-

g. categorie VI

 

1º. voor een toetser:

€ 1.120,-

2º. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 2.944,-

3. De vergoeding voor het verrichten van een toetsing of hertoetsing als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel b, bij een accountantseenheid in de categorieën VII, VIII en IX bedraagt per uur

 

a. voor een toetser:

€ 140,–

b. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 184,–

4. In het geval voor het verrichten van een hertoetsing slechts een gedeelte van de opzet van het kwaliteitssysteem van de accountantseenheid of slechts een gedeelte van de werking van het kwaliteitssysteem van de accountantseenheid moet worden beoordeeld, dan bedraagt de vergoeding per uur voor het verrichten van een hertoetsing als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel b:

 

a. voor een toetser:

€ 140,–

b. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 184,–

5. Een vergoeding voor een toetser of een toetser optredend als teamleider bij toepassing van het vorige onderdeel bedraagt niet meer dan een vergoeding die een toetser of een toetser optredend als teamleider op grond van onderdeel 2 zou toekomen.

 

6. De vergoeding voor het verrichten van een thematisch onderzoek of onderzoek in verband met een aanvraag om accreditatie als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel c of onderdeel e, bedraagt

 

a. voor een toetser:

€ 140,–

b. voor een toetser optredend als teamleider:

€ 184,–

7. De vergoeding voor het verrichten van een onderzoek als bedoeld in artikel 6, eerste lid onderdeel d en e, bedraagt per uur:

€ 184,–

8. De vergoeding voor reiskosten per kilometer bedraagt:

€ 0,34

9. De vergoeding bedraagt voor reistijd per kilometer boven de 100 kilometer retour reisafstand:

€ 0,88

10. De vergoeding van parkeergelden bedraagt:

werkelijk gemaakte kosten

ARTIKEL III

Artikel 9 van de Verordening op de Raad voor toezicht wordt als volgt gewijzigd:

A

1. ‘1 april’ wordt vervangen door: 1 september.

2. Na ‘geanonimiseerd verslag uit’ wordt ‘aan het bestuur’ ingevoegd.

3. ‘het afgelopen kalenderjaar’ wordt vervangen door: de periode 1 april tot en met 31 maart.

ARTIKEL IV

Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2023 met uitzondering van:

  • artikel II, onderdeel H en I welke in werking treden op 1 juli 2023 en vervallen per 1 januari 2024; en

  • artikel II, onderdelen D, G. J en K welke in werking treden op 1 januari 2024.

Naar boven