Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 15 mei 2023, nr. KO/38283964, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling experiment onderwijszorgarrangementen in verband met het openstellen van een tweede aanvraagperiode voor het experiment onderwijszorgarrangementen

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 180, derde lid, van de Wet op het primair onderwijs, artikel 172, derde lid, van de Wet op de expertisecentra en artikel 9.1, derde lid, van de Wet voortgezet onderwijs 2020;

Besluit:

ARTIKEL I. UITVOERINGSREGELING EXPERIMENT ONDERWIJSZORGARRANGEMENTEN

De Uitvoeringsregeling experiment onderwijszorgarrangementen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘vanaf 15 november 2022 tot en met 15 december 2022’ vervangen door ‘vanaf 22 mei 2023 tot en met 31 juli 2023’.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste lid wordt ’31 januari 2023’ vervangen door ’15 september 2023’.

b. In het tweede lid wordt ’15 december 2022’ vervangen door ’31 juli 2023’.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Inleiding

In de Uitvoeringsregeling experiment onderwijszorgarrangementen (Stcrt. 2022, nr. 30766) worden nadere regels gesteld over de uitvoering van het experiment onderwijszorgarrangementen, zoals geregeld in het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen (Stb. 2022, 449). In dit besluit worden wettelijke belemmeringen voor onderwijszorgarrangementen weggenomen en wordt meer ruimte gegeven aan scholen en samenwerkingsverbanden die samenwerken met de zorg in een onderwijszorgarrangement. Op deze manier worden meer mogelijkheden geboden voor maatwerk waarbij het onderwijs meer kan aansluiten op de onderwijs- en zorgvraag van jongeren met een complexe ondersteuningsbehoefte.

Het doel van het experiment is te onderzoeken of door afwijking van specifieke onderdelen van de onderwijswetgeving een passender aanbod kan worden bereikt voor jongeren met een complexe ondersteuningsbehoefte. Het resultaat hiervan moet zijn:

  • een volledig onderwijszorgcontinuüm, waarbinnen zij onderwijs en zorg krijgen die aansluiten op hun behoeften;

  • een plek waar zij zich veilig voelen en zij zich kunnen ontwikkelen.

Van 15 november 2022 tot en met 15 december 2022 heeft de eerste aanvraagtermijn gelopen. Deze leverde 39 geselecteerde aanvragen voor deelname op. Omdat op grond van het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen plek is voor maximaal 80 onderwijszorgarrangementen, is besloten een tweede aanvraagperiode open te stellen. In deze tweede aanvraagperiode is nog plek voor maximaal 41 onderwijszorgarrangementen. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk kinderen geholpen worden door het bieden van meer maatwerk en wordt potentiële aanvragers meer tijd gegeven om hun aanvraag goed in te dienen.

Doel van de regeling

In deze wijzigingsregeling wordt een tweede aanvraagperiode opengesteld. Deze zal lopen van 22 mei tot en met 31 juli 2023. Deze regeling heeft betrekking op het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. Dat is ook de reikwijdte van het experiment.

De aanvraagprocedure

In de artikelen 8 en 9 van het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen worden regels gesteld over deelname aan het experiment en de selectie. Bij de aanvraag voor deelname aan het experiment, overlegt het bevoegd gezag van de aanvragende school onderscheidenlijk het samenwerkingsverband een samenwerkingsovereenkomst, zoals die is vastgesteld in overleg met het samenwerkingsverband onderscheidenlijk het bevoegd gezag van de school, de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar en de jeugdhulp- of zorgaanbieder. Op grond van artikel 8, tweede lid, van het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen dienen tevens de volgende stukken bij de aanvraag te worden gevoegd: het projectplan, dat met voornoemde partijen tot stand is gebracht, de adviezen van de medezeggenschapsraad van de school, indien aanwezig de adviezen van de medezeggenschapsraad van het samenwerkingsverband dan wel een blijk van instemming van de ondersteuningsplanraad. De aanvraag wordt in behandeling genomen als deze compleet is.

In deze wijzigingsregeling is geregeld dat de aanvraag van 22 mei tot met 31 juli 2023 elektronisch of op papier kan worden ingediend. Het aanvraagformulier wordt, met het format voor het projectplan, beschikbaar gesteld op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (hierna: DUO). Het format dat beschikbaar wordt gesteld op de website van DUO voor de samenwerkingsovereenkomst is bedoeld als een voorbeeld. Het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst is in principe vormvrij, dus elke vorm van een overeenkomst kan bij de aanvraag worden gevoegd. Aanvragen die na 31 juli 2023 worden ingediend, worden afgewezen.

De selectie

In artikel 9 van het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen is de selectie van de aanvragen geregeld. Na de eerste aanvraagronde is er nog plek voor maximaal 41 onderwijszorgarrangementen in het experiment. De aanvragen worden geselecteerd op basis van de verwachte bijdrage aan het doel van het experiment, zoals hierboven in de inleiding is toegelicht, een evenwichtige verdeling tussen de soorten onderwijszorgarrangementen, de onderwijssectoren en de doelgroepen, de regionale spreiding van deelnemende onderwijszorgarrangementen en de spreiding over de samenwerkingsverbanden. De beslissing op de aanvraag vindt uiterlijk op 15 september 2023 plaats. Als een onderwijszorgarrangement wordt toegelaten tot het experiment, mag het bevoegd gezag van een school of een samenwerkingsverband vanaf het moment dat de beslissing op de aanvraag is genomen afwijken van wetgeving op het gebied van onderwijstijd, inhoud van het onderwijs en/of de locatie van het onderwijs. In het experiment wordt tevens voor samenwerkingsverbanden de mogelijkheid gecreëerd om af te wijken van de bestedingsvoorwaarden voor samenwerkingsverbanden, waardoor onderwijsgelden flexibeler kunnen worden ingezet ten behoeve van onderwijszorgarrangementen. Daarmee wordt meer ruimte geboden aan samenwerkingsverbanden om samen met zorg- en jeugdhulppartijen tot een volledige en uitgebalanceerde financiering te komen van onderwijs, jeugdhulp en zorg. De bestedingsvoorwaarden worden geflexibiliseerd voor ten hoogste 2,5 procent van het (bruto) ondersteuningsbudget van samenwerkingsverbanden.

Uitvoerbaarheid

DUO is belast met de uitvoering van de regeling en is betrokken bij de voorbereiding van de regeling. Uit het advies van DUO volgt dat de regeling uitvoerbaar is.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

Naar boven