Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 4 november 2022, nr. 34393937, houdende uitvoering van het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen (Uitvoeringsregeling experiment onderwijszorgarrangementen)

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gelet op artikel 180, derde lid, van de Wet op het primair onderwijs, artikel 172, derde lid, van de Wet op de expertisecentra en artikel 9.1, derde lid, van de Wet voortgezet onderwijs 2020;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

aanvrager:

bevoegd gezag of samenwerkingsverband dat een aanvraag indient als bedoeld in artikel 8, eerste lid, van het besluit;

besluit:

Besluit experiment onderwijszorgarrangementen.

Artikel 2. Voorschriften aanvraag

  • 1. De aanvraag, bedoeld in artikel 8 van het besluit, kan vanaf 15 november 2022 tot en met 15 december 2022 worden ingediend.

  • 2. Bij de aanvraag, bedoeld in artikel 8, tweede lid, van het besluit worden in elk geval de volgende formulieren, die beschikbaar worden gesteld op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs, ingediend:

    • a. aanvraagformulier Experiment onderwijszorgarrangementen; en

    • b. formulier Projectplan.

  • 3. Bij de beoordeling of een aanvraag tijdig is ingediend, geldt het tijdstip waarop de aanvraag het systeem voor gegevensverwerking van de Minister heeft bereikt.

Artikel 3. Beslissing op aanvraag

  • 1. De Minister beslist uiterlijk op 31 januari 2023 op een aanvraag als bedoeld in artikel 8 van het besluit.

  • 2. Aanvragen die na 15 december 2022 worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Artikel 4. Wijziging Regeling register onderwijsdeelnemers

De Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

A

In bijlage 1. behorende bij artikel 3 wordt bij gegeven 7.1.6 ‘Experimentnaam’ de tabel vervangen door:

Experimentnaam

     

Waarde

Betekenis

Begindatum

Einddatum

PILOT_TPO

Pilot tweetalig primair onderwijs

1-8-2014

 

EUROPESE SCHOOL

Experiment Europese school

1-8-2021

 

DAMU

Dans en Muziek

1-8-2021

 

ONDERWIJSZORGARRANGEMENTEN

Experiment onderwijszorgarrangementen

1-1-2023

 

B

In bijlage 2. behorende bij artikel 5 wordt bij gegeven 18 na ‘pilot praktijkgericht programma voor gl en tl’ onder vervanging van de punt aan het slot door een puntkomma de volgende waarde toegevoegd:

  • experiment onderwijszorgarrangementen.

Artikel 5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 6. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Uitvoeringsregeling experiment onderwijszorgarrangementen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Algemeen

Inleiding

In deze Uitvoeringsregeling experiment onderwijszorgarrangementen (hierna: de regeling) worden nadere regels gesteld over de uitvoering van het experiment onderwijszorgarrangementen, zoals geregeld in het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen. In dit besluit worden wettelijke belemmeringen voor onderwijszorgarrangementen weggenomen en wordt meer ruimte gegeven aan scholen en samenwerkingsverbanden die samenwerken met de zorg in een onderwijszorgarrangement. Op deze manier worden meer mogelijkheden geboden voor maatwerk waarbij het onderwijs meer kan aansluiten op de onderwijs- en zorgvraag van jongeren met een complexe ondersteuningsbehoefte. Het doel van het experiment is te onderzoeken of door afwijking van specifieke onderdelen van de onderwijswetgeving kan worden bereikt dat er een passender aanbod komt voor jongeren met een complexe ondersteuningsbehoefte met als resultaat een volledig onderwijszorgcontinuüm, waarbinnen zij onderwijs en zorg krijgen die aansluiten op hun behoeften, op een plek waar zij zich veilig voelen en zij zich kunnen ontwikkelen.

Doel van de regeling

In deze uitvoeringsregeling worden nadere regels gesteld over de aanvraag, de selectie van de aanvraag en de beslissing op de aanvraag. Deze regeling heeft zowel betrekking op het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs als het (voortgezet) speciaal onderwijs. Dat is ook de reikwijdte van het experiment.

De aanvraagprocedure

In de artikelen 8 en 9 van het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen worden regels gesteld over deelname aan het experiment en de selectie. Bij de aanvraag voor deelname aan het experiment, overlegt het bevoegd gezag van de aanvragende school onderscheidenlijk het samenwerkingsverband een samenwerkingsovereenkomst, zoals die is vastgesteld in overleg met het samenwerkingsverband onderscheidenlijk het bevoegd gezag school, de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar en de jeugdhulp- of zorgaanbieder. Op grond van artikel 8, tweede lid, van het besluit dienen tevens de volgende stukken bij de aanvraag te worden gevoegd: het projectplan, dat met voornoemde partijen tot stand is gebracht, de adviezen van de medezeggenschapsraad van de school, indien aanwezig de adviezen van de medezeggenschapsraad van het samenwerkingsverband dan wel een blijk van instemming van de ondersteuningsplanraad. De aanvraag wordt in behandeling genomen als deze compleet is.

In deze regeling is geregeld dat de aanvraag van 15 november tot en met 15 december 2022 kan worden ingediend. De aanvraag kan elektronisch of op papier worden ingediend. Het aanvraagformulier wordt, met het format voor het projectplan, beschikbaar gesteld op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Het format dat beschikbaar wordt gesteld op de website voor de samenwerkingsovereenkomst is bedoeld als een voorbeeld. Het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst is in principe vormvrij, dus elke vorm van een overeenkomst kan bij de aanvraag worden gevoegd. Aanvragen die na 15 december 2022 worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

De selectie

In artikel 9 van het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen is de selectie van de aanvragen geregeld. Er is plek voor maximaal 80 onderwijszorgarrangementen in het experiment.

De aanvragen worden geselecteerd op basis van de verwachte bijdrage aan het doel van het experiment, zoals hierboven in de inleiding is toegelicht, een evenwichtige verdeling tussen de soorten onderwijszorgarrangementen, de onderwijssectoren en de doelgroepen, de regionale spreiding van deelnemende onderwijszorgarrangementen en de spreiding over de samenwerkingsverbanden. De beslissing op de aanvraag vindt uiterlijk op 31 januari 2023 plaats. Als een onderwijszorgarrangement wordt toegelaten tot het experiment, mag het bevoegd gezag van een school vanaf het moment dat de beslissing op de aanvraag is genomen afwijken van wetgeving op het gebied van onderwijstijd, inhoud van het onderwijs en/of de locatie van het onderwijs. In het experiment wordt tevens voor samenwerkingsverbanden de mogelijkheid gecreëerd om af te wijken van de bestedingsvoorwaarden voor samenwerkingsverbanden, waardoor onderwijsgelden flexibeler kunnen worden ingezet ten behoeve van onderwijszorgarrangementen. Daarmee wordt meer ruimte geboden aan samenwerkingsverbanden om samen met zorg- en jeugdhulppartijen tot een volledige en uitgebalanceerde financiering te komen van onderwijs, jeugdhulp en zorg. De bestedingsvoorwaarden worden geflexibiliseerd voor ten hoogste 2,5 procent van het (bruto) ondersteuningsbudget van samenwerkingsverbanden.

Uitvoerbaarheid

De Dienst Uitvoering Onderwijs is belast met de uitvoering van de regeling en is betrokken bij de voorbereiding van de regeling. Uit het advies van DUO volgt dat de regeling uitvoerbaar is.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

Naar boven