Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 12 mei 2023, nr. WJZ/ 26312096, houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 in verband met de wijziging en openstelling van de subsidiemodule Mijn digitale zaak

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 2, 4, 5, 16, 17, 18, 25, 30, 31, 34 en 42 van het Kaderbesluit Nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De regeling nationale EZK- en LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.18.1 wordt als volgt gewijzigd:

In de begripsomschrijving van routekaart wordt na ‘routekaart’ ingevoegd ‘niveau 1’.

B

In artikel 3.18.2, eerste lid, wordt na ‘routekaart’ ingevoegd ‘niveau 1’.

C

Artikel 3.18.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt na ‘routekaart’ ingevoegd ‘niveau 1’.

2. In onderdeel b, wordt ‘advies’ vervangen door ‘aankoopadvies’.

D

Aan artikel 3.18.7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a vervalt ‘aangevraagd door, of’ en vervalt de komma na ‘aan’.

2. De onderdelen b en g vervallen, onder verlettering van de onderdelen c tot en met f tot onderdelen b tot en met e en onder verlettering van onderdeel h tot onderdeel f.

3. In onderdeel d, subonderdeel 1° (nieuw), vervalt ‘kosten voor de’ en wordt na ‘routekaart’, ingevoegd ‘niveau 1’.

4. In onderdeel e, subonderdeel 1° (nieuw), wordt na ‘routekaart’, ingevoegd ‘niveau 1’.

5. Na onderdeel f (nieuw) wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

  • g. de subsidiabele kosten minder dan € 1.000 bedragen.

E

In artikel 3.18.9, tweede lid, onderdeel c, wordt na ‘routekaart’ ingevoegd ‘niveau 1’.

F

Bijlage 3.18.1 wordt als volgt gewijzigd:

De onderdelen ‘1.1.1, Google Mijn bedrijf’, ‘1.1.4, Zoekmachine-adverteren (SEA/Adwords)’, ‘1.1.5 Google Analytics’ en ‘12.1.4 Sofware updates’ vervallen.

ARTIKEL II

In de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 wordt na de rij van titel 3.16 Vroegefasefinanciering een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.18: Mijn digitale zaak

3.18.2

   

17-5-2023 t/m 14-7-2023

€ 870.000

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 12 mei 2023

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

I Algemeen

1. Aanleiding

Deze wijzigingsregeling voorziet in een wijziging van de subsidiemodule Mijn digitale zaak. De wijziging betreft voorts de openstelling van voornoemde regeling. De subsidiemodule wordt opnieuw opengesteld in de periode van 17 mei 2023 tot en met 14 juli 2023. Het uitkeringsplafond wordt vastgesteld op € 870.000.

Van de gelegenheid is ook gebruik gemaakt om enkele kleine wijzigingen aan te brengen ter verduidelijking van de regeling.

2. Doel van de regeling

De onderhavige subsidieregeling heeft als doel de adoptie van productiviteitsverhogende digitale toepassingen door kleine bedrijven te verhogen door het verminderen van het financiële knelpunt dat met name micro- en kleine ondernemingen als drempel ervaren. Het betreft een subsidieregeling waarmee ondernemers 50% van de aanschafwaarde van een digitale technologie vergoed krijgen, tot een maximum van € 2.500 van de aanschafprijs (of abonnementsprijs). Daarnaast kan een deel van de subsidie ook ingezet worden voor een aankoopadvies over de betreffende technologie. Hiervoor geldt ook dat ondernemers 50% van de aanschafwaarde kunnen aanvragen, maar voor een aankoopadvies geldt een maximum van € 500 van de aanschafprijs. Voor een uitgebreidere achtergrond van deze subsidiemodule wordt verwezen naar paragraaf 2 van de algemene toelichting van de wijzigingsregeling waarmee deze subsidiemodule is ingevoerd.1

De eerste openstelling van deze subsidiemodule heeft plaatsgevonden van 15 juni 2022 en is gesloten op 1 december 2022. Er is in totaal € 1.700.000 subsidie verstrekt aan 753 bedrijven. Tijdens de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is door de Tweede Kamerleden Amhaouch en Rahimi een amendement ingediend om deze subsidiemodule opnieuw in 2023 open te stellen voor een bedrag van € 1.000.000.2 De Tweede Kamer heeft dit amendement aangenomen. Onderhavige subsidieregeling voorziet in deze nieuwe openstelling.

3. Openstelling en budget

De openstelling en het subsidieplafond worden geregeld in de Regeling openstelling nationale EZK- en LNV-subsidies 2023. Op grond van die regeling zal de subsidiemodule open worden gesteld op 17 mei 2023. De openstellingstermijn bedraagt acht weken. Het budget voor deze openstelling bedraagt € 870.000.

4. Staatssteun

Op grond van de subsidiemodule Mijn digitale zaak wordt aan de aanvrager subsidie verstrekt voor de aanschaf en implementatie van productiviteitsverhogende technologieën als bedoeld in artikel 3.18.4. Aanvullend kan de subsidie worden ingezet voor het inwinnen van advies over de betreffende technologie. De aanvrager wordt geacht minimaal eenzelfde bedrag als de subsidie bij te dragen. Hiermee zal de subsidie 50% van de kosten bedragen, tot een maximale hoogte van € 2.500.

De subsidie bevat staatssteun, die door de algemene de-minimisverordening wordt gerechtvaardigd. De regeling is in overeenstemming met de voorwaarden van de voormelde verordening en het gehanteerde de-minimisplafond op grond waarvan de subsidieontvanger (met inbegrip van de subsidieverlening op grond van deze subsidiemodule) ten hoogste € 200.000 bruto subsidie mag ontvangen over de laatste drie achtereenvolgende belastingjaren. De de-minimisverordening bevat geen maximum steunintensiteit. Voorts is de steun transparant en heeft het een stimulerend effect. Tot slot is van belang dat er gekozen is voor het gebruik van deze verordening, omdat deze voor de subsidieaanvrager (relatief) weinig voorwaarden bevat.

5. Regeldruk

De openstelling wijzigt de regeldruk per aanvrager voor de subsidiemodule Mijn digitale zaak niet. Het betreft enkel een nieuwe openstelling.

De aanvraag dient te worden voorzien van de basiscontactgegevens van de aanvrager en een offerte van het product of dienst dat wordt aangeschaft. Bij de aanvraag is het ook verplicht om een ingevulde Digitaliseringsscan in pdf vorm aan te leveren, die de aanvrager via de website van de KvK kan verkrijgen. Via steekproefsgewijze controle achteraf zal bij 20 tot 30% van de subsidieontvangers worden getoetst of de subsidie is gebruikt zoals bedoeld.

Naar verwachting zullen 600 bedrijven een aanvraag indienen. Voor het invullen van de Digitaliseringsscan en het tot zich nemen van het advies via de website van de KvK, heeft de aanvrager twintig minuten nodig. Daarnaast is de aanvrager voor zijn offerteaanvraag, gemiddeld anderhalf uur kwijt. De tijd die benodigd is voor het indienen van de aanvraag bij RVO wordt geschat op 10 minuten. Bij een standaarduurtarief van € 54,– komen de totale kosten voor het aanvragen van de subsidie uit op (600 x 2 uur x € 54,–) € 64.800.

Naar verwachting zal er aan 375 bedrijven een subsidie worden toegekend. Onder 20% tot 30% (gemiddeld 25%) van de bedrijven waaraan een subsidie is toegekend zal een steekproefsgewijze controle worden uitgevoerd. Het gaat dus om ongeveer 94 bedrijven. De verwachting is dat zij 15 minuten nodig hebben om aan de informatieverplichtingen te voldoen die gelden voor de steekproef.

De totale kosten voor deze verplichting komen dan uit op (94 x 15 minuten x € 54,–) € 1.269.

Daarmee komen de totale regeldrukkosten als gevolg van deze regeling uit op € 64.800 + € 1.269 = € 41.269. Dit is 7,6% van het beschikbare budget van € 870.000.

Het Adviescollege toetsing regeldruk heeft op basis van een eerdere versie (waarbij nog sprake was van een regeldrukpercentage van 4,7% in plaats van 7,6%) besloten het dossier niet te selecteren voor een formeel advies. De reden hiervoor was dat het dossier geen omvangrijke gevolgen heeft voor de regeldruk.

6. Uitvoering

De uitvoering van dit subsidie-instrument is in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat). Deze subsidiemodule wordt door RVO uitvoerbaar en handhaafbaar geacht.

7. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant. Hiermee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten, zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Deze afwijking wordt gerechtvaardigd doordat deze regeling in het voordeel is van potentiële aanvragers.

II. Artikelen

Artikel I, onderdeel A (artikel 3.18.1)

In dit artikel zijn de begripsbepalingen opgenomen die van belang zijn voor de subsidiemodule Mijn digitale zaak.

In de definitie ‘routekaart’ is ‘I’ toegevoegd. Hiermee wordt de koppeling gemaakt met de indeling per niveau die de Kamer van Koophandel hanteert. Niveau I betreft ‘technologie inzake basis op orde’. In de artikelen 3.18.2, 3.18.4, 3.18.7, 3.18.9 wordt dit ook aangepast.

Artikel I, onderdeel C (artikel 3.18.4)

In onderdeel b wordt ‘advies’ vervangen door ‘aankoopadvies’. Hiermee wordt aangesloten bij de terminologie die wordt gebruikt in artikel 3.18.7.

Artikel I, onderdeel D, (artikel 3.18.7)

Dit artikel bevat de afwijzingsgronden die, in aanvulling op de afwijzingsgronden uit artikel 22 en 23 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies, van toepassing zijn.

De afwijzingsgrond ten behoeve van een aanvraag voor subsidie door een kleine onderneming waar minder dan twee personen werkzaam zijn komt te vervallen.

Daarnaast komt de afwijzingsgrond ingeval de subsidieaanvrager bij de aanvraag niet heeft ingestemd met het verlenen van medewerking aan een evaluatie van de effecten van deze subsidiemodule te vervallen. Artikel 3.18.8 voorziet reeds in een verplichting aan subsidieontvanger medewerking te verlenen aan een evaluatie van de effecten van deze subsidiemodule.

Aan dit artikel is de afwijzingsgrond toegevoegd die bepaalt dat de subsidie wordt afgewezen indien de subsidiabele kosten minder bedragen dan € 1.000 per project. Met dit minimumbedrag wordt ingezet op grotere (pakketten van) maatregelen, waardoor de beschikbare middelen zo efficiënt en effectief mogelijk worden ingezet.

Artikel I, Onderdeel E, (Bijlage 3.18.1. behorende bij artikel 3.18.4 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies)

Bijlage 3.18.1 bevat het overzicht van alle digitaliseringsmogelijkheden voor subsidieaanvragers. Een aantal onderdelen van de categorieën Website en Cyberweerbaarheid komt te vervallen.

Artikel II

Dit artikel strekt tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023. Met deze wijziging wordt de subsidiemodule opengesteld van 17 mei 2023 tot en met 14 juli 2023. Het budget voor deze openstelling bedraagt € 870.000.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 17 juni 2022, nr. WJZ/ 21229120, tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met de introductie van een subsidiemodule voor de stimulering van productiviteitsverhogende ICT in het micro- en kleinbedrijf (Stcrt. 2022, 16196).

X Noot
2

Kamerstukken II 2022/23, 36 200-XIII, nr. 112

Naar boven