Regeling van het College voor toetsen en examens van 7 februari 2022, nummer CvTE22.00407, houdende preliminaire vaststelling van de syllabi voor de centrale examens in het havo voor 2024 en in het vwo voor 2025 van de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde

Het College voor toetsen en examens,

Gelet op artikel 2, tweede lid, aanhef en onderdeel f, van de Wet College voor toetsen en examens;

Gezien de goedkeuring van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, bedoeld in artikel 2, achtste lid, van de Wet College voor toetsen en examens, gegeven op 16 maart 2022, kenmerk 31950637,

Besluit:

Artikel 1. Preliminaire vaststelling syllabi in het havo ten behoeve van het examenjaar 2024

De syllabi voor de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde voor het centrale examen in het havo ten behoeve van het examenjaar 2024 worden vastgesteld.

Artikel 2. Preliminaire vaststelling syllabi in het vwo ten behoeve van het examenjaar 2025

De syllabi voor de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde voor het centrale examen in het vwo ten behoeve van het examenjaar 2025 worden vastgesteld.

Artikel 3. Bekendmaking syllabi

De syllabi bedoeld in de artikelen 1 en 2 worden bekendgemaakt op www.examenblad.nl.

Artikel 4. Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel 1 vervalt met ingang van 1 januari 2025.

  • 3. Artikel 2 vervalt met ingang van 1 januari 2026.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het College voor toetsen en examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

Deze regeling betreft de vaststelling van de syllabi voor de centrale examens biologie, natuurkunde en scheikunde voor het havo en het vwo voor respectievelijk de examenjaren 2024 en 2025. De syllabi voor biologie, natuurkunde en scheikunde vwo en voor natuurkunde en scheikunde havo sluiten aan bij de examenprogramma’s die zijn vastgesteld in 2012. De syllabus voor biologie havo sluit aan bij het recent gewijzigde examenprogramma (Stcrt. 2022, 3214). Een deel van het programma voor biologie havo zal niet langer als centraal examen worden afgenomen, maar getoetst moeten worden met het schoolexamen.

De wijziging van het examenprogramma en de syllabi voor het vak biologie havo heeft consequenties voor de programma’s van toetsing en afsluiting (PTA’s) van de individuele scholen, ook reeds voor het cohort leerlingen dat in schooljaar 2022-2023 start in leerjaar 4. De wijzigingen in de syllabi voor de vakken natuurkunde en scheikunde havo en biologie, natuurkunde en scheikunde vwo hebben mogelijk ook consequenties voor de PTA’s, eveneens voor het cohort leerlingen dat in schooljaar 2022-2023 start in leerjaar 4. Daarom heeft het College anders dan te doen gebruikelijk, besloten de syllabi voor deze vakken eerder in het jaar vast te stellen.

De examenprogramma’s en de syllabi zijn te raadplegen op http://www.examenblad.nl (kies de desbetreffende jaarring). De syllabi worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Een nadere toelichting op de wijzigingen in de syllabi en het examenprogramma is beschreven in de verantwoordingsdocumenten die gelijktijdig met de syllabi gepubliceerd zullen worden op de betreffende vakpagina’s.

Het College voor toetsen en examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven