Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 15 maart 2022, nr. Min-BuZa.2022.11544-7, tot wijziging van de Regeling vrijstelling visumplicht Rijksvisumwet met betrekking tot vervallen van de visumvrijstelling van onderdanen van de Russische Federatie met een diplomatiek paspoort

De Minister van Buitenlandse Zaken, in overeenstemming met de Minister van Justitie, Veiligheid en Integratie van Aruba, de Minister van Justitie van Curaçao en de Minister van Justitie van Sint Maarten;

Gelet op artikel 5, tweede lid, van de Rijksvisumwet;

Besluit:

ARTIKEL I

In de bijlage ‘Categorieën, bedoeld in artikel 1, onder b’, bij de Regeling vrijstelling visumplicht Rijksvisumwet vervalt in het schema onder ‘g. Diplomatieke paspoorten’ de gehele regel bestaande uit ‘Rusland √ ‘.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 21 maart 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant, in het Afkondigingsblad van Aruba, in het Publicatieblad van Curaçao en in het Afkondigingsblad van Sint Maarten worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Deze wijziging van de Regeling vrijstelling visumplicht Rijksvisumwet1 regelt het vervallen van een visumvrijstelling voor onderdanen met de Russische nationaliteit die in het bezit zijn van een diplomatiek paspoort voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De reden hiervan is gelegen in het feit dat naar aanleiding van de situatie in Oekraïne, op EU verband is besloten om het Visa Facilitation Agreement (VFA) dat met Rusland is gesloten gedeeltelijk op te schorten per 28 februari 2022.

Daarmee zijn Russische diplomatieke paspoorthouders niet meer visumvrij voor Schengen. In samenspraak met de autoriteiten van de Caribische Koninkrijksdelen is in het kader van harmonisatie besloten om deze lijn door te trekken naar het Caribisch visum.

Artikel I

In dit artikel is geregeld dat de visumvrijstelling vervalt voor Russische onderdanen die in het bezit zijn van een diplomatiek paspoort.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

Naar boven