Instellingsbesluit Commissie van Advies voor de Sociale Verzekeringsbank inzake wetenschappelijk, statistisch en historisch onderzoek en onderzoeksjournalistiek betreffende uitvoering wetten verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen

De Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank,

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

1. De SVB:

de Sociale Verzekeringsbank, genoemd in artikel 3, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

2. De Raad van Bestuur:

het met de dagelijkse leiding van de SVB belaste orgaan, bedoeld in artikel 6, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

3. De Commissie:

Commissie van Advies voor de Sociale Verzekeringsbank inzake wetenschappelijk, statistisch en historisch onderzoek en onderzoeksjournalistiek in dossiers betreffende uitvoering wetten verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen, genoemd in artikel 2;

4. Begeleidende instellingen:

Stichting 1940–1945, Stichting Joods Maatschappelijk Werk, Stichting Pelita;

5. De PUR:

de Pensioen- en Uitkeringsraad, genoemd in artikel 1 van de Wet uitvoering wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen.

Artikel 2

Er is een Commissie van Advies voor de Sociale Verzekeringsbank inzake wetenschappelijk, statistisch en historisch onderzoek en onderzoeksjournalistiek betreffende de uitvoering van de wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen.

Artikel 3. Taken van de Commissie

  • 1. De Commissie heeft tot taak te adviseren over aanvragen voor wetenschappelijk, statistisch en historisch onderzoek en onderzoeksjournalistiek in dossiers betreffende de uitvoering van de wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen.

  • 2. De Commissie baseert haar advies op het ‘Protocol Wetenschappelijk Onderzoek in dossiers betreffende uitvoering wetten verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen’.

  • 3. De Commissie adviseert op verzoek van de Raad van Bestuur.

  • 4. De Commissie vergadert zo vaak als nodig is. Leden van de Commissie kunnen ad hoc worden geconsulteerd.

Artikel 4. Samenstelling van de Commissie

De Commissie bestaat uit ten hoogste zeven leden, waaronder een voorzitter. De leden van de Commissie kunnen slechts natuurlijke personen zijn.

Artikel 5. Benoeming

De Raad van Bestuur benoemt de voorzitter en de leden voor een periode van vijf jaar. Ten hoogste twee van de leden worden benoemd op voordracht van de begeleidende instellingen. Ten hoogste een lid wordt benoemd op voordracht van de PUR.

Artikel 6. Vervanging

  • 1. De voorzitter of een lid van de Commissie wordt tussentijds vervangen:

    • a. wegens overlijden;

    • b. op eigen verzoek; of

    • c. als naar het oordeel van de Raad van Bestuur de goede gang van zaken bij de werkzaamheden van de Commissie door toedoen van het lid wordt belemmerd.

  • 2. Benoeming wegens een tussentijdse vervanging vindt plaats voor het restant van de zittingsduur van het vervangen lid.

Artikel 7. Beëindiging lidmaatschap

Het lidmaatschap van de Commissie eindigt:

  • a. wegens overlijden;

  • b. op eigen verzoek;

  • c. op verzoek van de begeleidende instellingen of de PUR;

  • d. als naar het oordeel van de Raad van Bestuur de goede gang van zaken bij de werkzaamheden van de Commissie door toedoen van het lid wordt belemmerd;

  • e. wegens het eindigen van de termijn van vijf jaar als bedoeld in artikel 5.

Artikel 8. Vergoedingen

De voorzitter en de leden van de Commissie hebben recht op door de SVB vast te stellen vergoedingen, waaronder een vergoeding voor de reiskosten. De hoogte van deze vergoedingen stelt de Raad van Bestuur vast in een nadere regeling. Alle onkosten die het lidmaatschap van de Commissie met zich meebrengt worden geacht door deze vergoedingen te zijn gedekt. Desgewenst kunnen de voorzitter en de leden van deze vergoedingen afzien.

Artikel 9. Intrekking

Het Instellingsbesluit Commissie van Advies voor de Sociale Verzekeringsbank inzake wetenschappelijk en statistisch onderzoek in dossiers betreffende uitvoering wetten verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen van 14 december 2011, Stcrt. 2012, 1685, wordt ingetrokken.

Artikel 10. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na datum uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2022.

Artikel 11. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Commissie van Advies inzake wetenschappelijk, statistisch en historisch onderzoek en onderzoeksjournalistiek SVB.

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Amstelveen, 15 december 2021

De Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank, S.T. Sibma, voorzitter.

TOELICHTING

Op het Instellingsbesluit Commissie van Advies voor de Sociale Verzekeringsbank inzake wetenschappelijk, statistisch en historisch onderzoek en onderzoeksjournalistiek in dossiers betreffende uitvoering wetten verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen.

Inleiding

Voor de beoordeling van aanvragen voor wetenschappelijk en statistisch onderzoek in dossiers betreffende de uitvoering van de wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen is in 2011 een protocol opgesteld. Dit heet: ‘Protocol Wetenschappelijk Onderzoek in dossiers betreffende uitvoering wetten verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen’ (hierna: Protocol). Dit protocol kan indien nodig bij het hoofdkantoor van de SVB te Amstelveen worden opgevraagd.

Het Protocol is gebaseerd op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Met ingang van 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking getreden en is de Wbp vervallen.

Voorts zal met ingang van 1 mei 2022 de Wet open overheid (Woo) in werking treden. In de Woo wordt geregeld dat een bestuursorgaan toegang kan bieden tot niet-openbare informatie ten behoeve van historisch, statistisch, wetenschappelijk of journalistiek onderzoek. Na de inwerkingtreding is de Woo van toepassing op de verzoeken tot inzage voor onderzoek in de dossiers betreffende de uitvoering van de wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen.

Het Protocol zal daarom worden aangepast.

Instelling Commissie

Wanneer een aanvraag voor inzage in de dossiers voor onderzoek wordt ingediend, moet worden beoordeeld of deze voldoet aan de voorwaarden van het Protocol Wetenschappelijk Onderzoek. De Raad van Bestuur van de SVB beslist over deze aanvragen.

Bij besluit van 14 december 2011 is daarom een commissie in het leven geroepen om de Raad van Bestuur hierover te adviseren. Het Instellingsbesluit van de ‘Commissie van Advies voor de Sociale Verzekeringsbank inzake wetenschappelijk en statistisch onderzoek in dossiers betreffende uitvoering wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen’ is op 31 januari 2012 gepubliceerd (Stcrt. 2012, 1685).

Wijziging taken en naam Commissie

In de afgelopen jaren zijn verscheidene inzageverzoeken aan de Commissie voorgelegd, gebaseerd op historisch onderzoek of van onderzoeksjournalistieke aard.

Reden om de taken van de Commissie uit te breiden met de advisering inzake aanvragen voor historisch onderzoek en onderzoeksjournalistiek, omdat de dossiers betreffende de uitvoering van de wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen ook van geschiedkundige waarde of maatschappelijk relevant kunnen zijn.

Vanwege deze uitbreiding van taken is de naam van de Commissie gewijzigd in: ‘Commissie van Advies voor de Sociale Verzekeringsbank inzake wetenschappelijk, statistisch en historisch onderzoek en onderzoeksjournalistiek in dossiers betreffende uitvoering wetten verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen’. Bovendien wordt hiermee voorgesorteerd op de relevante bepalingen in de Woo.

Samenstelling van de Commissie

De Commissie is samengesteld uit zeven leden. De Commissie heeft een voorzitter en een secretaris. Vanuit de begeleidende instellingen hebben sinds 2012 twee leden zitting in de Commissie. De Stichting 1940–1945 en de Stichting Pelita worden gezamenlijk vertegenwoordig door een lid. Daarnaast is vanuit de Stichting Joods Maatschappelijk Werk een vertegenwoordiger in de Commissie.

Op verzoek van de PUR heeft de SVB in 2021 besloten de Commissie uit te breiden met een lid vanuit de PUR, gelet op de rol die deze Raad speelt bij de uitvoering van de wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen.

De voorzitter en secretaris van de Commissie zijn in dienst van de SVB. De overige leden worden benoemd op grond van hun wetenschappelijke- en onderzoeksexpertise dan wel op voordracht van de begeleidende instellingen en de PUR.

Bij inwerkingtreding van dit besluit is de Commissie samengesteld als volgt:

Voorzitter: Directeur Strategie, Recht en Communicatie

Secretaris: Juridisch adviseur, Directie Strategie, Recht en Communicatie

Lid 1: Hoogleraar met expertise op het terrein van verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen

Lid 2: Manager Bedrijfsvoering/Service Center Data

Lid 3: Vertegenwoordiger namens Stichting Joods Maatschappelijk Werk

Lid 4: Vertegenwoordiger namens Stichting 1940–1945 en Stichting Pelita

Lid 5: Voor te dragen door de PUR.

De voorzitter en de secretaris bewaken de toepassing van de AVG. De leden van de Commissie bewaken de wetenschappelijke opzet en relevantie van de onderzoeken en de belangen van de verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen. Er wordt getoetst of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden van het Protocol. Op grond van de inzichten van de verschillende disciplines kan een weloverwogen advies worden uitgebracht.

Naar boven