Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 november 2022, kenmerk 3468339-1039689-PG, houdende aanpassing van het Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 december 2012, kenmerk PG/JFB-3147964, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onderdeel a, van de Wet op het RIVM (Stcrt. 2013, 227)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op het RIVM,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 december 2012, kenmerk PG/JFB-3147964, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onderdeel a, van de Wet op het RIVM (Stcrt. 2013, 227) wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid vervalt, onder vernummering van het tweede lid tot eerste lid.

2. Het eerste lid (nieuw) wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt ‘bedoeld in het eerste lid’ vervangen door ‘bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op het RIVM’.

b. Onderdeel f komt te luiden: het bevorderen van de aansluiting van de programma’s met de reguliere zorg.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De programma’s, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op het RIVM, omvatten:

    • a. de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker;

    • b. de prenatale screening op infectieziekten en erytrocytenimmunisatie (PSIE);

    • c. de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en het structureel echoscopisch onderzoek;

    • d. de neonatale hielprikscreening (NHS) en de gehoorscreening bij pasgeborenen;

    • e. het Nationaal programma grieppreventie (NPG);

    • f. het Nationaal programma pneumokokkenvaccinatie volwassenen (NPPV).

B

Er wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit RIVM.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

TOELICHTING

Met dit besluit worden enkele wijzigingen aangebracht in het besluit waarbij krachtens artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op het RIVM de preventieprogramma’s worden aangewezen ten aanzien waarvan het RIVM tot taak heeft om deze landelijk aan te sturen en te begeleiden.

Het eerste lid wordt geschrapt. Dit lid is overbodig, aangezien de inhoud ervan overeenkomt met artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op het RIVM. Dit betreft louter een technische wijziging.

Als gevolg van de schrapping wordt het tweede lid vernummerd en wordt in de aanhef daarvan de verwijzing naar het eerste lid vervangen door een verwijzing naar artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op het RIVM. Ook dit betreft louter technische wijzigingen.

Er wordt ook een wijziging doorgevoerd in onderdeel f van het tweede lid. De reden hiervoor is dat bij de vaststelling van het besluit de tekst van het beoogde derde lid abusievelijk achter de tekst van onderdeel f is geplaatst. Deze redactionele fout wordt met het onderhavige besluit hersteld door onderdeel f van het tweede lid opnieuw vast te stellen.

De krachtens artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op het RIVM aangewezen preventieprogramma’s worden met het onderhavige besluit opgesomd in het nieuwe tweede lid. Daarbij is de opsomming geactualiseerd. Het programma inzake de opsporing van familiaire hypercholesterolomie loopt niet meer en wordt daarom geschrapt. Toegevoegd wordt de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en het structureel echoscopisch onderzoek (onderdeel c) en het Nationaal programma pneumokokkenvaccinatie volwassenen (onderdeel f).

Tot slot wordt met het onderhavige besluit een citeertitel toegevoegd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven