Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 22 november 2022, nr. IENW/BSK-2022/276467, houdende vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de in artikel I, onderdeel A, B en C, opgenomen kaarten met kaartnummers 96 en 99, van Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 21 juni 2022, nr. IENW/BSK-2022/12145, tot wijziging van de Waterregeling in verband met wijziging van de kaartenbijlagen juli 2022

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelet op artikel III van de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 21 juni 2022, nr. IENW/BSK-2022/12145, tot wijziging van de Waterregeling in verband met wijziging van de kaartenbijlagen juli 2022;

Besluit:

Enig artikel

De in artikel I, onderdeel A, B en C, opgenomen kaarten met kaartnummers 96 en 99, van Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 21 juni 2022, nr. IENW/BSK-2022/12145, tot wijziging van de Waterregeling in verband met wijziging van de kaartenbijlagen juli 2022 (Stcrt. 2022, 16406) treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

Algemeen

Het onderhavige besluit regelt dat de in artikel I, onderdeel A, B en C, opgenomen kaarten met kaartnummers 96 en 99, van Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 21 juni 2022, nr. IENW/BSK-2022/12145, tot wijziging van de Waterregeling in verband met wijziging van de kaartenbijlagen juli 2022 (Stcrt. 2022, 16406) (hierna: de regeling) met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst in werking treedt. Hierdoor wordt per die datum het gebied van de Hertogin Hedwigepolder als oppervlaktewaterlichaam in beheer bij het Rijk gebracht. De wijzigingen van de betreffende kaarten met kaartnummers 96 en 99 betreffen het aanpassen van de beheergrenzen van het waterstaatkundig beheer, waterkwaliteit- en waterkwantiteitsbeheer van het oppervlaktewaterlichaam Westerschelde.

Artikel III van de regeling regelde de inwerkingtreding van deze regeling met ingang van 1 juli 2022, met uitzondering van de in artikel I, onderdeel A, B en C, opgenomen kaarten met kaartnummers 96 en 99, die in werking zouden treden op een bij ministerieel besluit te bepalen tijdstip.

Hiertoe was besloten omdat het mede naar aanleiding van de motie Beckerman-Hagen over PFAS en Hedwigepolder niet duidelijk was op welk moment de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder exact zou aanvangen. Inmiddels is de bestaande Scheldedijk afgegraven en is de situatie feitelijk zo dat oppervlaktewater van de Westerschelde via de geul in de Prosperpolder de Hertogin Hedwigepolder binnenstroomt, waarmee sprake is van een oppervlaktewaterlichaam, dat nu in beheer is bij het Rijk. Om dit te formaliseren, kunnen de in artikel I, onderdeel A, B en C, opgenomen kaarten met kaartnummers 96 en 99, van de regeling in werking treden.

Er wordt afgeweken van de minimuminvoeringstermijn van drie maanden zoals bepaald in 4.17, vierde lid van de Aanwijzingen voor de regelgeving, die is vereist wegens de gevolgen voor andere overheden. Latere inwerkingtreding is echter niet gewenst, omdat de eerder aangegeven beheergrenzen op de genoemde kaarten bij de Waterregeling niet actueel zijn. Spoedige wijziging is noodzakelijk met het oog op rechtszekerheid. Dit is in overeenstemming met de uitzonderingsgrond van aanwijzing 4.17, vijfde lid, onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven