Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 21 juni 2022, nr. IENW/BSK-2022/12145, tot wijziging van de Waterregeling in verband met wijziging van de kaartenbijlagen juli 2022

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 3.1, eerste en tweede lid, in samenhang met 3.3, en artikel 6.16, tweede lid, van het Waterbesluit;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Waterregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

In Bijlage II. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteitsbeheer voert, en grenzen van drogere oevergebieden (bijlagen bij artikel 3.2, eerste lid en 3.3 van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage A, behorend bij deze regeling:

Kaart:

kaartnummer:

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

96

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

99

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

177

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

178

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

181

B

In Bijlage III. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwantiteitsbeheer voert (bijlage bij artikel 3.2, tweede lid, van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage B, behorend bij deze regeling:

Kaart:

kaartnummer:

Beheer waterkwantiteit

96

Beheer waterkwantiteit

99

Beheer waterkwantiteit

177

Beheer waterkwantiteit

178

Beheer waterkwantiteit

181

C

In Bijlage IV. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterstaatkundig beheer voert en van rijkswateren waar een niet tot het Rijk behorend overheidslichaam het waterstaatkundig beheer voert (bijlage bij de artikelen 3.2, derde lid, 3.2a en 6.7 van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage C, behorende bij deze regeling:

Kaart:

kaartnummer:

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht gebruikt waterstaatwerken

96

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht gebruikt waterstaatwerken

99

ARTIKEL II

  • 1. Indien een werk of handeling op het tijdstip, direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling, niet strijdig was met daarvoor bij of krachtens de Waterwet geldende regels of voorschriften en daarvoor als gevolg van een wijziging krachtens deze regeling van bijlage II, III of IV bij de Waterregeling een watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet vereist zou worden, blijft die vergunningplicht buiten toepassing totdat er een wijziging van dat werk of die handeling plaatsvindt waarvoor een watervergunning vereist is.

  • 2. Indien als gevolg van een wijziging als bedoeld in het eerste lid een ander bestuursorgaan bevoegd gezag wordt als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet, wordt een met betrekking tot dat werk of die handeling op het tijdstip, bedoeld in het eerste lid, van kracht zijnde watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet aangemerkt als een watervergunning van dat andere bestuursorgaan.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022, met uitzondering van de in artikel I, onderdeel A, B en C, opgenomen kaarten met kaartnummers 96 en 99, die in werking treden op een ander, bij ministerieel besluit te bepalen tijdstip.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

BIJLAGE A

BIJLAGE B

BIJLAGE C

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze regeling vervangt in totaal 12 kaarten in bijlagen II, III en IV bij de Waterregeling. Deze bijlagen bevatten kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteits-, waterkwantiteits- en waterstaatkundig beheer voert.

2. Wijzigingen kaartbijlagen per onderdeel

De aangepaste kaarten binnen bijlagen II, III en IV bij de Waterregeling bevatten gewijzigde grenzen voor het beheer. De wijzigingen van de grenzen betreffen verbeteringen van de eerdere versies van de kaarten en de vastlegging van de met andere betrokken bestuursorganen afgesproken wijzigingen van de beheergrenzen. Hieronder zijn per regionaal onderdeel van Rijkswaterstaat de wijzigingen toegelicht.

West-Nederland Noord (kaarten nr. 177, 178 en 181)

De wijziging op kaart nummer 177 betreft een aanpassing van de grens naar de oever omdat de damwanden van een bouwkuip aan het IJ door de gemeente Amsterdam zijn afgebrand. Daarnaast is er een correctie doorgevoerd voor de locatie Oostzijde ingang Buikersloterkanaal. Zowel op kaart nummer 177 als op kaart nummer 178 is er een aanpassing van de grens omdat er een stukje water is gedempt bij het Papaverkanaal. Op kaart nummer 181 is er een actualisatie van de begrenzing voor Middensluiseiland doorgevoerd.

Zee en Delta (kaarten nr. 96 en 99)

Op kaart nummer 96 en kaart nummer 99 gaat het om een aanpassing van de beheergrenzen voor het waterstaatkundig beheer, waterkwaliteit- en waterkwantiteitsbeheer, doorgevoerd in verband met de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder. Het betreft hier een voorgenomen wijziging gebaseerd op besluitvorming (Rijksinpassingsplan). De wijziging van de kaarten is vooruitlopend op de definitieve uitvoering van het project.

3. Gevolgen van deze regeling

Gevolg van het aanpassen van de beheergrenzen is dat gebieden vergunningvrij dan wel vergunningplichtig worden. Het in kaart brengen van de gewijzigde beheergrenzen heeft geen gevolgen voor de regeldruk. De veranderingen in de vergunningplicht kunnen wel gevolgen voor de regeldruk hebben. Hiervan is bij deze wijziging geen sprake. Daarnaast volgen deze veranderingen reeds uit eerder gemaakte afspraken dan wel uit de toepassing van andere regelgeving op de desbetreffende gebieden. De onderhavige regeling heeft op zichzelf geen gevolgen voor de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven en evenmin voor de bestuurlijke lasten en uitvoeringslasten. De wijzigingen zijn afgestemd met de betrokken bestuursorganen. Voor burgers en bedrijven zijn er als gevolg van deze regeling geen andere ingrijpende gevolgen.

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen gevolgen voor de regeldruk heeft.

Deze zelfde wijziging van de waterkaarten wordt doorgevoerd in de Omgevingsregeling bij de Omgevingswet, die in werking treedt zodra de Omgevingswet in werking treedt. Deze kaarten zijn naar aanleiding van die wijziging geconsulteerd via internetconsultatie. Hieruit zijn geen opmerkingen naar voren gekomen.

4. Overgangsrecht

Deze regeling bevat een voor de wijziging van de kaarten in de bijlagen bij de Waterregeling gebruikelijke overgangsbepaling, waarmee wordt bereikt dat voor bestaande, doorlopende werken en handelingen waarvoor eerder geen watervergunning vereist was, na inwerkingtreding van de onderhavige regeling niet enkel door de wijziging van de beheergrenzen alsnog een watervergunning vereist is. Daarbij geldt de voorwaarde dat de werken en handelingen voorafgaand aan het van kracht worden van de gewijzigde beheergrenzen aan die eisen van de Waterwet en de krachtens die wet gestelde regels en voorschriften voldoen (zoals vergunningseisen en -voorschriften, zorgplichten, algemene regels, maatwerkvoorschriften en meldings- en informatieplichten). Met dit overgangsrecht wordt de continuïteit van bestaande rechten en beschermingsniveaus gewaarborgd en worden onnodige lasten, die zouden ontstaan door het – enkel door de wijzigingsregeling – moeten aanvragen van nieuwe vergunningen of ontheffingen of door het opleggen van nieuwe maatwerkvoorschriften, voorkomen.

5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022. In verband met wijzigingen van de beheergrenzen die per die datum noodzakelijk zijn. Er wordt afgeweken van de minimuminvoeringstermijn van drie maanden zoals bepaald in 4.17, vierde lid van de Aanwijzingen voor de regelgeving, die is vereist wegens de gevolgen voor andere overheden. Latere inwerkingtreding is echter niet gewenst, omdat de eerder aangegeven beheergrenzen op de genoemde kaarten bij de Waterregeling niet actueel zijn. Spoedige wijziging is noodzakelijk met het oog op rechtszekerheid. Dit is in overeenstemming met de uitzonderingsgrond van aanwijzing 4.17, vijfde lid, onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. De wijzigingen zijn afgestemd met de betrokken overheden en waar relevant met andere betrokkenen.

De in artikel I onderdeel A, B en C opgenomen wijziging van de kaarten met de kaartnummers 96 en 99 treden later in werking dan de andere wijzigingen. De wijzigingen van de kaarten met kaartnummers 96 en 99 betreffen het aanpassen van de beheergrenzen van het waterstaatkundig beheer, waterkwaliteit- en waterkwantiteitsbeheer van de Hertogin Hedwigepolder. Door de Minister voor Natuur en Stikstof is aangegeven dat er voor deze polder ten aanzien van de ontpoldering nog een besluit moet worden genomen. Dit naar aanleiding van de motie Beckerman-Hagen over PFAS en Hedwigepolder. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat voegt zich naar het te nemen besluit en laat de inwerkingtreding van de wijziging van de kaarten afhangen van dit besluit. Indien de voorgenomen ontpoldering doorgang vindt treedt de wijziging van de genoemde kaarten bij ministerieel besluit op een nader te bepalen tijdstip in werking.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven