Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 oktober 2022, nr. MBO-34257075, houdende wijziging van de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie in verband met wijzigingen in de regio-indeling

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op artikel 2.3.1, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling regio’s en contactgemeenten educatie wordt als volgt gewijzigd:

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Rij 3, laatste kolom, van de tabel komt te luiden: Alkmaar, Bergen NH, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Drechterland, Enkhuizen, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel, Uitgeest.

2. In rij 7, laatste kolom, van de tabel vervalt ‘Beemster,’.

3. Rij 27, laatste kolom, van de tabel komt te luiden: Bernheze, Boekel, Boxtel, ’s-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel, Vught.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met in gang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de indeling van een aantal regio’s educatie, zoals opgenomen in bijlage 1 van de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie, gewijzigd. In deze bijlage zijn de meest recente gemeentelijke herindelingen opgenomen. Dit betreffen slechts wijzigingen binnen regio’s en heeft dus geen gevolgen voor de verdeling van gemeenten over de regio’s.

De regio-indeling is onder andere van belang voor het berekenen van de hoogte van de specifieke uitkering aan elke regio. De hoogte van de specifieke uitkering aan elke regio wordt berekend aan de hand van de verdeelmaatstaven genoemd in artikel 3.2.1 van het Uitvoeringsbesluit WEB (UWEB). Sommige verdeelmaatstaven gaan uit van gegevens uit het verleden. Indien er in enig jaar sprake is van een gemeentelijke herindeling, schrijft artikel 3.2.2 UWEB voor dat daar bij de berekening van de specifieke uitkering voor dat jaar rekening mee moet worden gehouden. Kort gezegd moeten de gegevens die uit het verleden stammen op basis van een redelijke schatting worden geactualiseerd, als ware de gemeentelijke herindeling toen al een feit.

In dit geval hebben de gemeentelijke herindelingen allemaal per 1 januari 2022 plaatsgevonden. De specifieke uitkering voor 2023 wordt eind 2022 aan de regio’s verstrekt en is gebaseerd op de gegevens uit 2022, dus voor 2023 hoeft bovengenoemde schatting niet te worden gedaan en kan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gewoon uitgaan van de gegevens uit 2022. De specifieke uitkering voor 2022 is eind 2021 verstrekt en gebaseerd op gegevens uit 2021. Deze gegevens zijn per abuis toen niet geactualiseerd aan de hand van een schatting. Inmiddels zijn de daadwerkelijke gegevens uit 2022 bekend en blijkt dat de beschikkingen voor 2022 niet hoeven te worden gecorrigeerd.

Uitvoering en handhaving

De regeling is voorgelegd aan DUO. DUO acht de regeling uitvoerbaar.

Financiële gevolgen

Deze wijzigingsregeling heeft geen financiële gevolgen voor de Rijksbegroting.

Administratieve lasten en regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten. Omdat de gevolgen voor de regeldruk naar verwachting gering zijn, is de regeling niet ter toetsing voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk.

Artikel I

Het college van burgemeester en wethouders draagt zorg voor een aanbod van opleidingen educatie (als bedoeld in artikel 7.3.1, eerste lid, onder b tot en met f, van de Wet educatie en beroepsonderwijs), met voldoende aandacht voor alle doelgroepen. Voor de vervulling van deze taak, werken de colleges van burgemeester en wethouders samen binnen bij ministeriële regeling vastgestelde regio’s.

Op basis van de gemeentelijke herindelingen wordt bijlage 1 bij de regeling op de volgende punten gewijzigd:

  • Per 1 januari 2022 is de gemeente Dijk en Waard ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk.1 Dit is gewijzigd in regio 3.

  • Per 1 januari 2022 is de gemeente Beemster samengevoegd met de gemeente Purmerend.2 Dit is gewijzigd in regio 7.

  • Per 1 januari 2022 is de gemeente Land van Cuijk ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis.3 Dit is gewijzigd in regio 27.

  • Per 1 januari 2022 is de gemeente Maashorst ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Landerd en Uden.4 Dit is eveneens gewijzigd in regio 27.

Artikel II

Deze regeling treedt de dag na haar bekendmaking in werking in plaats van op een vast verandermoment als 1 januari, omdat het slechts de juiste gemeenten per regio vastlegt, nadat er gemeenten zijn samengevoegd of heringedeeld met ingang van 1 januari 2022. Dit is te beschouwen als reparatieregelgeving.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

Naar boven