Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 10 oktober 2022, kenmerk MBO-33990803 houdende wijziging van de Regeling certificaten wettelijke beroepsvereisten groen middelbaar beroepsonderwijs in verband met het vaststellen van een aantal certificaten voor de opleidingen proefdierverzorging en dierenartsassistent paraveterinair

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op artikel 7.2.3, eerste lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 17c van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage 1 van de Regeling certificaten wettelijke beroepsvereisten groen middelbaar beroepsonderwijs wordt, aan opsomming van certificaten voor beroepsgerichte onderdelen vanaf 1 augustus 2022, toegevoegd:

C0096

Euthanaseren van kleine proefdieren

25733

Proefdierverzorger (Gewijzigd 2022)

C0105

Uitvoeren proefdierhandelingen

25733

Proefdierverzorger (Gewijzigd 2022)

C0107

Wettelijke vereisten Dierenartsassistent-Paraveterinair

25731

Dierenartsassistent paraveterinair (Gewijzigd 2022)

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemeen

Drie beroepsgerichte onderdelen met wettelijke beroepsvereisten groen middelbaar beroepsonderwijs zijn herzien. Reden hiervoor is dat de kwalificaties waarop deze onderdelen betrekking hebben, Proefdierverzorger en Dierenartsassistent-paraveterinair, per 1 augustus 2022 zijn gewijzigd.

In de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 20161 is in oktober 2021 vastgesteld dat de nieuwe kwalificaties 25733 Proefdierverzorger en 25731 Dierenartsassistent paraveterinair, per 1 augustus 2022 in werking zijn getreden. In voorliggende regeling wordt daarom, per 1 augustus 2022, aan de onderdelen van deze nieuwe kwalificaties een certificaat verbonden.

Voor studenten aan een beroepsopleiding met de oude kwalificaties Proefdierverzorger met crebonummers 25449 en 25578 en Dierenartsassistent paraveterinair met crebonummers 25540 en 25577 is het overgangsrecht van toepassing, zoals geregeld in artikel 7.2.4. zevende lid van de Wet educatie en beroepsonderwijs. In de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016, zijn de uiterste data vastgesteld voor het verstrekken van diploma’s voor bovengenoemde oude kwalificaties. Deze uiterste data zijn tevens vermeld op de portal kwalificatiestructuur van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze uiterste data gelden ook voor het verstrekken van certificaten voor beroepsgerichte onderdelen die aan deze oude kwalificaties verbonden zijn. Het betreft de beroepsgerichte onderdelen Euthanaseren van kleine proefdieren (met code C0002), Uitvoeren proefdierhandelingen (met code C0015) bij de oude kwalificaties Proefdierverzorger en het beroepsgerichte onderdeel Wettelijke vereisten Dierenartsassistent-Paraveterinair (met code C0016) bij de oude kwalificaties Dierenartsassistent-paraveterinair.

Uitvoering en handhaafbaarheid

Deze Regeling is voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de Inspectie van het Onderwijs en de ADR. De wijzigingsregeling is uitvoerbaar geacht.

Regeldruk

Bij de voorbereiding van deze regeling is nagegaan of sprake is van administratieve lasten. Onder administratieve lasten wordt verstaan: de kosten om te voldoen aan informatieverplichtingen aan de overheid, voortvloeiend uit wet- en regelgeving van de overheid. De onderhavige regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten; met deze regeling worden geen nieuwe informatieverplichtingen opgelegd aan burgers, bedrijven of instellingen.

Vaste verandermomenten

Van het besluit van het kabinet inzake vaste verandermomenten van regelgeving wordt afgeweken. De regeling werkt terug tot 1 augustus 2022. Het onderwijsveld is namelijk erbij gebaat dat de datum van inwerkingtreding overeenkomt me de datum van inwerkingtreding van de kwalificaties waarvan deze certificaten deel uitmaken.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

In onderdeel A wordt aangegeven dat aan bijlage 1 van de regeling, aan de opsomming van de certificaten voor beroepsgerichte onderdelen vanaf 1 augustus 2022, drie beroepsgerichte onderdelen zijn toegevoegd waaraan per 1 augustus 2022 een certificaat is verbonden. De inhoud van betreffende beroepsgerichte onderdelen maakt geen deel uit van deze regeling en is te vinden op https://kwalificatiestructuur-mijn.s-bb.nl

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven