Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 september 2022, nr. 30466644, houdende de wijziging van het Besluit vaststelling beleidskader SLOA in verband met een aanpassing van het beleidskader aan de Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS en de artikelen 3a, derde lid, 3b, vierde lid, en 7 van de Wet subsidiëring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten 2013;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN HET BESLUIT VASTSTELLING BELEIDSKADER SLOA

A

In artikel 2 wordt ‘en artikel 3, eerste lid, onderdelen a tot en met e’ vervangen door ‘artikel 3, eerste lid, onderdelen a tot en met e, artikel 3a, eerste en tweede lid, en artikel 3b, eerste lid,’.

B

De bijlage bij het besluit wordt als volgt gewijzigd:

1. De paragraaf ‘Aanleiding beleidskader’ wordt als volgt gewijzigd:

a. De eerste alinea wordt als volgt gewijzigd:

1°. De zinsnede ‘Er is gekozen om’ wordt vervangen door ‘Er is toen gekozen om’.

2°. De zinsnede ‘, hierna te noemen de SLOA-instellingen’ vervalt.

3°. De laatste volzin komt te luiden: Deze voorwaarden zijn toegevoegd in dit beleidskader.

b. Na de eerste alinea wordt een alinea ingevoegd, luidende:

Met de Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs1 is de Wet SLOA 2013 gewijzigd. Daarbij zijn een aantal taken van Nuffic, alsmede een aantal taken van een nog aan te wijzen rechtspersoon in die wet verankerd. Voor de uitvoering van deze wettelijke taken kunnen de instellingen subsidie aanvragen bij de Minister. Deze rechtspersonen zijn daarom met ingang van 1 oktober 2022 aan dit beleidskader toegevoegd. In het vervolg van onderhavig beleidskader zullen de instellingen bedoeld in dit beleidskader gezamenlijk ‘SLOA-instellingen’ worden genoemd, tenzij wordt verwezen naar individuele SLOA-instellingen.

c. In de derde alinea (nieuw) komt de derde volzin te luiden:

Zowel de Kaderregeling als het onderhavige beleidskader zijn vanaf 1 oktober 2016 van toepassing op de subsidieverstrekking op grond van de Wet SLOA 2013.

2. Aan de paragraaf ‘Startbrief en kaderbrief’ wordt een alinea toegevoegd, luidende:

Voor Nuffic en de door de Minister aan te wijzen rechtspersoon geldt dat de Minister op grond van artikel 5a van de Wet SLOA 2013 eenmaal per twee jaar voor 1 april een Kaderbrief SLOA internationalisering bekendmaakt op het terrein van de taken, genoemd in de artikelen 3a en 3b van de Wet SLOA 2013. Deze brief wordt verzonden aan de Tweede Kamer. Met de Kaderbrief SLOA internationalisering kan de Minister inhoudelijke invulling geven aan de doelen en taken zoals die in de voornoemde artikelen zijn neergelegd. Elk jaar wordt aan de voornoemde rechtspersonen een startbrief gestuurd, waarin ook het subsidieplafond zal zijn opgenomen.

3. Aan de paragraaf ‘Instellingssubsidies’ wordt een alinea toegevoegd, luidende:

Voor Nuffic en de nog aan te wijzen rechtspersoon geldt dat op grond van artikel 3a, derde lid, van de Wet SLOA 2013 subsidie kan worden verstrekt voor de taken genoemd in het eerste en tweede lid van dat artikel. Voor de nog aan te wijzen rechtspersoon geldt dat op grond van artikel 3b, vierde lid, van de Wet SLOA 2013 subsidie kan worden verstrekt voor de taken genoemd in het eerste lid van dat artikel. Dit betreffen ook instellingssubsidies. De voorgaande alinea is op deze instellingssubsidies van overeenkomstige toepassing.

4. De paragraaf ‘Subsidieaanvraag’ wordt als volgt gewijzigd:

b. In de voorlaatste alinea komt de eerste volzin te luiden:

De aanvragen voor de instellingssubsidies van Stichting SLO en Stichting Cito moeten uiterlijk op 15 oktober voor aanvang van het kalenderjaar waarop ze betrekking hebben, worden ingediend (artikel 8.2, tweede lid, van de Kaderregeling).

c. De laatste alinea komt te luiden:

De deadline voor aanvraag van 15 oktober is bedoeld om het overzicht te houden op de activiteiten van Stichting SLO en Stichting Cito, om onnodige administratieve lasten aan beide kanten te voorkomen en om de garantie te kunnen bieden dat de beschikkingen tijdig bij Stichting SLO en Stichting Cito binnen zijn. Zij kunnen dan op tijd beginnen met de werkzaamheden. De verleende subsidie wordt uitsluitend besteed aan de activiteiten waarvoor zij bij beschikking is verstrekt.

5. De paragraaf ‘Verantwoording’ wordt als volgt gewijzigd:

b. In de eerste alinea worden de laatste twee volzinnen vervangen door drie volzinnen, luidende:

Het jaarverslag moet worden ingericht overeenkomstig de ‘Voorschriften jaarverslaggeving voor niet bekostigde instellingen’. Dit document is te vinden op de website: https://www.dus-i.nl/subsidies/kaderregeling-ocw. Verder worden de jaarverslagen van de SLOA-instellingen gecontroleerd overeenkomstig het ’Accountantsprotocol voor OCW, SZW en VWS’, dat is te vinden op de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/subsidies-vws/inhoud/kaderregeling-subsidies-ocw-szw-en-vws.

c. In de laatste alinea wordt de tweede volzin vervangen door twee volzinnen, luidende:

De rapportage van Stichting SLO en Cito moet voor 1 juni van het boekjaar per e-mail worden ingediend bij DUS-I via e-mail: OCWsubsidies@minVWS.nl. Voor overige SLOA-instellingen geldt dat de rapportage voor 1 juli van het boekjaar moet worden ingediend via dezelfde route.

6. De paragrafen ‘Uitvoeringstoets’ en ‘Administratieve lasten’ vervallen.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Aanleiding

Met de inwerkingtreding van de Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs wordt een aantal taken van Stichting Nuffic en een nog aan te wijzen rechtspersoon verankerd in de Wet subsidiëring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten 2013 (Wet SLOA 2013). Voor deze taken kan subsidie worden aangevraagd bij de Minister. Het Besluit vaststelling beleidskader SLOA dient hierop te worden aangepast. Met dit besluit is daarin voorzien.

Inhoud

Met betrekking tot de subsidieverstrekking aan de Stichting Nuffic en de nog aan te wijzen rechtspersoon wordt aangesloten bij het al bestaande beleidskader. Onderhavige wijziging betreft derhalve met name een toevoeging van de genoemde organisaties aan het beleidskader. Voor Nuffic en de nog aan te wijzen rechtspersoon geldt dat elke twee jaar een Kaderbrief SLOA internationalisering naar de Tweede Kamer wordt verzonden. Deze brief bestaat naast de al bestaande Kaderbrief voor Stichting Cito en Stichting SLO.

Tevens klopten een aantal verwijzingen naar websites niet meer. Met dit besluit is van de gelegenheid gebruik gemaakt om die verwijzingen te actualiseren. Ook worden de paragrafen ‘Uitvoeringstoets’ en ‘Administratieve lasten’ geschrapt uit de Bijlage. Deze paragrafen waren bij de totstandkoming van het oorspronkelijke beleidskader van belang als toelichting bij het beleidskader. Nu het beleidskader met dit besluit wordt gewijzigd, kunnen deze vervallen.

Gevolgen voor de regeldruk

De gevolgen voor de regeldruk voor Nuffic en de nog aan te wijzen rechtspersoon zijn reeds berekend in het kader van de Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs.2

Uitvoering

De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) heeft een uitvoeringstoets uitgevoerd. DUS-I acht de wijziging uitvoerbaar, met inachtneming van de jaarlijkse garantiedata voor de subsidie-afhandeling in het kader van de jaarafsluiting.

Inwerkingtreding

Onderhavige wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2022; op het tijdstip waarop de Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs in werking treedt.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Stb. 2022, 269.

X Noot
2

Kamerstukken II 2020/21, 35 900, nr. 3.

Naar boven