Regeling van het College voor toetsen en examens van 27 juni 2022, nummer CvTE-22.00900, houdende een wijziging van de Regeling aangepaste wijze of vorm van examineren centrale examens mbo

Het College voor toetsen en examens,

Gelet op artikel 3 van de Wet College voor toetsen en examens, en artikel 6, eerste lid, onderdeel i, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gegeven op 14 juli 2022, kenmerk 33401982,

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling aangepaste wijze of vorm van examineren centrale examens mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘deelnemer’ telkens vervangen door ‘student’.

2. In onderdeel b wordt ‘College voor examens’ vervangen door ‘College voor toetsen en examens’.

B

In artikel 2 wordt ‘College voor Examens’ telkens vervangen door ‘College voor toetsen en examens’.

C

In artikel 3 wordt ‘ter zake deskundige psycholoog of orthopedagoog’ vervangen door ‘ter zake kundige psycholoog, orthopedagoog, neuroloog of psychiater’.

D

In artikel 4 wordt ‘deelnemer’ vervangen door ‘student’ en wordt ‘College voor examens’ telkens vervangen door ‘College voor toetsen en examens’.

E

In artikel 5 wordt ‘College voor examens’ vervangen door ‘College voor toetsen en examens’, wordt ‘deelnemer’ telkens vervangen door ‘student’ en wordt ‘deelnemers’ telkens vervangen door ‘studenten’.

F

In artikel 6 wordt ‘College voor examens’ vervangen door ‘College voor toetsen en examens’ en wordt ‘deelnemer’ vervangen door ‘student’.

G

In artikel 7 wordt ‘deelnemers’ vervangen door ‘studenten’, wordt ‘deelnemer’ telkens vervangen door ‘student’ en wordt ‘College voor examens’ telkens vervangen door ‘College voor toetsen en examens’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het College voor toetsen en examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Regeling aangepaste wijze of vorm van examineren centrale examens mbo op drie punten. Ten eerste wordt door ‘deelnemer’ naar ‘student’ te wijzigen, aangesloten bij de wettelijke benaming van studenten die een beroepsopleiding volgen, welke door de Wet versterken positie mbo-studenten (Stb. 2020, 234) van ‘deelnemer’ naar ‘student’ is gewijzigd. Ten tweede werd in de regeling de verouderde benaming ‘College voor examens’ gehanteerd. Deze regeling past dit aan naar de huidige benaming ‘College voor toetsen en examens’. Tot slot wordt de lijst van deskundigen uitgebreid. In het voortgezet onderwijs is deze lijst al eerder op dezelfde manier uitgebreid zodat leerlingen met bijvoorbeeld een stoornis in het autistisch spectrum of een aandachttekortstoornis, vastgesteld door een neuroloog of psychiater, ook aanspraak kunnen maken op een afwijkende manier van examineren. Door de lijst met deskundigen ook voor het mbo uit te breiden, wordt de situatie in het mbo gelijkgetrokken met de situatie in het voortgezet onderwijs.

Het College voor toetsen en examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven