Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 18 juli 2022, nummer 4095825, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdachtenzeventigste wijziging)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de artikelen 2d, eerste en derde lid, 2t, eerste en vierde lid, 9, vijfde lid, 107, tweede lid, onderdeel b, van de Vreemdelingenwet 2000 en de artikelen 3.51, derde lid en 4.44a, derde lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder verlettering van de onderdelen c tot en met g tot d tot en met h wordt in het eerste lid een onderdeel ingevoegd, luidende:

c. voor vreemdelingen die hun rechtmatig verblijf als bedoeld in artikel 8, aanhef en onder f of h, van de Wet, ontlenen aan tijdelijke bescherming in de zin van artikel 1 van de Wet: het document O van het model dat als bijlage 7f3 bij deze regeling is gevoegd of de sticker Verblijfsaantekeningen Tijdelijke bescherming van het model dat als bijlage 7h2 bij deze regeling is gevoegd;

2. In het tweede lid wordt ‘het eerste lid, onder a, b, c en d’ vervangen door ‘het eerste lid, onder a, b, c, d en e’.

3. In het derde lid wordt ‘het eerste lid, onder c’ vervangen door ‘het eerste lid, onder d’.

4. In het vierde lid wordt ‘het eerste lid, onder e’ vervangen door ‘het eerste lid, onder f’.

5. In het vijfde lid wordt ‘het eerste lid, onder f’ vervagen door ‘het eerste lid, onder g’.

6. In het zesde lid wordt ‘het eerste lid, onder g’ vervangen door ‘het eerste lid, onder h’.

B

In artikel 3.8, eerste lid, wordt ‘bijlagen 7g, 7h en 7i’ vervangen door ‘bijlagen 7g, 7h, 7h2 en 7i’.

C

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 3.24aa, tweede lid, onderdeel k, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 1. verblijf van gezinsleden van houders van een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd onder de beperking ‘niet-tijdelijke humanitaire gronden’ verleend na verblijf in het kader van medische behandeling.

D

In de artikelen 4.23, eerste lid, onderdeel d en 4.23a, eerste lid, onderdeel e, wordt ‘niet’ vervangen door ‘niet of niet meer’.

E

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 4.24, eerste lid, onderdeel d, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. de vreemdeling, die een beroep in de individuele gezondheidszorg verricht of wil verrichten waarvoor registratie verplicht is, niet of niet meer in het Beroepen Individuele Gezondheidszorg register is geregistreerd.

F

In artikel 7.1e wordt ‘de Wet op het voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘de Wet voortgezet onderwijs 2020’.

G

Na bijlage 7f2 wordt een bijlage toegevoegd als aangegeven in de bijlage 7f3 behorend bij deze regeling.

H

Na bijlage 7h wordt een bijlage toegevoegd als aangegeven in de bijlage 7h2 behorend bij deze regeling.

I

In bijlage 20, behorend bij artikel 1.16, eerste en tweede lid, wordt in Kolom A, derde rij, ‘Het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs’ vervangen door ‘de Registratie instellingen en opleidingen’ en in Kolom B, derde rij, ‘het register’ door ‘de registratie’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met uitzondering van artikel I, onderdeel F, dat in werking treden met ingang van 1 augustus 2022 en artikel I, onderdeel I, dat in werking treedt met ingang van 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 18 juli 2022

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

BIJLAGE 7F3. DOCUMENT O

BIJLAGE 7H2. STICKER VERBLIJFSAANTEKENINGEN TIJDELIJKE BESCHERMING

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling tot wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 bevat onder andere de opname van een nieuw verblijfsdocument en sticker in het kader van tijdelijke bescherming en nieuwe een informatieplicht voor erkend referenten.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A, B, G en H (artikelen 3.3, eerste tot en met zesde lid, 3.8, eerste lid en bijlagen 7f3 en 7h2)

In dit artikel en bijlagen zijn een nieuw verblijfsdocument en sticker geïntroduceerd voor vreemdelingen die hun rechtmatig verblijf ontlenen aan tijdelijke bescherming.

Onderdeel C (artikel 3.24aa, tweede lid, onderdeel l))

Paragraaf B9/8.5 van de Vreemdelingencirculaire 2000 bevat beleidsregels voor gezinsleden van houders van een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd onder de beperking ‘niet-tijdelijke humanitaire gronden’ verleend na verblijf in het kader van medische behandeling. Deze beleidsregels zijn gebaseerd op artikel 3.51, derde lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000 dat de mogelijkheid biedt om bij ministeriële regeling categorieën vreemdelingen aan te wijzen, anders dan bedoeld in het eerste en tweede lid van artikel 3.51 van het Vreemdelingenbesluit 2000. Abusievelijk is de in paragraaf B9/8.5 van de Vreemdelingencirculaire 2000 genoemde categorie niet bij ministeriële regeling aangewezen. Door het toevoegen van deze categorie aan artikel 3.24aa, tweede lid, wordt deze omissie hersteld. Er is geen sprake van een beleidsmatige wijziging.

Onderdeel D en E (artikelen 4.23, eerste lid, onderdeel d, 4.23a, eerste lid, onderdeel e en 4.24, eerste lid, onderdeel d)

In deze onderdelen is een informatieplicht opgenomen voor de erkend referent in het geval de vreemdeling die een beroep wil uitoefenen of uitoefent in de individuele gezondheidszorg niet of niet meer in het Beroepen Individuele Gezondheidszorg registratie is geregistreerd. Dit sluit aan bij de wijzigingen van de paragrafen B6/2.4, B6/2.7, B6/3.3.2 en B6/3.3.3 van de Vreemdelingencirculaire 2000 (WBV 2022/14, Stcrt. 2022, 16773).

Onderdeel F (artikel 7.1e)

De Wet op het voortgezet onderwijs wordt per 1 augustus 2022 vervangen door de Wet voortgezet onderwijs 2020. Met deze wijziging wordt aangesloten op de nieuwe naamgeving in de wet.

Onderdeel I (bijlage 20, behorend bij artikel 1.16, eerste en tweede lid)

In verschillende onderwijswetten worden het Centraal register beroepsonderwijs (CREBO) en het Centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO) vervangen door de Registratie instellingen en opleidingen (RIO). Met het Centraal register beroepsonderwijs (CREBO) en het Centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO) worden de systemen aangeduid waarin de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gegevens over onderwijsinstellingen en opleidingen registreert. Deze Registers worden na ingang van de wetswijziging gezien als onderdeel van RIO en als zodanig benoemd in de wet- en regelgeving waarin naar deze registers wordt verwezen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven