Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 13 juli 2022, houdende tijdelijke regels over de wijze waarop een logo wordt overgelegd (Tijdelijke regeling overlegging logo’s)

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel G 1a, zesde lid, van de Kieswet;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Bij de registratie van een logo, bedoeld in artikel G 1a van de Kieswet, verstrekt een politieke groepering aan het centraal stembureau tevens digitaal het logo met als extensie ‘Joint Photographic Experts Group’ (jpeg). Dit logo heeft de volgende kenmerken:

    • a. een resolutie van 300 ‘Dots per inch’ (dpi);

    • b. een breedte van minimaal 220 pixels en maximaal 443 pixels;

    • c. een hoogte van maximaal 112 pixels.

  • 2. Het centraal stembureau stelt de geregistreerde logo’s digitaal beschikbaar aan Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de burgemeester van ’s-Gravenhage.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2022 en vervalt met ingang van 1 januari 2023.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Tijdelijke regeling overlegging logo’s.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

TOELICHTING

1. Inleiding

De onderhavige tijdelijke regeling bevat nadere regels over de wijze waarop, bij een verzoek tot registratie van een logo, dit logo moet worden overgelegd aan het centraal stembureau. In deze toelichting wordt achtereenvolgens ingegaan op de reden dat voor een tijdelijke regeling is gekozen (§ 2), de inhoud van de regeling (§ 3) en de consultatie (§ 4).

2. Tijdelijke regeling

Deze regeling is geldig vanaf 1 oktober 2022 en vervalt van rechtswege op 1 januari 2023. Zij is dus slechts drie maanden geldig. Dit houdt verband met het navolgende.

Op 1 oktober 2022 treedt de Wet van 1 juni 2022 tot wijziging van de Kieswet in verband met de definitieve invoering van het nieuwe stembiljet voor kiezers buiten Nederland (Stb. 2022, 254) in werking. Die wet voegt artikel G 1a in de Kieswet in. Die bepaling bevat de grondslag voor de registratie van het logo van een politieke groepering ten behoeve van Tweede Kamerverkiezingen en – artikel Y 2 gelezen in samenhang met artikel G 1a van de Kieswet – Europees Parlementsverkiezingen. Artikel G 1a, zesde lid, van de Kieswet bevat een grondslag om bij ministeriële regeling nadere regels te kunnen stellen over de wijze waarop het logo bij een registratieverzoek moet worden overgelegd.

Op 1 januari 2023 treedt de Wet nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen in werking. De bevoegdheid om nadere regels te stellen over de wijze waarop het logo bij het centraal stembureau kan worden ingediend, komt alsdan niet langer toe aan de Minister, maar aan de regering. Vanaf dat moment zullen dus bij algemene maatregel van bestuur – meer specifiek, in het Kiesbesluit – nadere regels worden opgenomen over de wijze waarop een logo moet worden overgelegd. Tot die tijd kan dit alleen bij ministeriële regeling. Gelet op de tijdelijke aard van de regels is ervoor gekozen deze niet in de Kiesregeling op te nemen, maar in een zelfstandige ministeriële regeling.

3. Inhoud van de regeling

De nadere regels die in deze regeling worden gesteld over de wijze waarop een logo moet worden overgelegd, zijn inhoudelijk gelijk aan de regels die te dien aanzien vanaf 1 januari 2023 in het Kiesbesluit gesteld zullen worden.

4. Consultatie

Van consultatie van deze ministeriële regeling is afgezien, omdat de normen die in deze tijdelijke regeling zijn opgenomen dezelfde zijn als die in het Kiesbesluit opgenomen zullen worden. Het ontwerp daarvan is eerder in consultatie gebracht en met de adviezen die daarover zijn ontvangen is in deze tijdelijke regeling rekening gehouden. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

Naar boven