Regeling van de Minister van Financiën van 17 januari 2022, 2021-0000266125, directie Financiële Markten, tot vaststelling van het tarief voor de Wft-examens vanaf 1 april 2022 (Regeling tarief centrale examenbank Wft 2022)

DE MINISTER VAN FINANCIËN,

Gelet op artikel 11k, derde lid, van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft;

BESLUIT:

Artikel 1

  • 1. Het door exameninstituten verschuldigde tarief, bedoeld in artikel 11k, derde lid, van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft, bedraagt € 70,– per afgenomen examen.

  • 2. In afwijking van het eerste lid is geen tarief verschuldigd voor een afgenomen examen dat ongeldig is verklaard door het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening, tenzij de ongeldigheid te wijten is aan de kandidaat of het exameninstituut dat het examen heeft afgenomen.

Artikel 2

De Regeling tarief centrale examenbank Wft 2015 wordt ingetrokken.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van ingang van 1 april 2022.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling tarief centrale examenbank Wft 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze regeling, die in de plaats komt van de Regeling tarief centrale examenbank Wft 2015, stelt het nieuwe legestarief voor initiële-examens, PE-examens en bijzondere examens vast. Het legestarief wordt voor al deze examens gelijkgesteld. Het door exameninstituten verschuldigde tarief per afgenomen Wft-examen wordt met ingang van 1 april 2022 vastgesteld op € 70,–. De legestarieven worden vastgesteld voor de derde PE-periode (1 april 2022 tot 1 april 2025). Voorafgaand aan de vierde PE-periode zal opnieuw worden bekeken of het tarief moet worden bijgesteld op basis van de geprognosticeerde aantallen examens en de uitvoeringskosten.

2. Verhoging legestarief Wft-examens

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) construeren de Wft-examens en stellen deze via een centrale examenbank online ter beschikking aan de exameninstituten. Het CDFD en DUO ontvangen daarvoor een vergoeding van het Ministerie van Financiën. Deze uitvoeringskosten worden gedekt met leges. Exameninstituten moeten per Wft-examen leges betalen, waarbij het uitgangspunt is dat het stelsel over de jaren heen in zijn geheel kostendekkend is.

Het legestarief voor de tweede PE-periode was vastgesteld op € 60,– per Wft-examen. Dit tarief was gebaseerd op de raming dat tussen de 195.000 en 248.000 initiële – en PE-examens afgenomen zouden worden in de periode 1 april 2019 tot en met 31 maart 2022. Naar verwachting zal het gerealiseerde aantal Wft-examens eind maart 2022 aan de onderkant van deze raming liggen, onder andere als gevolg van de coronapandemie. Nu er minder examens hebben plaatsgevonden dan waarmee gerekend was in het ‘midden scenario’, kunnen de uitvoeringskosten in de tweede PE-periode niet volledig worden gedekt uit de legesinkomsten. Naar verwachting ontstaat er een tekort van circa € 1 mln. Daarnaast is een stijging van de uitvoeringskosten van circa € 4,5 mln. naar circa € 5 mln per jaar voorzien. Dit wordt met name veroorzaakt door incidentele en structurele kosten die samenhangen met de Europese aanbesteding van de examensoftware die in 2021 heeft plaatsgevonden. Gelet op deze twee ontwikkelingen wordt het legestarief verhoogt van € 60,– per Wft-examen naar € 70,– per Wft-examen. Er vanuit gaande dat het aantal Wft-examens zich in de derde PE-periode zal herstellen tot het niveau voorafgaande aan de coronapandemie, is de verwachting dat de centrale Wft-examinering met een legestarief van € 70,– per afgelegd examen kostendekkend is als er tussen de 195.000 en 248.000 examens over de gehele derde PE-periode worden afgelegd.

3. Verlaging tarief bijzondere examens en gelijkstelling aan regulier tarief

De tweede PE-periode begon op 1 april 2019 en loopt nog tot en met 31 maart 2022. Indien een houder van een diploma niet binnen deze PE-periode een PE-examen met goed gevolg heeft afgelegd, verliest hij zijn bevoegdheid om advieswerkzaamheden te verrichten. Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft biedt de mogelijkheid om een bijzonder examen af te leggen om de bevoegdheid te laten herleven. Het tarief voor deze bijzondere examens wordt gelijkgesteld aan het tarief van de andere reguliere examens (en dus verlaagd van € 80,– naar € 70,–). Waar voorheen hogere uitvoeringskosten werden gemaakt bij de bijzondere examens,1 zijn deze processen inmiddels geoptimaliseerd en is er wat betreft uitvoeringskosten geen verschil meer met de reguliere Wft-examens. Daarom is besloten om de tarieven voor de bijzondere examens gelijk te stellen met het tarief voor de reguliere Wft-examens. Vanaf de nieuwe PE-periode zal een legestarief worden gehanteerd voor alle examens.

4. Regeldruk

Deze regeling brengt ten opzichte van de Regeling tarief centrale examenbank Wft 2015 extra lasten met zich mee voor de exameninstituten in de vorm van een verhoging van de reguliere legestarieven. De verhoging is echter beperkt (€ 10,–) en daar staat de verlaging van de legestarieven van de bijzondere examens tegenover. De extra lasten zijn hiermee beperkt.

5. Consultatie

De conceptregeling is openbaar geconsulteerd.2 De looptijd van deze consultatie betrof 4 weken (van 27 oktober 2021 tot 24 november 2021). Daarbij is een gezamenlijke, openbare reactie ontvangen van Adfiz, Dukers & Baelemans, Hoffelijk, Lindenhaeghe, NIBE-SVV en OVFD.

De consultatiereactie gaat in op de voorgestelde verhoging van het legestarief als gevolg van de geraamde aantallen examens en de ontwikkeling van de uitvoeringskosten. Naar aanleiding daarvan wordt nader ingegaan op de keuze voor de verhoging van het legestarief en wordt meer inzicht in de kosten van het CDFD en DUO gegeven. Tot slot willen partijen graag in gesprek met het CDFD en DUO om een stabiel legestarief te borgen voor de komende jaren en meer samenwerking ten behoeve van de kwaliteit van de centrale examinering door meer input te leveren wat betreft inhoud en actualiteiten. Het CDFD gaat op regelmatige basis in gesprek met de brancheorganisaties en exameninstituten. Het Ministerie van Financiën waardeert initiatieven vanuit de markt gericht op kwaliteitsverbetering, efficiëntie en kostenreductie en zal dit signaal doorsturen aan het CDFD en DUO.

Stabiel legestarief per PE-periode

In de consultatiereactie wordt voorgesteld om in de regeling op te nemen dat de tariefswijziging onder voorbehoud van het daadwerkelijk aantal afgenomen examens plaatsvindt, aangezien de concrete getallen pas eind maart 2022 bekend zijn. Dit voorstel wordt niet overgenomen. Van belang is dat de Rijksbegroting per kalenderjaar dient te worden opgesteld, waarbij een raming van uitgaven en inkomsten voor de komende jaren per PE-periode wordt gemaakt. De legesinkomsten worden berekend op basis van een inschatting van het aantal af te leggen Wft-examens in de gehele PE-periode, de jaren 2022 – 2025. Verder is bewust de keuze gemaakt om een stabiel legestarief voor een PE-periode te hanteren, zodat er duidelijkheid is voor exameninstituten en kandidaten en het bijvoorbeeld niet opportuun is om tot het laatste PE-jaar te wachten met het afleggen van een examen in de hoop op een lager legestarief. Daarnaast lijkt weliswaar sprake te zijn van een inhaalslag met betrekking tot de afname van examens, maar het CDFD heeft geconstateerd dat in 2019 en 2020 de geraamde aantallen niet zijn gehaald, waarbij het wel de verwachting is dat in 2021 het aantal afgenomen examens binnen de prognose zal vallen. Tot slot moet worden opgemerkt dat aan het eind van elke PE-periode opnieuw wordt bekeken of het tarief moet worden bijgesteld om de volgende PE-periode grotendeels kostendekkend te zijn. Indien er na de komende PE-periode een overschot is, doordat het aantal afgelegde Wft-examens hoger was dan voorzien of de uitvoeringskosten lager, dan zal dit worden verrekend in het nieuwe legestarief.

Kosten vakbekwaamheidsstelsel

Naar aanleiding van het verzoek in de consultatiereactie om meer transparantie van de inkomsten en uitgaven van CDFD en DUO om het Wft Vakbekwaamheidsmodel te beheren, is het volgende van belang. De Minister van Financiën heeft het beheer van de centrale examenbank gemandateerd aan het CDFD en aan DUO. Het CDFD is verantwoordelijk voor het inhoudelijk beheer van de centrale Wft-examinering en DUO is verantwoordelijk voor het functionele beheer. De kosten voor de centrale examinering bedragen jaarlijks een kleine € 5 miljoen en zijn min of meer gelijk verdeeld tussen het CDFD en DUO.

De taken die het CDFD uitvoert in verband met de vakbekwaamheid van financieel adviseurs zijn opgenomen in het Instellings- en mandaatbesluit College Deskundigheid Financiële Dienstverlening Wft. De kosten hiervoor zijn jaarlijks circa € 2,5 miljoen (zie tabel 1) en worden voor gedekt door leges. De jaarlijkse kostenposten van het CDFD zijn onder te verdelen in 8 posten, waarvan de personeelskosten (circa € 1 miljoen voor 11 medewerkers), de constructie en het beheer van examenvragen (circa € 550.000) en materiële kosten zoals huisvesting en ICT (circa € 137.000) de grootste posten zijn. Verder zijn er kosten voor de vacatiegelden van de vijf Collegeleden, de huur van overlegruimtes en reiskosten (circa € 99.000). Daarnaast huurt het CDFD jaarlijks externe expertise in, namelijk de Stichting Examenkamer om operationeel toezicht te houden op de examenafname door exameninstituten, in aanvulling op het toezicht door het CDFD (circa € 70.000). Verder zijn er kosten gerelateerd aan de Commissie Examenontwikkeling en Kwaliteitsborging (CEK), de Permanente Educatie Commissie (PEC) en de controleteams Verzekeringen en Financieringen, die bestaan uit vacatiegelden, de huur van overlegruimtes en reiskosten (circa € 86.000). Tot slot is er een post onvoorziene kosten (circa € 10.000). De afgelopen PE-periode is deze post niet benut.

De taken die DUO uitvoert in verband met de centrale Wft-examinering inzake de vakbekwaamheid van financieel adviseurs zijn opgenomen in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Dienst Uitvoering Onderwijs in verband met vakbekwaamheid Wft. De kosten van DUO bedragen jaarlijks circa € 2,508 miljoen en bestaan voor een gedeelte uit variabele kosten (zie tabel 2). Zo is het percentage aan variabele kosten bij 80.000 examenafnames per jaar ongeveer 32%. De kosten van DUO dienen volledig te worden gedekt door de inkomsten uit de leges. De jaarlijkse begroting van DUO is grofweg onder te verdelen in vier posten waarvan de grootste kostenposten zien op personeelskosten van DUO (ongeveer € 1,295 miljoen) en de kosten gerelateerd aan de afname van Wft-examens met examenafnamesoftware van een externe leverancier (ongeveer € 0,8 miljoen). Daarnaast zijn er materiële kosten, welke voornamelijk bestaan uit kosten gerelateerd aan beveiliging van examenafname, exameninzages en diplomaverstrekking (ongeveer € 0,2 miljoen).

Wat betreft de stijging van de kosten door de Europese aanbesteding van de examensoftware die in 2021 heeft plaatsgevonden is het volgende van belang. In 2021 heeft DUO, in opdracht van de Minister van Financiën, de examensoftware opnieuw Europees aanbesteed. De softwareleverancier heeft een andere wijze van prijsstelling dan voorheen. Er wordt nu één integrale prijs per examen gehanteerd. In die prijs zijn ook de reguliere beheerkosten verwerkt, maar er geldt een apart tarief voor ontwikkelkosten en beheerproblemen. Er is voorzien dat de ontwikkelkosten, zoals de ontwikkeling van beveiligde, digitale diploma’s, de komende jaren zullen stijgen. Hiermee is in de begroting rekening is gehouden. Daarnaast beschikt DUO, in opdracht van de Minister van Financiën, per 1 oktober 2021 over een database waarin zij zelf de examenresultaten en de adviesbevoegdheden kan registreren en daardoor niet langer afhankelijk is van een externe examensoftwareleverancier. Hierdoor nemen de uitvoeringskosten van DUO structureel toe met circa € 150.000,-.

Het is van belang om te benadrukken dat kostenbeheersing, naast de kwaliteit en de uitvoering van de centrale Wft-examinering, hoge prioriteit heeft. Het beheersen van de kosten wordt periodiek besproken met het CDFD en DUO. Ook wordt er continu gekeken naar manieren om de kosten verder te verlagen, zoals het onderzoeken van de mogelijkheid tot het digitaal verstrekken van diploma’s en certificaten.

Tabel 1. Werkzaamheden en begroting CDFD 2022

Werkzaamheden CDFD

Begroting in miljoenen

Personeelskosten

1,032

Constructie en beheer examenvragen

0,549

Materiële kosten

0,287

College

0,098

Toezicht Stichting Examenkamer

0,70

CEK, PEC en controleteams

0,086

Onvoorziene kosten

0,01

totaal

2,132

Tabel 2. Werkzaamheden en begroting DUO 2022

Werkzaamheden DUO

Begroting in miljoenen

Vaste personeelskosten DUO

1,118

Variabele kosten personeel DUO

0,177

Vaste kosten examenafname

0,008

Variabele kosten examenafname

0,810

Materiële kosten

0,395

totaal

2,508

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

Naar boven